Dnevne zakonodajne novosti / 17. september 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 100/2021 z dne 24.6.2021
TEMA DNEVA
Omejitev gibanja na občine je bila skladna z ustavo
Tema dneva

Ustavno sodišče je ocenilo, da začasna omejitev gibanja na občine v prvem valu epidemije covida-19 ni bila v neskladju z ustavo. Po oceni sodišča so izpodbijane določbe, ki so s prepovedjo gibanja izven občine prebivališča uveljavile poseg v pravico do svobode gibanja, zasledovale ustavno dopusten cilj in niso bile prekomerne. Sodišče meni, da je bila izkazana upoštevna verjetnost, da bi - glede na takratne podatke - taka prepoved lahko prispevala k zmanjševanju ali upočasnjevanju širjenja bolezni.(več)

Strateški svet za debirokratizacijo pripravil nabor davčnih in drugih ukrepov
Strateški svet za debirokratizacijo je za vlado pripravil nabor predlogov ukrepov na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju, ki so usmerjeni v poenostavitev poslovanja in v nekaterih primerih nižje davke. Predsednik sveta Ivan Simič je na novinarski konferenci ocenil, da nižji davki pomenijo tudi več izplačil v proračun.(več)

Na predloge sprememb medijske zakonodaje 193 pripomb
Na predloge novel treh medijskih zakonov - zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), zakona o Slovenski tiskovni agenciji (STA) in krovnega medijskega zakona je prispelo skupaj 193 pripomb, so pojasnili na ministrstvu za kulturo. Pripombe se dotikajo praktično vseh področij urejanja v novelah.(več)

DZ mora Teršku posredovati kopije neveljavnih glasovnic
Pravniku Andražu Teršku, ki ga državni zbor junija ni izvolil za ustavnega sodnika, je po odločbi Informacijskega pooblaščenca državni zbor dolžan posredovati kopije glasovnic, ki so bile na glasovanju o njegovi kandidaturi opredeljene kot neveljavne. Takšnih je bilo osem glasovnic.(več)

Interpelacija Hojsa tudi preizkus za koalicijo; za zdaj se mu obeta podpora
Interpelacija notranjega ministra Aleša Hojsa, o kateri bodo poslanci na zahtevo opozicijskih LMŠ, SD, Levice in SAB razpravljali jutri, bo tudi preizkus enotnosti koalicije. Čeprav ga ne bodo podprli vsi poslanci koalicijske DeSUS, pa za zdaj kaže, da predlagatelji njegove razrešitve nimajo dovolj glasov.(več)

Področju ministrstva za delo z rebalansom skoraj 600 milijonov evrov več
Odbor DZ za delo se je seznanil s predlogom rebalansa proračuna za letos iz svoje pristojnosti, po katerem bo področje ministrstva za delo prejelo skoraj 600 milijonov evrov več od zneska v sprejetem proračunu. Od višjega zneska bodo največ namenili stroškom zaradi epidemije novega koronavirusa.(več)

Lobnik Pahorja seznanil z izzivi s področja varstva pred diskriminacijo
Predsednik republike Borut Pahor je včeraj sprejel zagovornika načela enakosti Miho Lobnika, ki mu je predstavil letno poročilo zagovornika za lani. Lobnik je Pahorja seznanil z izzivi s področja varstva pred diskriminacijo v letu 2019, obenem pa je predstavil tudi širši, sistemski pristop delovanja zagovornika načela enakosti.(več)

Inšpektorat obravnava več sumov goljufij s turističnimi boni
Tržni inšpektorat obravnava več primerov sumov goljufij s turističnimi boni. Srečujejo se tudi z različnimi življenjskimi situacijami, ki jih zakonodaja ni predvidela, denimo z vprašanjem koriščenja bona, če gost kljub rezervaciji ne pride. Ocenjujejo, da ponudnik v takem primeru ne sme trgati sredstev z bona.(več)

Prisojena prva odškodnina za smrt mladih pod Roglo
Višje sodišče v Celju je potrdilo sodbo okrajnega sodišča, ki je zaradi duševnih bolečin bratu enega od umrlih v tragediji pod Roglo leta 2012, v kateri so zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom umrli trije mladi, prisodilo odškodnino. Dimnikarstvo Lapuh in država mu morata solidarno izplačati 8000 evrov, poročajo Slovenske novice.(več)

V Bruslju o stanju v EU in polnjenju evropskega proračuna
Evropski parlament je na plenarnem zasedanju v Bruslju pozval k pravno zavezujočemu časovnemu načrtu za uvedbo novih lastnih virov za polnjenje evropskega proračuna. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je v svojem prvem govoru o stanju v EU poudarila, da je zdaj trenutek za Evropo, da vodi na poti iz krhkosti v novo vitalnost.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Pravilnik o uvrstitvi delovnih mest direktorjev s področja javne uprave v plačne razrede znotraj razponov plačnih razredov
Uredba o dodeljevanju vlakovnih poti, uporabnini in režimu učinkovitosti na javni železniški infrastrukturi
Odločbe sodišč
UPRS Sodba II U 491/2017-13 - gradbeno dovoljenje - pogoji za izdajo gradbenega dovoljenja - obrazložitev akta
UPRS Sodba II U 111/2018-20 - odmera davkov - pooblaščenec stranke - vročitev odločbe pooblaščencu
Sodba Sodišča (osmi senat) z dne 3. septembra 2020.#Bundesverband der Verbraucherzentralen und Verbraucherverbände - Verbraucherzentrale Bundesverband e.V. proti Telefónica Germany GmbH & Co. OHG.#Predlog za sprejetje predhodne odločbe, ki ga je vložilo Landgericht München I.#Predhodno odločanje – Gostovanje v javnih mobilnih komunikacijskih omrežjih znotraj Evropske unije – Uredba (EU) št. 531/2012 – Člen 6a – Člen 6e(3) – Obveznost ponudnika storitev gostovanja, da samodejno uporabi regulirano tarifo gostovanja – Uporaba za potrošnike, ki so se pred uveljavitvijo Uredbe (EU) št. 531/2012 odločili za posebno tarifo gostovanja.#Zadeva C-539/19.
Gradiva v obravnavi DZ
Poročilo k Predlogu zakona o spremembah Zakona o voznikih (ZVoz-1C), skrajšani postopek, EPA 1275-VIII
Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prevozih v cestnem prometu (ZPCP-2I), skrajšani postopek, EPA 1346-VIII