Dnevne zakonodajne novosti / 21. november 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
US začasno ustavilo izločanje prekrškarjev iz javnih naročilih
Tema dneva

Ustavno sodišče je zadržalo izvajanje dela zakona o javnih naročilih, ki se nanaša na avtomatično izločanje podjetij z dvema pravnomočnima prekrškoma s področja delovne zakonodaje iz postopkov javnih naročil. Ta bodo zdaj ob predložitvi dokazov o sprejetju ukrepov, s katerimi izkazujejo zanesljivost, vseeno lahko sodelovala pri javnih naročilih. Za zadostne ukrepe šteje plačilo ali zaveza plačati nadomestilo za vso škodo, povzročeno s kršitvami, aktivno sodelovanje s preiskovalnimi organi ter sprejetje konkretnih preventivnih ukrepov.(več)

Del insolvenčnega zakona v neskladju z ustavo
Insolvenčni zakon je v dveh členih, ki določata, kdaj upniku izločitvena pravica preneha, v neskladju z ustavo, je odločilo ustavno sodišče. Poseg v pravico do zasebne lastnine bi lahko bil utemeljen s hitrostjo stečajnega postopka, a je sodišče presodilo, da je poseg prekomeren. DZ je naložilo, da mora neskladje odpraviti v roku enega leta.(več)

Ministrstvo izpostavlja razlike v izračunih Bruslja in Ljubljane
Na ministrstvu za finance so v odzivu na oceno Evropske komisije, da v slovenskem osnutku proračunskega načrta za prihodnje leto obstajajo tveganja neskladnosti z evropskimi proračunskimi pravili, izpostavili razlike med izračuni Bruslja in Ljubljane. Te med drugim izhajajo iz različnih napovedi gospodarske rasti in proizvodne vrzeli.(več)

Slovenija dobila prvi uradni prevod ženevskih konvencij
Zunanje ministrstvo in ljubljanska pravna fakulteta sta ob 70. obletnici sprejetja ženevskih konvencij predstavila prvi uradni prevod ženevskih konvencij in dopolnilnih protokolov v slovenski jezik. Prevod je zagotovilo zunanje ministrstvo, v sodelovanju z obrambnim ministrstvom pa so ga izdali v zbirki Mednarodno pravo.(več)

Državni revizorji razveljavili javno naročilo zdravil za lekarne
Državna revizijska komisija je razveljavila razpis lekarniške zbornice za dobavo zdravil javnim lekarnam. Komisija je ugotovila, da je zbornica v naročilu odločila, da elementa nizke cene, ki je eden od bistvenih indikatorjev ekonomske ugodnosti ponudbe, ne bo upoštevala. Z določbo o popustih pa je zbornica omejil konkurenco med ponudniki.(več)

Predsednik poklicnih gasilcev izpostavil potrebo po spremembah zakonodaje
Predsednik združenja slovenskih poklicnih gasilcev Milan Korošak je pred včerajšnjim srečanjem spomnil, da so v iztekajočem mandatu ogromno energije vložili v pripravo sprememb zakona o gasilstvu za večjo požarno varnost v državi in boljše pogoje dela za gasilce. Osnutek je sicer še vedno v usklajevanju znotraj ministrstva in z gasilskimi organizacijami.(več)

Ogled programov in vsebin RTVS po novem možen v celotni EU
Radiotelevizija Slovenija (RTVS) po novem zavezancem za plačilo rtv-prispevka po predhodni registraciji na portalu rtvslo.si in aktivaciji storitve omogoča ogled vseh televizijskih programov in vsebin v celotni EU, tako v živo kot iz spletnega arhiva. Nova storitev je uporabna za vse, ki potujejo po Evropi, na primer med počitnicami.(več)

Višje sodišče potrdilo sodbo, a ostaja družinski zdravnik v Razkrižju
Višji sodniki v Mariboru niso podvomili o krivdi zdravnika Davorina Kolarića, ki je za zadovoljevanje spolnih potreb zlorabil mladoletnico. Niso pa ga poslali v zapor in mu prepovedali opravljati poklica, kar je terjal tožilec. Tako ostaja družinski zdravnik v Razkrižju, poročata Večer in Dnevnik.(več)

Vse več držav z nižjim davkom na tampone in vložke
Vse več držav niža obdavčitev ženskih higienskih izdelkov, kot so tamponi in vložki. Nemški parlament je tako nedavno sklenil, da bodo z novim letom znižali stopnjo davka na dodano vrednost z 19 na sedem odstotkov. V Sloveniji kljub nekaterim pobudam za omenjene izdelke še vedno velja normalna stopnja DDV 22 odstotkov.(več)