Dnevne zakonodajne novosti / 7. april 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 100/2021 z dne 24.6.2021
TEMA DNEVA
Po praznikih morda ponoven zagon nekaterih panog
Tema dneva

Vlada pripravlja ukrepe, da bi lahko omogočila zagon nekaterih gospodarskih panog takoj po velikonočnih praznikih, če se bo ugoden trend glede naraščanja števila obolelih nadaljeval, je včeraj povedal uradni govorec vlade Jelko Kacin. Glede zagotavljanja zaščitne opreme za gospodarstvo je minister dejal, da so za varnost proizvodnje odgovorni delodajalci. So pa zelo optimistični glede domače proizvodnje mask. "Sedaj se bo začelo delati na tem, da bi država gospodarstvu zagotovila dodatna zaščitna sredstva," je povedal Kacin.(več)

Spremembam referendumske zakonodaje se nakazuje podpora
Noveli zakona o referendumu se za zdaj obeta podpora. Nujna je dvotretjinska večina navzočih poslancev in torej pomoč opozicije, kjer pa razen Levice noveli ne nasprotujejo. Nekaj pomislekov imajo v LMŠ. Je pa novelo podprla tudi komisija državnega sveta. Kot je povedal predsednik Borut Pahor, je sprejetje novele pomembno za ustavnopravno nesporno krajšanje rokov pred razglasitvijo zakonov.(več)

Sindikati z Janšo o pripravi drugega paketa interventnih ukrepov
Premier Janez Janša in predstavniki sindikalnih central, članic ESS, so se včeraj pogovarjali o pripravi drugega protikoronskega svežnja. Sindikati upajo, da bodo v njem upoštevane tudi njihove prezrte pripombe na prvi paket. Ob tem obžalujejo, da ESS še ne bo zaživel, in upajo na čim boljši dialog v delovni skupini za trg dela. Več bo znano danes. (več)

Ministrstvo: Boni za dopust doma namesto regresa le predlog
Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so poudarili, da je predlog, da bi kot obliko pomoči gospodarstvu v luči novega koronavirusa namesto regresa uvedli vrednostne bone za dopust pri slovenskih turističnih ponudnikih, le eden od mnogih predlogov za vladni drugi korona paket. Vse podane predloge bo vlada še natančno preučila.(več)

Vrhovno sodišče kljub epidemiji za stike med starši in otroki, ki ne živijo skupaj
Vrhovno sodišče je sporočilo, da je v zvezi s stiki med starši in otroki ter dilem, ki so se pojavile med epidemijo novega koronavirusa, podalo pojasnila o izvrševanju že izdanih odločb in odločanju o družinskih zadevah. Meni, da kljub epidemiji praviloma ni razlogov za preprečevanje stika staršev in otrok, ki ne živijo skupaj.(več)

Sindikat za pravično povračilo potnih stroškov ob nedelovanju javnega prevoza
Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije zahteva, da država zagotovi pravično povračilo potnih stroškov javnim uslužbencem v času, ko ne deluje javni promet. Javnim uslužbencem, med njimi so tisti v ključnih dejavnostih, katerih pot na delo je vezana na javni prevoz, se namreč v tem času obetajo znižana povračila potnih stroškov.(več)

Postopek EU proti Sloveniji zaradi morske vode ustavljen
Potem ko je Evropska komisija marca lani Sloveniji izdala uradni opomin zaradi neizpolnjevanja obveznosti iz okvirne direktive o morski strategiji, ki se med drugim nanašajo na zahtevo po posodobitvi presoje stanja morskih voda, je ta primer zdaj zaključila kot uspešno rešen, so sporočili z ministrstva.(več)

Odslej mogoča tudi prva registracija homologiranih tovornih vozil
Ministrstvo za javno upravo je med nujne zadeve v upravnih postopkih dodalo nekaj novih kategorij, med katerimi je tudi izdaja dovoljenj, nujnih za izvajanje pridobitne dejavnosti, s katero se ukvarja posameznik ali gospodarski subjekt. Odslej bo tako med drugim mogoča tudi prva registracija homologiranih tovornih vozil.(več)

Slovenija bo zaprosila za zaščitno opremo v okviru mehanizma EU
Slovenija namerava zaprositi za pomoč z zaščitno opremo v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito, je povedal obrambni minister Matej Tonin v telefonskem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju. Prav tako preučujejo možnost prošnje za pomoč pri transportu v okviru zveze Nato, je še povedal Tonin.(več)

Bruselj z začasno oprostitvijo carin in DDV pri uvozu zaščitnih sredstev
Evropska komisija je okviru ukrepov za obvladovanje posledic pandemije novega koronavirusa uvoz zaščitne opreme, medicinskih pripomočkov in drugega blaga, pomembnega v spopadu z virusom, začasno oprostila uvoznih dajatev in davka na dodano vrednost. Ukrep bo veljal šest mesecev, od 30. januarja do 31. julija.(več)