Dnevne zakonodajne novosti / 6. november 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 7 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
Koalicija za ministrov predlog zdravstvenega zavarovanja
Tema dneva

Minister za zdravje Aleš Šabeder je predstavnikom koalicije včeraj predstavil svoj predlog za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in uvedbo obvezne pavšalne dajatve, ki bi se stekala na ZZZS. Stranke predlog, ki je le prvi korak k prenovi plačevanja zavarovanja, načeloma podpirajo in se strinjajo, da ga v postopek vloži vlada. Pristojna odbora DZ pa bosta danes obravnavala prvotni predlog Levice. Glede na napovedi je pričakovati, da bo predlog zavrnjen, kar bo, kot kaže, zapečatilo sodelovanje Levice z vlado.(več)

Državni svet izglasoval veto na ukinitev dodatka za delovno aktivnost
Državni svet je izglasoval veto na novelo zakona o socialnovarstvenih prejemkih, s katero želi vlada ukiniti dodatek za delovno aktivnost. Za veto je od 28 na glasovanju navzočih svetnikov glasovalo 13, proti so bili trije. Sprejem veta pomeni, da bo moral DZ o noveli odločati znova, pri čemer bo za potrditev potrebnih 46 glasov poslancev.(več)

Vlada v dopolnjenih predlogih proračunov upoštevala davčne novele
Komisija DZ za nadzor javnih financ je na včerajšnji seji odrekla podporo zaključnemu računu lanskega proračuna. Vlada pa je medtem potrdila dopolnjena predloga državnih proračunov za leti 2020 in 2021, pri tem pa upoštevala učinke nekaterih zakonov, ki v prvotnih predlogih niso bili upoštevani. Med njimi so tudi štirje davčni zakoni.(več)

Uvedba novosti pri plačilih prek spleta do konca prihodnjega leta
Banka Slovenije je prehodno obdobje za uvedbo tehničnih standardov za močno preverjanje pristnosti uporabnika pri plačilih prek spleta podaljšala s konca letošnjega na konec prihodnjega leta. Za to se je po zgledu pristojnih organov EU odločila, ker ponudniki plačilnih storitev za prilagoditev potrebujejo dovolj časa.(več)

Tožilstvo ugotavlja porast števila primerov korupcije
Rezultati dela tožilcev na področju pregona gospodarskega kriminala so vsako leto boljši. "Klasičen" gospodarski kriminal je v upadu, vedno več pa je korupcije, pravi generalni državni tožilec Drago Šketa. Tožilec Boštjan Valenčič ocenjuje, da je razlog za slednje tudi ta, da je "korupcija še vedno družbeno sprejemljiva".(več)

V veljavi spremenjen novinarski kodeks
Včeraj so začele veljati spremembe Kodeksa novinarjev Slovenije, ki se nanašajo predvsem na člene o zasebnosti in izogibanju senzacionalističnemu poročanju. Pri elektronskih publikacijah pa se zahteva transparentnost pri popravljanju napak in dopolnjevanju že objavljenih prispevkov, so sporočili iz Društva novinarjev Slovenije.(več)

Inšpektorat poziva k previdnosti pri kreditih na nebančnem trgu
Tržni inšpektorat RS je po uveljavitvi novih pogojev pri najemu bančnih posojil potrošnike opozoril, naj bodo pri najemu kreditov na nebančnem trgu previdni. "Zaostreni pogoji ne veljajo za nebančne kreditodajalce, zaradi česar je moč pričakovati preliv povpraševanja na ta ne povsem transparenten trg," so ugotovili.(več)

Upokojitev sodnikov na Poljskem v nasprotju s pravom EU
Poljska pravila v zvezi z upokojitveno starostjo sodnikov in državnih tožilcev, sprejeta leta 2017, so v nasprotju s pravom Evropske unije, je razsodilo Sodišče EU. Pri tem je izpostavilo različne upokojitvene starosti glede na spol ter znižanje upokojitvene starosti za sodnike splošnih sodišč.(več)

Podpisnice obžalujejo ameriški umik iz pariškega sporazuma
Podpisnice pariškega podnebnega sporazuma obžalujejo odločitev ZDA o začetku umika iz tega dogovora. Evropska unija je sporočila, da je pripravljena okrepiti sodelovanje s preostalimi podpisnicami sporazuma. Nemčija je kritična do ZDA, Francija in Kitajska pa sta izrazili obžalovanje. Po mnenju Rusije ameriški umik spodkopava sporazum.(več)