Dnevne zakonodajne novosti / 28. maj 2018
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Informacijski pooblaščenec ne more kaznovati kršiteljev
Tema dneva

Slovenija je ena izmed osmih držav, ki bodo krepko prekoračile roke pri prenosu rešitev iz splošne uredbe EU o varstvu podatkov v nacionalni pravni red. Informacijski pooblaščenec pa brez novega oz. spremenjenega zakona o osebnih podatkih glob po uredbi, ki se uporablja od petka, ne more izrekati, opozarja informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. "Nas rešuje to, da imamo obstoječi zakon o osebnih podatkih," je dejala in poudarila, da imajo še vedno na voljo prisilitvene metode. V Evropski komisiji medtem izpostavljajo prednosti uredbe za potrošnike, le nekaj ur po njeni uveljavitvi pa so se v javnosti že pojavile novice o prvih kršitvah.

Tudi zakon o RTV pred ustavnimi sodniki
Nepovezani poslanec Janko Veber, ki se za ponovni vstop v DZ poteguje na listi Združene levice in Sloge, je na ustavno sodišče vložil pobudo za presojo ustavnosti zakona o Radioteleviziji Slovenija. Zakon naj bi namreč onemogočal enakopraven nastop kandidatom političnih strank na javni RTV, je prepričan. Ustavno sodišče je leta 1999 v podobni pobudi za presojo prejšnjega zakona o RTV odločilo, da določba ni v neskladju z ustavo. Veber je sicer v četrtek na ustavno sodišče vložil tudi pobudo za oceno ustavnosti zakona o volitvah v DZ glede različnih načinov določanja kandidatnih list.

Finančni ministri EU za zmanjšanje bančnih tveganj
Finančni ministri EU so se po marčnem neuspehu in težkih pogajanjih vendarle uspeli dogovoriti o zakonodajnih ukrepih za zmanjšanje bančnih tveganj. Dogovor je pomemben za dokončanje bančne unije, kar je pogoj za izvedbo nadaljnjih načrtovanih reform v območju evra. Dogovor, ki ga je podprlo 26 držav, Grčija in Italija pa sta se vzdržali, se nanaša na spremembo predpisov o kapitalski ustreznosti kreditnih institucij in investicijskih družb ter evropskih predpisov o sanaciji in reševanju bank. S tem se krepijo pravila glede minimalnih ravni kapitala in drugih instrumentov, s katerimi se krijejo izgube v primeru reševanja.

Kako davčno izenačiti elektronsko in tiskano knjigo
Finančni ministri EU znova niso uspeli doseči političnega dogovora o predlogu za izenačitev davčne obravnave elektronske in tiskane knjige in časopisa, ki naj bi nekaterim članicam EU omogočil uporabo zelo nizke, tudi nične stopnje DDV za e-knjige in spletne časopise. Super znižanih stopenj DDV oziroma nižjih od pet odstotkov naj ne bi mogle uporabljati vse članice, ampak samo tiste, ki so takšne stopnje uporabljale na dan 1. januarja 2017 za tiskane publikacije. Dogovor sta preprečili dve članici, Slovenija pa se s predvidenim kompromisom strinja.

Nepovratna sredstva za drugi tir
Ta teden v Slovenijo na delovni obisk prihaja evropska komisarka Violeta Bulc, ki se bo v četrtek udeležila podpisa sporazuma o dodelitvi nepovratnih sredstev za gradnjo sedmih predorov na novi železniški progi Divača-Koper. Ta bo omogočil črpanje 109 milijonov evrov nepovratnih sredstev, so sporočili s predstavništva Evropske komisije. O odmrznitvi sredstev se je v Bruslju pogajal državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Jure Leben, ki je dejal, da komisija kljub napovedim pobudnika referenduma Vilija Kovačiča, da se bo pritožil na izid referenduma, zaupa Sloveniji.

Preprečevanje in ravnanje ob nesrečah na morju
Slovenija je kot koordinatorka področja okolja v jadransko-jonski makroregionalni strategiji EU (EUSAIR) na forumu v italijanski Catanii dosegla pomembne uspehe. Med drugim je dobila popolno podporo za prioritetno pripravo in izvedbo načrta za preprečevanje in ravnanje ob nesrečah na morju zaradi onesnaženja z ladij. Sodelujoče države so prav tako potrdile izjemen pomen prostorskega načrtovanja na morju z uveljavljanjem zelenih modrih koridorjev. Kot zelo pomembno vsebino pa so sprejele tudi povezovanje obalnih in morskih habitatov pri načrtovanju razvoja.(TFL)