30. marec 2016
Spremljajte nas na:
Facebook   Twitter
Lex-Novice

Sodne takse bolj socialno naravnane

Državni zbor je s 57 glasovi za in enim proti sprejel novelo zakona o sodnih taksah, po kateri celotna oprostitev plačila sodnih taks ni več vezana na prejemanje denarne socialne pomoči. Pač pa novela zakona o sodnih taksah kot pogoj za celotno oprostitev plačila sodnih taks določa kriterij občutnega zmanjšanja sredstev za preživljanje stranke ali njenih družinskih članov. Plačila sodne takse bodo oproščeni tudi delavci, ki že dva meseca niso prejeli plače. Poleg tega so med oproščene plačila uvrščeni posredni proračunski uporabniki, ki so v celoti v lasti občin.

S 55 glasovi za in tremi proti je DZ sprejel tudi novelo zakona o trgu finančnih instrumentov, s katero se v slovensko zakonodajo prenaša več evropskih direktiv. Med drugim bo investicijskim družbam naložila obveznost vzpostavitve stabilne ureditve notranjega upravljanja, ATVP pa v primeru hujših kršitev omogočila izrek višjih glob.

Z 59 glasovi za in 16 proti so poslanci potrdili resolucijo o nacionalnem planu zdravstvenega varstva za prihodnje desetletje. Kot je izpostavila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, so v dokumentu zastavljeni cilji in začrtana smer prilagoditve zdravstvenega sistema, da bodo državljani bolj zdravi in imeli več zdravih starih let.

DZ pa je z 19 glasovi za in 53 proti zavrnil predlog novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki ga je v parlamentarno proceduro vložila skupina opozicijskih poslancev s prvopodpisanim Matejem Toninom iz NSi. S tem je zakonodajni postopek za predlog zaključen.

DZ je tudi ocenil, da predlog NSi za spremembe zakona o davčnem potrjevanju računov, ki bi omogočile nekatere izjeme od uporabe davčnih blagajn, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Večina je soglašala z vlado, da je treba pred morebitnimi spremembami počakati na celovito analizo sistema davčnih blagajn, ki velja manj kot tri mesece.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je po pogovoru s predstavniki Zdusa povedal, da bo njegova stranka vztrajala pri izredni uskladitvi pokojnin v višini 0,4 odstotka, kot to predlaga svet Zpiza. V koaliciji so po njegovih besedah tudi že začeli razpravo o tem, da bi v prihodnjem letu regres dobili vsi upokojenci, pri čemer pričakuje trdo razpravo.

Na Finančni upravi RS (Furs) se že pripravljajo na začetek pošiljanja informativnih izračunov dohodnine za leto 2015. Prvim zavezancem jih bodo po pošti poslali v četrtek in jih lahko v svojih poštnih nabiralnikih pričakujejo takoj v začetku aprila. Drugi paket izračunov bo sledil konec maja.(TFL)

 

Seznam pravnih aktov*, ki začnejo/prenehajo veljati/se uporabljati oz. začnejo učinkovati njihove spremembe:

Datum Predpis Status
Danes v tej rubriki ni novosti.

* V seznamu so navedeni akti, ki so objavljeni v uredbenem delu Uradnega lista (zakoni, podzakonski akti, odločbe in sklepi Ustavnega sodišča, kolektivne pogodbe, itd.) ter mednarodne pogodbe, katerih ključni datumi glede veljavnosti oz. uporabe akta so uredništvu znani do trenutka pošiljanja Lex-novic. V primeru, da Uradni list izide v popoldanskih urah in so med objavami akti, ki začnejo veljati oz. učinkovati z dnem objave, jih v tem seznamu seveda ne boste našli. Za vedno ažurne informacije glede veljavnosti/uporabe pravnih aktov spremljajte koledar veljavnosti na portalu Tax-Fin-Lex !

 

Zakonodajne novosti, objavljene praviloma prejšnji dan iz 6 pravnih virov in za 11 pravnih področij

  Lex-kliping, od 30.3.2016 - 30.3.2016 PRAVNI VIRI
  PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU 1 novost       7 novosti 1 novost
2. UPRAVNO PRAVO       1 novost    
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO         4 novosti  
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV 1 novost       5 novosti 2 novosti
5. JAVNE FINANCE           4 novosti
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI       1 novost 11 novosti 1 novost
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI         11 novosti 4 novosti
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA         2 novosti 3 novosti
9. ZDRAVSTVENI SISTEM         4 novosti 3 novosti
10. MEDNARODNI ODNOSI 2 novosti          
11. OBČINE 16 novosti