Dnevne zakonodajne novosti / 17. avgust 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 107/2022 z dne 9.8.2022
TEMA DNEVA
Kacin: Vlada bo ukrepala, da se šolsko leto začne pravočasno in v celoti
Tema dneva

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je v petek na Twitterju napovedal, da bo vlada ukrepala, da se šolsko leto začne pravočasno in v celoti. "Nihče, ne otroci, dijaki, ne starši in učitelji ne bodo talci neodgovornih (nočnih) zabav," je zapisal na podatke o številu primerov novega koronavirusa na Hrvaškem in vnosa okužb s Hrvaške v Slovenijo. V strokovni skupini trenutno poteka intenzivna razprava o tem, kako ukrepati in preprečiti vnose okužb s Hrvaške, je za STA dejal direktor NIJZ Milan Krek.(več)

Prihodnji teden na sodiščih: Po skrajšanih sodnih počitnicah znova več obravnav
S koncem skrajšanih sodnih počitnic, ki so zaradi epidemije trajale le dva tedna in ko so potekale le obravnave v nujnih zadevah, se s tem tednom na sodiščih znova obeta več obravnav. Med drugim se bo v Ljubljani nadaljevalo tretje sojenje Milku Noviču, ki se brani obtožb za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika.(več)

V polletju 5,6-odstotni upad gradbenih del
Vrednost gradbenih del je bila v prvem polletju letos za 5,6 odstotka nižja kot v enakem obdobju lani. Pri tem je bila vrednost del na stavbah nižja za 8,3 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa za 4,2 odstotka, je v petek objavil statistični urad.(več)

Mikro, malim in srednje velikim podjetjem spodbude za digitalno transformacijo
Slovenski podjetniški sklad je v petkovem uradnem listu objavil razpis za spodbude za digitalno transformacijo mikro, malih in srednje velikih podjetij. Ta bodo lahko pridobila med 30.000 do 100.000 evrov za sofinanciranje do največ 60 odstotkov stroškov procesov, s katerimi bodo zagotovila tehnično opremljenost in digitalno transformacijo.(več)

Evropska komisija odobrila 100-milijonsko slovensko shemo podpor
Evropska komisija je v petek odobrila 100 milijonov evrov vredno slovensko shemo za podporo podjetjem, ki jih je prizadel izbruh novega koronavirusa, ter za raziskave, razvoj in proizvodnjo izdelkov v povezavi s koronavirusom, so sporočili iz Bruslja. (več)

Stanovanjski sklad do leta 2023 z okoli 2400 dodatnimi najemnimi stanovanji
Stanovanjski sklad RS bo po načrtih do leta 2023 pridobil dodatnih nekaj manj kot 2400 najemnih stanovanj, in sicer okoli 1500 z lastno gradnjo, okoli 500 z gradnjo v sodelovanju z občinami in okoli 400 z odkupom na trgu. Po letu 2023 je predvidena gradnja dodatnih okoli 1300 stanovanj.(več)

Za HE Mokrice postopek prevlade javne koristi nad koristjo ohranjanja narave
Ministrstvo za okolje in prostor je 5. julija začelo postopek prevlade druge javne koristi nad koristjo ohranjanja narave za projekt hidroelektrarne (HE) Mokrice. Gre za prvi tovrstni primer v Sloveniji. Vlada bo odločitev sprejela v 60 dneh od popolnega gradiva, kot to določa zakon o ohranjanju narave, so povedali na okoljskem ministrstvu.(več)

Potrjen 12,1-odstotni padec BDP območja z evrom v drugem četrtletju
Evropski statistični urad Eurostat v petek potrdil prvo oceno s konca julija, da je BDP območja z evrom v drugem četrtletju na četrtletni ravni upadel za 12,1 odstotka. Popravil pa je podatek za EU, in sicer je BDP unije upadel za 11,7 odstotka, ne za 11,9 odstotka, kot je bilo objavljeno sprva.(več)

Von der Leynova poziva k novim sankcijam proti Belorusiji
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v petek na Twitterju pozvala k novim sankcijam proti odgovornim zlorabe demokratičnih vrednost v Belorusiji. Pred izrednim zasedanjem zunanjih ministrov Evropske unije je izrazila še prepričanje, da bodo pokazali podporo pravicam Belorusov do temeljnih svoboščin.(več)

Bruselj s prvo tržno zavezo za nakup potencialnega cepiva proti covidu-19
Evropska komisija je s farmacevtsko družbo AstraZeneca sklenila prvo vnaprejšnjo tržno zavezo za nakup potencialnega cepiva proti covidu-19, ko se bo cepivo izkazalo za varno in učinkovito. V četrtek je komisija sklenila tudi pripravljalne pogovore s podjetjem Johnson & Johnson za nakup potencialnega cepiva proti covidu-19.(več)