Dnevne zakonodajne novosti / 7. oktober 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Vlada predstavila načrt omejevalnih protikoronskih ukrepov
Tema dneva

Vlada je včeraj predstavila načrt sprejemanja omejevalnih ukrepov proti širjenju novega koronavirusa. Vezani so na pojav števila okužb in število hospitaliziranih, tudi na intenzivni negi, med najbolj skrajnimi pa je splošna prepoved izhodov. Vlada je trenutno po besedah premierja Janeza Janše že skorajda izčrpala nabor možnih ukrepov, ki ne ovirajo pretirano javnega življenja. A če se bo število okužb še povečevalo, bo morala razglasiti epidemijo, kar vnovič pomeni strožje ukrepe. Sprejem novih se obeta že danes.(več)

Odbor kljub pomislekom potrdil pravno podlago za uvedbo e-vinjet
Člani odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor so prižgali zeleno luč predlogu novele zakona o cestninjenju, ki prinaša pravno podlago za uvedbo elektronskih vinjet za osebna vozila. Imeli so sicer kar nekaj pomislekov, med drugim glede načina zaračunavanja cestnine, nadzora voznikov in učinkovitosti pregona kršiteljev.(več)

Odbor DZ ni podprl prepovedi frackinga v Sloveniji
Okoljski odbor DZ je zavrnil predlog Levice za novelo zakona o rudarstvu, ki bi v Sloveniji prepovedala pridobivanje zemeljskega plina z metodo hidravličnega lomljenja, t. i. frackinga. Koalicija je sledila stališču vlade, da bo to problematiko vključila v novelo, ki jo sama pripravlja. Je pa odbor potrdil predlog novele zakona o varstvu okolja, ki med drugim daje podlago za ureditev ravnanja z odpadno embalažo od prihodnjega leta naprej.(več)

Kandidaturi za viceguvernerko in ustavnega sodnika že v DZ
Predsednik republike Borut Pahor je v DZ posredoval predloga kandidatur Arjane Brezigar Masten za viceguvernerko Banke Slovenije in Anžeta Erbežnika za ustavnega sodnika. Oba se bosta pred odločanjem v DZ predstavila javnosti na ločenih predstavitvah v predsedniški palači, predvidoma v sredo, 14. oktobra, so sporočili iz urada predsednika.(več)

Podgoršek tudi uradno kandidat za novega kmetijskega ministra
Predlog za novega kmetijskega ministra, ki bo na tem položaju zamenjal Aleksandro Pivec, je že v DZ. Predsednik vlade Janez Janša na to mesto po pričakovanjih predlaga zdajšnjega državnega sekretarja na kmetijskem ministrstvu Jožeta Podgorška. Poslancem se bo predstavil v ponedeljek.(več)

Odbor za obrambo proti referendumu glede vojaških investicij
Večina na parlamentarnem odboru za obrambo ni podprla predloga poslanske skupine Levica za razpis posvetovalnega referenduma glede vladnega predloga zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021-2026. Proti so bili poslanci koalicijskih strank in SNS.(več)

Socialni partnerji v obrti in malem gospodarstvu obudili socialni dialog
Socialni partnerji, predstavniki obrti in malega gospodarstva, ki zaposluje več kot 140.000 delavcev, se bodo po dveh letih brez kolektivne pogodbe znova sestali za skupno mizo. Menijo, da je dialog med njimi ključen za razvoj dejavnosti, so sporočili iz Sindikata obrti in podjetništva Slovenije.(več)

Sodišče EU proti madžarskemu zakonu za izgon Soroseve univerze
Sodišče Evropske unije je razsodilo, da je madžarski zakon, ki je uperjen proti Srednjeevropski univerzi filantropa Georgea Sorosa, v nasprotju z evropsko zakonodajo. Podobno je marca menila tudi generalna pravobranilka Sodišča EU v Luxembourgu Juliane Kokott. V Budimpešti niso zadovoljni in sodišču očitajo uporabo dvojnih meril.(več)

Sodišče EU odločilo proti splošnemu zbiranju osebnih podatkov
Sodišče EU potrjuje, da je nacionalna zakonodaja, ki od ponudnikov elektronskih komunikacij zahteva splošno zbiranje osebnih podatkov za boj proti kriminalu ali z namenom varovanja nacionalne varnosti, v nasprotju s pravom EU. Vendar pa so v primeru resne grožnje nacionalni varnosti ali boja proti resnim zločinom dovoljene izjeme, so pojasnili.(več)