Dnevne zakonodajne novosti / 27. november 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 13 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Vlada večino omejitev podaljšala za 7 dni, nekatere za 14
Tema dneva

Vlada je večino ukrepov za zamejitev epidemije covida-19 včeraj podaljšala za teden dni, med drugim zaprtje neživilskih trgovin, prepoved zbiranja ter gibanja po državi, izobraževalne ustanove ostajajo zaprte. Za prihodnjih 14 dni je podaljšala obvezno nošenje zaščitnih mask, zaustavitev javnega prometa in omejitve izvajanja športnih dejavnosti. Pri tem je za naslednji teden napovedala obravnavo in sprejem načrta odpiranja oz. sproščanja ukrepov. Načrt mora pripraviti strokovna skupina pri ministrstvu za zdravje.(več)

Ustavno sodišče začasno zadržalo izvedbo e-referenduma v Rogozi
Ustavno sodišče je na zahtevo vlade, da preveri ustavnost in zakonitost razpisanega e-referenduma v občini Hoče-Slivnica, začasno zadržalo izvrševanje občinskega odloka o razpisu svetovalnega referenduma, na katerem bi krajani Rogoze odločali o spremembe poštne številke. V nedeljo tako ti svoje volje ne bodo mogli izraziti.(več)

Vlada predlaga prenos pristojnosti na področju vojnih grobišč na MORS
Vlada je sprejela predlog novele zakona o državni upravi in ga bo posredovala v sprejem DZ. Z njim je predviden prenos pristojnosti na področju vojnih grobišč na ministrstvo za obrambo, v okviru katerega je predvidena ustanovitev Uprave za vojaško dediščino kot organa v sestavi ministrstva.(več)

V DZ več kot 28.000 podpisov za začetek referendumskih postopkov
Levica in SD sta v DZ včeraj vložili več kot 28.000 podpisov za začetek referendumskih postopkov glede zakona o investicijah v vojsko. Po oceni koordinatorja Levice Luke Mesca je to sporočilo vladi, da je nedopustno, da v zdravstveni, socialni in gospodarski krizi zapravlja denar za orožje, in sporočilo poslancem, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo.(več)

Državni svet brez veta na šesti protikoronski zakon
Državni svet ni izglasoval odložilnega veta na šesti protikoronski zakon, ki ga je DZ sprejel v sredo. S tem je odprl pot objavi zakonskega besedila v uradnem listu in začetku veljave zakona, ki ga je vlada pripravila z namenom omilitve posledic drugega vala epidemije covida-19 in prinaša ukrepe v ocenjeni vrednosti ene milijarde evrov.(več)

Vlada na redni seji tudi o gospodarskih temah
Vlada je sklenila, da s ključnimi deležniki sklene memorandum o sodelovanju pri projektu novega ljubljanskega potniškega centra s spremljajočim poslovnim delom. Hkrati je na včerajšnji seji med drugim sprejela tudi nove ukrepe na področju prašičereje. Na kadrovskem področju pa je sprejela spremembe v vodstvenih položajih na nekaterih ministrstvih.(več)

Slovenska vojska brez dodatnih pooblastil za varovanje državne meje
Odbor DZ za obrambo na včerajšnji seji ni potrdil vladnega predloga aktivacije 37.a člena zakona o obrambi, ki bi Slovenski vojski dodelila dodatna pooblastila pri varovanju državne meje. Ob podpori koalicije in SNS ter nasprotovanju opozicijskih LMŠ, SD, Levice in SAB namreč predlog ni prejel zadostne dvotretjinske večine.(več)

Odbor DZ proti proračunskem kritju stroškov za izvajanje univerzalne poštne storitve
Člani odbora DZ za gospodarstvo niso podprli sprememb zakona o poštnih storitvah. Več kot 7000 podpisov za spremembo, po kateri bi stroške za izvajanje univerzalne poštne storitve krili iz državnega proračuna, je ob podpori SLS v DZ vložil Sindikat poštnih delavcev (SPD).(več)

V letošnjem šolskem letu le eno ocenjevalno obdobje, posledično manj ocen
Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je podpisala sklepe o ukrepih za nemoteno izvajanje pouka v letošnjem šolskem letu. Ti namesto trenutnih dveh določajo eno ocenjevalno obdobje, ki je raztegnjeno skozi celotno šolsko leto, kar v praksi pomeni tudi manjše število ocen. Osnovnim šolam priporočajo, naj v času pouka na daljavo ne ocenjujejo.(več)

Sindikat pozval k odpravi diskriminacije delavcev v gospodarstvu
Sindikat obrti in podjetništva Slovenije je vlado in ministrstvo za delo pozval, naj odpravita anomalijo, da delavci v javnem sektorju dobijo dodatek za izpostavljenost okužbam, delavci v gospodarstvu pa ne. Za primer diskriminacije so postavili čistilke v bolnišnicah in delavce v pralnicah, ki izvajajo naloge za bolnišnice.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Obvestilo o začetku veljavnosti Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Organizacijo Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo o ustanovitvi Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco na Inštitutu »Jožef Stefan« v Ljubljani pod pokroviteljstvom Unesca
Odlok o določitvi seznama blaga za spopadanje s posledicami epidemije COVID-19, ki je začasno oproščeno uvoznih dajatev in plačila davka na dodano vrednost pri uvozu
Odredba o začasnih ukrepih na področju organizacije zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19
Priloga dejavnosti k Statutu Univerze v Mariboru
Uredba o spremembah Uredbe o načrtu razporeditve radiofrekvenčnih pasov
Odločbe sodišč
Sodba Sodišča (četrti senat) z dne 19. novembra 2020.#B S in C A proti Ministère public in Conseil national de l'ordre des pharmaciens.#Predlog za sprejetje predhodne odločbe, ki ga je vložilo Cour d'appel d'Aix-En-Provence.#Predhodno odločanje – Prosti pretok blaga – Vzpostavitev skupne ureditve trgov za lan in konopljo – Odstopanja – Varovanje javnega zdravja – Nacionalna zakonodaja, s katero sta industrijska raba konoplje in njeno trženje omejena zgolj na vlakna in semena – Kanabidiol (CBD).#Zadeva C-663/18.
Sodba Sodišča (veliki senat) z dne 24. novembra 2020.#Wikingerhof GmbH & Co. KG proti Booking.com BV.#Predlog za sprejetje predhodne odločbe, ki ga je vložilo Bundesgerichtshof.#Predhodno odločanje – Pravosodno sodelovanje v civilnih zadevah – Uredba (EU) št. 1215/2012 – Sodna pristojnost – Člen 7, točki 1 in 2 – Posebna pristojnost v zadevah v zvezi z delikti ali kvazidelikti – Tožba za prenehanje poslovnih praks, za katere se šteje, da so v nasprotju s konkurenčnim pravom – Zatrjevanje zlorabe prevladujočega položaja, ki se kaže v poslovnih praksah, zajetih s pogodbenimi določbami – Platforma za spletno rezervacijo nastanitve booking.com.#Zadeva C-59/19.
Gradiva v obravnavi DZ
Zakon o ratifikaciji Pridružitvenega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Evropsko vesoljsko agencijo (MPSEVA-1) - Besedilo zakona poslano Državnemu svetu, ratifikacija, EPA 1314-VIII
Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (ZIUOPDVE) - Besedilo zakona poslano Državnemu svetu, nujni postopek, EPA 1472-VIII (PKP6)
Ostali dokumenti
Zakonik cerkvenega prava – Codex iuris canonici