Dnevne zakonodajne novosti / 29. julij 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
Zadnji dan za doplačilo dohodnine iz drugega svežnja
Tema dneva

Danes se izteka rok za doplačilo dohodnine za leto 2019 za tiste zavezance, ki so informativne izračune prejeli v drugem svežnju v začetku junija. Vsi skupaj morajo državi vrniti nekaj več kot 64 milijonov evrov. Kdor je lani med letom plačal previsoko akontacijo dohodnine, pa bo preplačani znesek najpozneje danes dobil vrnjen na bančni račun. Furs je sicer zaradi epidemije covida-19 letos informativne izračune dohodnine izjemoma pošiljal v treh paketih. Za zavezance iz zadnjega paketa se jutri izteče rok za ugovor.(več)

Ministrstvo zanika govorice o državnem kritju stroškov za pogrebe žrtev covida-19
Govorice, ki že dlje časa krožijo v javnosti, da naj bi država krila stroške za pogrebe umrlih zaradi covida-19, niso resnične, zagotavlja ministrstvo za gospodarski razvoj, pristojno za urejanje pokopališke in pogrebne dejavnosti. Tudi pri podjetju Žale so navedli, da pogrebne stroške poravna naročnik pogreba, kar so v večini primerov svojci.(več)

Varuh: Upoštevanje ukrepov odgovornost vsakega posameznika
Varuh človekovih pravic je po objavi stališča, da neuporabe zaščitne maske v zaprtem javnem prostoru ni mogoče sankcionirati, včeraj poudaril, da s tem ne želi napeljevati k nespoštovanju odloka. Na ministrstvu in zdravstvenem inšpektoratu ob tem izpostavljajo odgovornost posameznikov, ki lahko z upoštevanjem priporočil zajezijo širjenje virusa.(več)

Na Arsu ustna obravnava glede okoljske škode v Moravčah
Na sedežu Arsa je včeraj potekala ustna obravnava glede dejanskega nastanka okoljske škode v občini Moravče zaradi ravnanj družbe Termit. Na njej so strokovni izvedenci predstavili izsledke svojih strokovnih mnenj, ki ugotavljajo, da Termit ni kršil okoljevarstvene zakonodaje in da okoljska škoda na njegovem rudarskem območju ni nastala.(več)

Za predstavnika v Evropskem javnem tožilstvu imenovan Jaka Brezigar
Svet Evropske unije je v ponedeljek za člana Evropskega javnega tožilstva iz Slovenije za šestletni mandat imenoval tožilca Jako Brezigarja. Poleg njega so izbrali še evropske tožilce iz 21 drugih držav članic unije, ki sodelujejo pri evropskem tožilstvu.(več)

Število nezakonitih prehodov meje nekoliko nižje kot v enakem obdobju lani
Policija je letos do konca junija obravnavala 4993 nezakonitih prehodov državne meje, kar je za 12,4 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Najpogosteje so obravnavali državljane Maroka, Pakistana in Afganistana, ki predstavljajo več kot tri četrtine vseh nezakonitih migrantov. Namero zaprositi za mednarodno zaščito je izrazilo 1766 migrantov.(več)

Šumi: Podpora ministra podjetjem dopustna, a za vse pod enakimi pogoji
Predsednik KPK Robert Šumi konkretno ne komentira primera gostovanja ministrice Aleksandre Pivec v podjetju Vinakras, o katerem je KPK uvedla predhodni preizkus. Na načelni ravni pa je povedal, da je dopustna tudi podpora ministrov ali vlade posameznim dejavnostim, a na enak način in pod enakimi kriteriji za vse izvajalce v tej dejavnosti.(več)

Po zadnjem protikoronskem zakonu za čakanje prijavljenih prek 26.000 zaposlenih
Zavod RS za zaposlovanje je po četrtem protikoronskem zakonu, ki je v veljavi od 11. julija, do vključno 23. julija prejel 7462 vlog delodajalcev za 26.151 oseb. Od tega se levji delež vlog, prek 96 odstotkov, nanaša na ukrep subvencioniranja čakanja na delo.(več)

Višje delovno sodišče potrdilo, da je bila odpoved komandirju utemeljena
Višje delovno sodišče je potrdilo, da je bila odpoved nekdanjemu komandirju dravograjske policijske postaje Bogdanu Brezovniku utemeljena, zakonita in pravočasna, poročata Delo in Slovenske novice. Sodniki se sicer niso strinjali z vsemi ugotovitvami prvostopenjskega sodišča, a so mu pritrdili, da je bila odločitev o odpovedi sorazmeren ukrep.(več)

V Bruslju oblikovali ukrepe za spodbujanje zagonskih in inovativnih podjetij
Evropska komisija in Evropski investicijski sklad sta oblikovala vrsto ukrepov za spodbujanje zagonskih in inovativnih podjetij, ki jih je prizadela kriza zaradi izbruha koronavirusa, so sporočili iz Bruslja. Ukrepi se bodo izvajali v okviru programa Obzorje 2020, konkretneje InnovFin Equity Facility.(več)