Dnevne zakonodajne novosti / 17. marec 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 10 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Vlada podaljšala ukrepa odloga izvršbe in posebnih pravil davčne izvršbe
Tema dneva

Vlada je včeraj na dopisni seji do 18. aprila podaljšala dva ukrepa, sprejeta v luči epidemije covida-19, in sicer ukrep odloga izvršbe in ukrep posebnih pravil na področju davčne izvršbe. Oba ukrepa sta podaljšana do konca epidemije. V skladu s sedmim protikoronskim zakonom sta posebna ukrepa veljala do konca januarja, vlada pa ju je doslej že podaljšala do 17. marca, torej do dne, ko je bila razglašena epidemija. Od takrat je podaljšala trajanje epidemije, zdaj pa skladno s tem tudi veljavnost ukrepov.(več)

ZPS: Predlog zakona o debirokratizaciji znižuje raven varstva pravic potrošnikov
Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je vladi poslala pripombe na predlog zakona o debirokratizaciji, saj meni, da so nekatera določila v nasprotju z zakonom o varstvu potrošnikov in znižujejo raven varstva pravic potrošnikov. Za ZPS sta sporni določili o neobveznih računih pri negotovinskem poslovanju in o vročanju dokumentov na elektronski naslov.(več)

KSJS in Pergam predloga zakona o debirokratizaciji ne podpirata
Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) je vlado pozvala k umiku predloga zakona o debirokratizaciji iz postopkov obravnave in v skladu s pravili delovanja Ekonomsko-socialnega sveta k socialnemu dialogu o predlaganih rešitvah. Tudi Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam predlogu zakona in uvedbi socialne kapice nasprotuje.(več)

IP RS: Zbiranje osebnih podatkov glede interesa cepljenja zavajanje posameznikov
Informacijski pooblaščenec je v nadzoru nad zbiranjem prijav interesa za cepljenje na portalu eUprava ugotovil, da je zbiranje osebnih podatkov povzročilo zavajanje posameznikov, saj objektivno sploh ni mogoče ugotoviti, kaj so z oddajo vloge dosegli - ali so le izkazali interes, ali so se prijavili za cepljenje, ali pa so uvrščeni v vrstni red.(več)

Levica poziva vlado k izjemi glede testiranja na meji za dvolastnike
Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec je v poslanski pobudi vladi predlagal, naj spremeni odlok o vstopu v državo tako, da dvolastnike ali najemnike zemljišč v obmejnih območjih izvzame iz ukrepa predložitve negativnega rezultata na koronavirus. To bi omogočilo lažje čezmejno kmetovanje, je dodal.(več)

Zveza prijateljev mladine za sistemsko ureditev sobivanja staršev z otrokom v bolnišnici
Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) poziva DZ, da sprejme predlog novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki čaka na tretjo obravnavo. V skladu z njim bo staršem tudi sistemsko zagotovljeno denarno nadomestilo za čas sobivanja z otrokom v bolnišnici, so spomnili.(več)

Zdus nasprotuje predlogu Levice glede najnižje pokojnine
Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus) nasprotuje dopolnilu Levice pri predlogih sprememb glede najnižje pokojnine. Menijo, da bi pokojninski sistem s sprejetjem njihovega dopolnila še dodatno povečeval svojo socialno funkcijo, kar nikakor ni njegov namen, zato se bodo proti temu borili z vsemi pravnimi sredstvi.(več)

Izteka se rok za pripombe na prostorski načrt za dodatni vodni vir za Istro
V petek se izteče enomesečni rok za oddajo pripomb in predlogov na pobudo za prostorski načrt za dodatni vodni vir za slovensko Istro, ki predvideva izgradnjo akumulacije Suhorica/Padež. V civilni iniciativi Ohranimo Brkine ob tem opozarjajo na po njihovem sporno ravnanje okoljskega ministrstva, saj so za poziv izvedeli tik pred zdajci.(več)

Ustavno sodišče leta 2020 rešilo precej več zadev kot leta 2019
Na ustavnem sodišču so po očitkih premierja Janeza Janše o počasnosti reševanja zadev navedli, da se je lani sicer res podaljšal čas povprečnega reševanja zadev, a predvsem na račun reševanja zaostankov. Tako so lani rešili 1442 zadev v primerjavi s 1143 zadevami leta 2019, kar je več kot 26-odstotno povečanje. Zadržali pa so 13 zadev.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Navodilo za poročanje podatkov, ki so predmet objave v seznamu identifikacijskih oznak dodeljevalcev IBAN
Odločba o nujnih ukrepih za preprečevanje vnosa in širjenja viroidnih zakrnelosti hmelja
Odlok o začasnih ukrepih pri izvajanju obveznega zdravstvenega zavarovanja zaradi preprečitve širjenja nalezljive bolezni COVID-19
Pravilnik o delu izvedencev
Pravilnik o vsebini prijave namernega sproščanja gensko spremenjenih organizmov v okolje
Pravilnik o vsebini prijave za dajanje izdelka, ki vsebuje gensko spremenjene organizme, na trg
Uredba o določitvi dogodkov, ob katerih se v letu 2021 izdajo priložnostni kovanci
Uredba o določitvi dogodkov, ob katerih se v letu 2022 izdajo priložnostni kovanci
Odločbe sodišč
VSRS Sodba I Up 1/2021 - imenovanje notarja - pogoji za imenovanje notarja - neizpolnjevanje razpisnih pogojev - delovne izkušnje - datum vložitve prijave - datum imenovanj...
Gradiva v obravnavi DZ
Poročilo k Predlogu zakona o katastru nepremičnin (ZKN) - Dopolnjen predlog zakona, druga obravnava, EPA 1620-VIII
Poročilo k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o mednarodni zaščiti (ZMZ-1A) - Dopolnjen predlog zakona, druga obravnava, EPA 1546-VIII
Poročilo k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o tujcih (ZTuj-2F) - Dopolnjen predlog zakona, druga obravnava, EPA 1531-VIII