Dnevne zakonodajne novosti / 17. november 2016
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 154/2021 z dne 24.9.2021
TEMA DNEVA
Proračun sprejet, plače še vedno neznanka
Tema dneva

DZ je sprejel državni proračun za leti 2017 in 2018. Postavke glede stroškov dela v javnem sektorju sicer še niso usklajene, a vlada pričakuje, da ji bo uspelo dogovor s sindikati doseči do začetka novega proračunskega leta. V nasprotnem primeru napoveduje enostranske ukrepe, saj mora masa za plače ostati v načrtovanem obsegu. Vlada je tokrat proračun prvič sestavila v skladu z lani sprejetim zakonom o fiskalnem pravilu. Zaradi tega tudi še ni mogoče sprostiti vseh v krizi sprejetih varčevalnih ukrepov, sta poslancem pojasnjevala premier in finančna ministrica. Omejitve na področju odhodkov za plače se tako lahko le postopoma odpravljajo, prav tako pri odhodkih za pokojninsko blagajno in socialne transferje.

V Bruslju jih skrbi slovenski proračun

Evropska komisija je Slovenijo opozorila na tveganja neskladnosti osnutka proračunskega načrta za leto 2017 z evropskimi pravili. Ta ocena za finančno ministrstvo ni presenečenje, saj odraža trenutno stanje dejansko sprejetih ukrepov. Ukrepov, ki še vedno ostajajo odprti, komisija ni mogla upoštevati, so zapisali v odzivu. Iz Bruslja je ob sprožitvi novega cikla evropskega semestra prišla tudi informacija, da bodo morale Slovenija in še 12 članic EU na temeljit pregled v povezavi z makroekonomskimi neravnotežji. Slovenija je morala doslej ta pregled opraviti vsako leto od uvedbe evropskega semestra leta 2011.

Javni sektor in vlada nadaljujeta pogajanja

Tudi v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije so se odločili, da se bodo udeležili nadaljevanja pogajanj, je pojasnil njen predsednik Branimir Štrukelj. A kot je dejal, to ni vezano na zadnji vladni predlog. O njegovi vsebini Štrukelj podrobneje ni želel govoriti. Po neuradnih informacijah naj bi bil težak 22 milijonov evrov. Je pa Štrukelj potrdil, da predlog vključuje element začetka reševanja vprašanja vrednotenja dela najslabše plačanih javnih uslužbencev. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je po odločitvi sindikatov dejal, da vladna stran zdaj pripravlja tudi formalni protipredlog. Vsebine še ne razkriva, dejal je le, da so ponudili dodatno finančno približevanje.

Dva kandidata za generalnega državnega tožilca

Za mesto generalnega državnega tožilca se potegujeta vodja Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru Drago Šketa in vodja Okrožnega državnega tožilstva v Krškem Robert Renier, so sporočili z ministrstva za pravosodje. Kot so pojasnili, bodo prejeti prijavi formalno preverili, nato pa ju bodo posredovali Državnotožilskemu svetu. Ta je pristojen za oblikovanje predloga za imenovanje, pri čemer lahko v primeru, če predlaga v imenovanje več kandidatov, navede, kateremu od njih daje prednost. Pred oblikovanjem dokončnega predloga pa mora Državnotožilski svet pridobiti še mnenje vlade.

NSi za boljši pregon bančnega kriminala

Poslanci NSi so v obravnavo vložili paket predlogov sprememb treh zakonov, s katerimi bi po njihovih besedah izboljšali pregon bančnega kriminala, poleg tega pa tudi zaostrili pogoje za vstop v uprave in nadzorne svete bank. Med drugim predlagajo odprtje novih oddelkov sodišč, ki bi se ukvarjala le z bančnim kriminalom. Poslanca Nsi Jernej Vrtovec in Jožef Horvat sta spomnila, da bo decembra minilo tri leta od sanacije bančne luknje. "Po treh letih še noben primer ni doživel epiloga. Še več, sodišče pravzaprav nobenega primera s področja bančne kriminalitete ne obravnava," je dejal Horvat.

Zgolj norme niso dovolj

Korupcija je v zadnjih letih dobila še dodatne razsežnosti, v boju zoper njo pa zgolj normativni prijemi ne zadostujejo, je ob predstavitvi rezultatov javnomnenjske raziskave Svetovni barometer korupcije 2015/16 dejal generalni sekretar Transparency International (TI) Slovenia Vid Doria. Več bi morali storiti tudi za zaščito prijaviteljev. Raziskava je pokazala, da državljani kljub obljubam politike o ničelni toleranci do korupcije in o celovitem boju zoper njo v zadnjih letih ne opažajo sprememb. 74 odstotkov jih meni, da korupcija ni nič manjša kot pred štirim leti, kar 99 odstotkov pa je prepričanih, da bi moralo biti preprečevanje korupcije prioriteta številka ena v tej državi.(TFL)