Dnevne zakonodajne novosti / 3. december 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Najuglednejšim strokovnjakom bomo danes podelili priznanja
Tema dneva

Danes bo v ljubljanskem hotelu Union potekal dogodek Najuglednejši 2019. Mag. Ivan Simič, dr. Marjan Odar in ddr. Klemen Jaklič bodo prejeli priznanja za najuglednejšega davčnega, finančnega in pravnega strokovnjaka v letu 2019 po mnenju obiskovalcev portala Tax-Fin-Lex. Dogodek bo organiziran kot klepet ob okrogli mizi z izhodiščem »Umetna inteligenca na davčnem, finančnem in pravnem področju – kdaj in kako?«. Pogovor z nagrajenci lahko spremljate v živo prek spletnega prenosa, pisno poročilo pa bomo objavili jutri v TFL Glasniku.

DZ po vetu ponovno podprl dva proračunska zakona
DZ je včeraj s potrebno večino vseh poslancev ponovno podprl dva zakona iz proračunskega paketa za prihodnji dve leti, na katera je državni svet izglasoval odložilni veto. Za zakon o izvrševanju proračunov je glasovalo 48 navzočih na izredni seji, za interventni zakon pa 49. Tokrat so bili potrebni glasovi večine vseh poslancev, to je najmanj 46.(več)

Sindikati delavce ob spremembi minimalne plače pozivajo k pozornosti
Bliža se 1. januar, ko bo minimalna plača višja, iz nje pa bodo izvzeti tudi vsi dodatki. Sindikati delavce pozivajo, naj pozorno spremljajo plačilne liste in opozorijo na morebitne kršitve, ob tem pa ne pristanejo na znižanje dodatkov. Priporočila GZS delodajalce po navedbah sindikatov napeljujejo k nezakonitim ukrepom, kar pa v GZS zanikajo.(več)

KPK pri ravnanju Kralja ugotovila kršitev zakona
Komisija za preprečevanje korupcije ugotavlja, da je nekdanji generalni sekretar stranke LMŠ Brane Kralj s posredovanjem pri prvi nadzornici Uradnega lista RS Ireni Prijović glede imenovanja Igorja Šoltesa kršil določila zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, je poročala TV Slovenija.(več)

Šarec glede Pivčeve: Revizije še nisem prebral
Premier Marjan Šarec je v izjavi v DZ včeraj ocenil, da ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec na svojem resorju dela zelo dobro. Revizije projekta SRIPT, pri katerem je gospodarsko ministrstvo ugotovilo nepravilnosti, pa še ni prebral. "Ko bom prebral in bo prišel čas za to, se bomo odločali. Danes težko sodim," je dejal glede ministrice.(več)

Inštitut predstavil model za odkup podjetij s strani zaposlenih
Inštitut za ekonomsko demokracijo je predstavil knjigo, v kateri je opisan model za odkup podjetij s strani zaposlenih v Sloveniji. Do sredine prihodnjega leta bo pripravil predlog zakona, ki bi omogočil in vzpodbudil delavsko lastništvo predvsem v malih in srednjih podjetjih.(več)

Poziv k izvajanju zakonodaje proti nasilju nad ženskami v praksi
Sodelujoči na pogovoru za ustavitev nasilja nad ženskami, ki ga je pripravilo špansko veleposlaništvo v Sloveniji v sodelovanju s Fundacijo Femmes sans Frontieres in Mestno občino Ljubljana, so poudarili nesprejemljivost nasilja nad komer koli v kakršni koli obliki. Zakonodaja je dobra, le izvajati jo je treba, je bilo med drugim slišati.(več)

Informacijski sistem na UE Ljubljana znova deluje
Informacijski sistem na Upravni enoti Ljubljana, ki od začetka minulega tedna ni deloval, od včeraj znova deluje, so za STA zagotovili na upravni enoti. Postopki zdaj po njihovih besedah tečejo normalno, vsi dokumenti pa bodo vnešeni v sistem najkasneje v tednu dni.(več)

Guterres na podnebni konferenci: Izbiramo med upanjem in predajo
Človeštvo lahko pri soočanju s podnebnimi spremembami izbere dve poti; ena pomeni predajo, druga upanje, je ob odprtju podnebne konference v Madridu ocenil generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Slovenski minister za okolje in prostor Simon Zajc je v izjavi za STA ponovno zatrdil, da je Slovenija med podnebno ambicioznimi državami.(več)