Dnevne zakonodajne novosti / 27. september 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 33/2023 z dne 20.3.2023
TEMA DNEVA
Občinam višja povprečnina, o proračunu dokončno v sredo
Tema dneva

Vlada je včeraj na seji sprejela sklep o določitvi povprečnin občinam za leti 2022 in 2023. Za prihodnje leto se bo povprečnina dvignila na 645 evrov, za leto 2023 pa na 647 evrov. Obravnavala pa je tudi predlog sprememb državnega proračuna za leto 2022 in predlog proračuna za leto 2023. Predloge proračunskih dokumentov bo vlada dokončno sprejela predvidoma v sredo in jih posredovala v državni zbor. To mora namreč storiti do 1. oktobra.(več)

DZ potrdil manjše spremembe s področja investicijskih skladov
DZ je v petek potrdil spremembe dveh zakonov s področja investicijskih skladov. Z obema, to je z novelo zakona o upravljavcih alternativnih investicijskih skladov in novelo zakona o investicijskih skladih in družbah za upravljanje, se v nacionalno zakonodajo prenaša določbe evropskih direktiv. Cilj je večja konkurenčnost in boljša zaščita vlagateljev.(več)

DZ sprejel novelo zakona o nadzoru državne meje
S 50 glasovi za in sedmimi proti je DZ sprejel novelo zakona o nadzoru državne meje. Spremembe bodo omogočile izplačilo ustrezne odškodnine upravičencem v primerih, ko je solastnik nepremičnine, na kateri so postavljene tehnične ovire, tudi država.(več)

DZ poslal prenovo gradbeno-prostorske zakonodaje v nadaljnji postopek
DZ je tudi ocenil, da sta predloga novega gradbenega zakona in zakona o urejanju prostora primerna za nadaljnjo obravnavo. Z novima zakonoma se bo po napovedih vlade postopke gradnje objektov in umeščanja v prostor poenostavilo in pospešilo.(več)

Konec poti za zakonske predloge iz vrst opozicije
Na petkovi seji DZ je zakonodajno pot med drugim sklenil opozicijski predlog za abolicijo kazni za kršenje vladnih odlokov. Končal se je tudi postopek obravnave predloga LMŠ-jeve novele zakona o RTVS ter predloga skupine nepovezanih poslancev za dodatne izjeme od prepovedi obratovanja trgovin ob nedeljah. SAB-ov predlog brezplačnega lokalnega prevoza za upokojence je bil prav tako neuspešen že na odboru.(več)

DZ ta teden na izredni seji o financiranju investicij v zdravstvo
DZ bo ta teden odločal o zakonu o zagotavljanju sredstev za naložbe v zdravstvu. Na delovnih telesih pa bodo med drugim obravnavali poročilo varuha človekovih pravic za lani, novelo zakona o lekarniški dejavnosti, razprave bodo povezane tudi z ukrepanjem policije ob izgredih na protestu ter ukrepi za omejevanje okužb z novim koronavirusom.(več)

Na novelo o lekarniški dejavnosti pred obravnavo na odboru vložena številna dopolnila
Predlog novele zakona o lekarniški dejavnosti, ki so jo vložili poslanci SMC, a je pri strokovni javnosti naletela na neodobravanje, bodo v četrtek na seji parlamentarnega odbora za zdravstvo očitno skušali pomembno spremeniti. Predloge dopolnil k noveli so pripravili v več poslanskih skupinah, vsak svojega tudi v SMC in pa v SDS in NSi.(več)

Ustavno sodišče zadržalo odlok o preimenovanju Titove ceste v Radencih
Ustavno sodišče je do končne odločitve sodišča zadržalo odlok o preimenovanju Titove ceste v Radencih, je objavljeno v petkovem uradnem listu. Pobudniki ustavne presoje so občini med drugim očitali, da je bil že drugič sprejet odlok sprejet nezakonito, ker je bil sprejet po skrajšanem postopku.(več)

Na sodiščih nadaljevanje sojenja Martinu Zaviršku in začetek sojenja Janezu Janši
Na slovenskih sodiščih je za ta teden predvidena vrsta obravnav. Na ljubljanskem okrožnem sodišču bodo nadaljevali sojenje Martinu Zaviršku, obtoženemu umora žene. Pred sodnika naj bi predvidoma sedel tudi predsednik SDS Janez Janša zaradi tvita o novinarju Reporterja Igorju Kršinarju.(več)

Reynders čaka na odločitev upravnega sodišča glede delegiranih tožilcev
Evropska komisija čaka na odločitev upravnega sodišča o tožbi tožilcev Tanje Frank Eler in Mateja Oštirja zaradi sklepa vlade, da se razveljavi postopek njunega imenovanja za evropska delegirana tožilca in ponovi razpis, je v petek na Brdu povedal evropski komisar za pravosodje Didier Reynders. Pričakuje jo v dveh tednih.(več)