Dnevne zakonodajne novosti / 8. junij 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 4 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 100/2021 z dne 24.6.2021
TEMA DNEVA
Državni svet danes o vetu na novelo zakona o prevozih
Tema dneva

Državni svetniki bodo na predlog interesne skupine delojemalcev danes odločali o odložilnem vetu na novelo zakona o prevozih v cestnem prometu, ki med drugim prinaša podlago za delovanje platform za prevoze, kot je Uber. Predlagatelji veta med drugim izpostavljajo, da je v zakonu premalo dorečen delovnopravni položaj voznikov. Kritični so tudi do sistema ocenjevanja, ki so mu podvrženi Uberjevi vozniki. To lahko izredno slabo vpliva na psihofizično zdravje voznikov, opozarjajo.(več)

Kandidati za člane Sodnega sveta poudarili potrebo po strokovnem in neodvisnem sodstvu
Kandidati za člane Sodnega sveta Viktorija Žnidaršič Skubic, Andrej Razdrih, Jorg Sladič in Urška Kežmah so med javno predstavitvijo v predsedniški palači večkrat poudarili potrebo po strokovnem, neodvisnem in nepristranskem sodstvu, ki vztraja pri svoji apolitičnosti. Soglašali so tudi glede pomena transparentnega delovanja sodstva.(več)

Spremenjeni podračuni za plačilo trošarin in okoljskih dajatev
Trošarine in okoljske dajatve, obračunane z obračunom, ki jih bodo zavezanci Finančni upravi RS (Furs) predložili od 10. junija naprej, se bodo plačevale na nove podračune. Zavezanci, ki bodo ugotovili, da je pri plačilu dajatev prišlo do pomote, pa naj oddajo vlogo za vračilo ali preknjižbo, ki je objavljena na spletni strani, so še sporočili s Fursa.(več)

Opozicija za razpravo o Salonitu Anhovo; Vizjak za napredek, ne zapiranje
Opozicijske stranke Levica, LMŠ, SD in SAB so vložile zahtevo za splošno razpravo o predlogu zakona, ki bi za sosežig odpadkov določil enako stroge pogoje, kot veljajo za sežig odpadkov. Okoljski minister Andrej Vizjak poudarja, da so določeni parametri za sosežig sedaj strožji kot za sežig, zavzema se za napredek namesto za zapiranje podjetij.(več)

Slovenija prevzela predsedovanje sredozemski komisiji za trajnostni razvoj
Slovenija za dve leti prevzema predsedovanje sredozemski komisiji za trajnostni razvoj. Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je ob začetku 19. zasedanja komisije včeraj v Izoli izpostavil dosežke naše države v okviru barcelonske konvencije in izvajanja strategije EU za jadransko-jonsko regijo.(več)

CSDji začenjajo izdajati informativne izračune pri podaljšanju letnih pravic
Centri za socialno delo ta mesec začenjajo izdajati informativne izračune pri podaljšanju letnih pravic, piše na spletni strani ministrstva za delo. Informativne izračune bodo najprej izdali za pravico do otroškega dodatka, subvencijo vrtca, subvencijo malice in subvencijo kosila, kasneje pa še za uveljavljanje pravice do državne štipendije.(več)

Na posvetu v Mariboru o novih razmerjih med medicino in pravom
Epidemija takšnih razsežnosti, kot jo je povzročil covid-19, postavlja medicino in pravo v nov položaj, saj odpira številna vprašanja, ki zahtevajo tehtanje med varovanjem zdravja in človekovih pravic. Na nekaj od teh vprašanj je poskušal odgovoriti letošnji posvet Medicina, pravo in družba, ki se je pretekli konec tedna odvil v Mariboru.(več)

Obrambi ni uspelo izločiti sodnice v zadevi Teš
Predsednica celjskega okrožnega sodišča Petra Giacomelli je zavrnila zahtevo obrambe v zadevi Teš 6 za izločitev predsednice senata Mojce Turinek, je včeraj poročal časnik Večer. Maja prekinjeni prvi predobravnavni narok zoper 10 fizičnih in dve pravni osebi bo tako stekel prihodnji teden.(več)

Nemčija za ukinitev pravice veta držav članic EU
Nemški zunanji minister Heiko Maas se je včeraj zavzel za ukinitev pravice veta posameznih držav članic EU, saj da sedemindvajseterice ne sme hromiti ena sama država. "Ne moremo biti več talec tistih, ki paralizirajo evropsko zunanjo politiko s svojimi veti," je dejal Maas in tiste, ki to počnejo, obtožil, da se igrajo z evropskim povezovanjem.(več)

V EU začela veljati nova pravila o razširjanju terorističnih vsebin na spletu
V EU so z včerajšnjim dnem začela veljati nova pravila o razširjanju terorističnih vsebin na spletu, v skladu s katerimi bodo morale spletne platforme teroristične vsebine ob odredbi nacionalnih organov odstraniti v roku ene ure. Kot poudarjajo v Bruslju, so pravila pomemben del agende za boj proti terorizmu.(več)