Dnevne zakonodajne novosti / 3. april 2017
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 107/2022 z dne 9.8.2022
TEMA DNEVA
GZS ne verjame Umarju
Tema dneva

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) za letos napoveduje 3,6-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), kar je 0,7 odstotne točke več od jesenske napovedi. Za prihodnje leto Umar Sloveniji napoveduje 3,2-odstotno gospodarsko rast, za 2019 pa 2,6-odstotno krepitev BDP. Vendar ta napoved po ocenah generalnega direktorja Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Sama Hribar Miliča vzbuja dvom o njeni kredibilnosti. Kot je poudaril, je Umar kar za petino bolj optimističen od mednarodnih institucij. Zelo optimistična napoved po besedah Hribar Miliča dviguje pričakovanja po rasti plač v javnem sektorju in nasploh povečuje proračunske apetite celotnega javnega sektorja, so sporočili z GZS.

Skoraj pol manjši javni primanjkljaj
Stanje slovenskih javnih financ se še naprej izboljšuje. Javnofinančni primanjkljaj je v letu 2016 po prvih izračunih statističnega urada znašal 609 milijonov evrov, kar je 40 odstotkov manj kot leta 2015 in 1,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Zmanjšal se je tudi dolg države, in sicer na 79,7 odstotka BDP. Na lansko zmanjšanje primanjkljaja je po besedah Petra Štembergerja iz državnega statističnega urada vplivalo predvsem zmanjšanje skupnih odhodkov države za 2,9 odstotka. Med vzroki za to je izpostavil zaključek evropske finančne perspektive 2007-2013, zaradi česar se je obseg investicij zmanjšal za tretjino.

Ta teden v parlamentu
Odbor DZ za izobraževanje bo v petek opravil javno predstavitev mnenj o predlogu zakona o športu. Komisija za nadzor javnih financ bo razpravljala o vnovič vroči temi, izgradnji drugega tira. Na odboru za delo bo govora o določitvi najnižje pokojnine. V sredo bo odbor za pravosodje opravil drugo branje predloga zakona o državnem odvetništvu in predloga zakona o Sodnem svetu. V vladi so prepričani, da je slednji korak k večji odgovornosti in preglednosti sodstva. Predlog zakona po besedah ministra Gorana Klemenčiča Sodnemu svetu daje "celovito pristojnost" za izbiro kandidatov za sodnike, nadzor njihovega dela, odločanje o napredovanjih in disciplinskih kršitvah.

Denar za alternativne vire energije
Za gradnjo novih manjših objektov za proizvodnjo električne energije iz hidroelektrarn in vetrnih elektrarn z močjo od 50 kilovatov do 10 megavatov je na voljo štiri milijone evrov nepovratnih evropskih sredstev. Ministrstvo za infrastrukturo vloge sprejema do 28. septembra, če bodo sredstva neporabljena, pa v drugem roku do 26. januarja 2018. Na javni razpis, ki je bil v uradnem listu in na spletnih straneh ministrstva objavljen minuli teden, se lahko prijavijo gospodarske družbe in samostojni podjetniki posamezniki po zakonu o gospodarskih družbah in zadruge po zakonu o zadrugah.

Nevladniki proti tobaku na odrih
V mladinski zvezi Brez izgovora Slovenija nasprotujejo predlogu dopolnitve novega protitobačnega zakona, da bi bilo nastopajočim v okviru gledaliških predstav dovoljeno kajenje zeliščih izdelkov za kajenje. Soustanovitelj Brez izgovora Slovenija Jan Peloza je poudaril, da je pravica do zdravega okolja nad pravico do umetniškega izražanja, zato tak predlog zakona ne bi zdržal ustavne presoje, kar je bilo dokazano že v sosednji Avstriji. "Ko enkrat dovolimo izjemo eni interesni skupini, gledališčnikom, ki je bila že večkrat po svetu izpostavljena kot podaljšana roka tobačne industrije, bodo temu sledili še drugi."

Novi varuhi sodne palače
Varovanje osrednje sodne palače v Ljubljani, kjer domujeta vrhovno in okrožno sodišče, so od zasebne varnostne službe prevzeli pravosodni policisti. S tem pod varovanje pooblaščenih uradnih oseb prehaja še poslopje tretje veje oblasti, je simbolen pomen spremembe na novinarski konferenci pojasnil pravosodni minister Goran Klemenčič. Sodna palača v Ljubljani je po besedah predsednika vrhovnega sodišča Damijana Florjančiča zelo obremenjena tako z obravnavami kot drugimi dogodki. Dnevno vanjo prihaja tudi več kot 800 ljudi, zato je treba zagotoviti stalno preverjanje, kaj nosijo s seboj in zakaj vstopajo v zgradbo.(TFL)