Dnevne zakonodajne novosti / 25. marec 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Vlada podaljšala nekatere protikoronske ukrepe do konca junija
Tema dneva

Vlada je podaljšala ukrep izredne pomoči mesečnega temeljnega dohodka in ukrep v obliki delno povrnjenega izgubljenega dohodka za samozaposlene in družbenike za čas trajanja odrejene karantene na domu ali nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva otroka do konca junija. Enako je podaljšala tudi ukrepe na področju postopkov zaradi insolventnosti in na davčnem področju. Ukrepa subvencioniranja čakanja na delo, ki velja do konca aprila, pa vlada včeraj (še) ni podaljšala.(več)

Gibanje ponekod ponovno omejeno na regijo; nočna omejitev gibanja od 22. do 5. ure
V obalno-kraški, goriški in koroški regiji se glede na epidemiološko stanje kmalu ponovno uvaja omejitev gibanja na regijo. Hkrati je vlada odločila, da bo odslej nočna omejitev gibanja povsod  trajala od 22. do 5. ure. Pri zbiranju oz. druženju ne bo nobenih sprememb, uvajajo pa se omejitve števila oseb, ki kolektivno uresničujejo pravico do verske svobode na prostem. Veljavnost nekaterih drugih odlokov in ukrepov pa je vlada le podaljšala.(več)

Vstop v Slovenijo znova možen samo z negativnim izvidom testa PCR
Vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno bo znova možen samo z negativnim rezultatom testa PCR, ne pa tudi z negativnim hitrim testom. Enako velja za prekinitev karantene. Vlada je hkrati tudi odločila, da dvolastniki ali najemniki zemljišča v obmejnem območju za prestop meje ne bodo več potrebovali sedemdnevnega negativnega testa.(več)

Vlada določila predlog novele zakona o kmetijstvu
Vlada je na včerajšnji seji med drugim sprejela še predlog novele zakona o kmetijstvu. Ta poenostavlja administrativne postopke za izvajanje kmetijskih ukrepov, predlaga vzpostavitev sistematičnega spremljanja stanja kmetijskih tal in določa, da se prenos kmetijskega gospodarstva po datumu za oddajo zbirne vloge upošteva le v primeru višje sile ali prenosa lastništva.(več)

Ministrstvi za okolje in gospodarstvo umikata sporni člen novele zakona o vodah
Ministrstvo za okolje in prostor in ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo sta dosegla soglasje, da iz novele zakona o vodah, ki je v obravnavi v DZ, izvzameta člen, ki bi omogočil gradnjo objektov in naprav, ki uporabljajo nevarne snovi, na vodovarstvenem območju, so včeraj sporočili z ministrstva za okolje.(več)

Levica z zakonom za podaljšanje rokov za oddajo zaključnih poslovnih poročil
V Levici so poslanskim skupinam posredovali predlog zakona, s katerim bi računovodskim servisom in podjetjem podaljšali roke za oddajo zaključnih poročil. Podaljšanje je namreč po vladnem predlogu vključeno v predlog novele zakona o izvrševanju proračuna, a ta vključuje tudi investicije v SV, ki pa jih želijo v Levici blokirati.(več)

Popoldansko-večerno obravnavo Simonitijeve interpelacije zaznamovala prekinitev
DZ je včeraj opravil večji del razprave o interpelaciji ministra za kulturo Vaska Simonitija. V popoldansko-večernem delu so se ponovile teme, ki so jih poslanci izpostavljali tekom dneva, kot so javni mediji, samozaposleni in nevladniki. Minister je v razpravi skorajda sprotno odgovarjal, nesoglasja pa so privedla celo do prekinitve seje. DZ bo o interpelaciji glasoval danes.(več)

Vlada posodobila strategijo cepljenja proti covidu-19
Zaradi spremenjenih epidemioloških razmer je vlada včeraj posodobila nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19. Tako se spreminjajo prednostne skupine za cepljenje, med drugim so višje na prioritetni lestvici uvrščeni starejši od 60 let in olimpijska reprezentanca.Poleg tega je natančneje določen nabor podatkov o osebah, ki so vključene v sezname cepljenih in jih morajo voditi cepilni centri.(več)

Socialni partnerji kritični do načina obravnave predloga zakona o debirokratizaciji
Socialni partnerji so se na seji ESS med drugim posvetili vladnemu predlogu zakona o debirokratizaciji, pri čemer so bili kritični do načina njegove obravnave. ESS ga je namreč prejel šele po vložitvi v DZ. Glede vsebine si niso bili enotni, saj delodajalska stran pozdravlja predlagano uvedbo socialne kapice, sindikati pa ji nasprotujejo.(več)

Sodišče EU pri vprašanju zaščite dizajna prikimalo Legu
Danski izdelovalec igrač Lego je dosegel pomembno zmago pred Sodiščem EU. To mu je namreč pritrdilo v boju za ohranitev zaščite dizajna njegovih raznobarvnih kock. Sodišče je med drugim zapisalo, da je mehanska oblika modularnih produktov lahko pomemben element inovativnosti teh izdelkov in predstavlja pomemben marketinški vidik, s tem pa je upravičena do zaščite.(več)