Dnevne zakonodajne novosti / 9. april 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 1 pravni akt
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
Ustavno sodišče zadržalo omejitev potovanj v države na rdečem seznamu
Tema dneva

Ustavno sodišče je sprejelo pobude za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti 11. člena vladnega odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi obvladovanja epidemije covida-19 ter do končne odločitve zadržalo izvrševanje tega člena, ki omejuje potovanja v države na rdečem seznamu. Sodišče med drugim poudarja, da so omejitve izstopa iz države bistveno strožje kot pri vstopu. Odločitev je bila včeraj objavljena v uradnem listu. Zadržanje je podprlo sedem sodnikov, proti sta glasovala Klemen Jaklič in Marko Šorli.(več)

Kustec: V ponedeljek se otroci vračajo v vrtce, učenci in dijaki pa v šole
V ponedeljek se otroci vračajo v vrtce, dijaki in učenci pa v osnovne in srednje šole, je včeraj sklenila vlada. Po besedah ministrice Simone Kustec bo pouk potekal na enak način kot pred zaprtjem javnega življenja, to pomeni, da se v šole vračajo vsi učenci in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol, dijaki prvih treh letnikov pa se šolajo po modelu C.(več)

Z novim zakonom do digitalne identifikacije za vse državljane
Vlada je na včerajšnji dopisni seji določila besedilo predloga zakona o elektronski identifikaciji in storitvah zaupanja, ki bo omogočil, da bo nova biometrična osebna izkaznica lahko služila tudi za elektronsko identifikacijo pri dostopu do vseh storitev javnega sektorja na notranjem trgu EU, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.(več)

Vlada o odpadni embalaži in drugih gospodarskih temah
Vlada je na seji med drugim sprejela tudi uredbo o embalaži in odpadni embalaži, s katero se za proizvajalce ukinja količinski prag 15 ton dane embalaže letno na trg v Sloveniji za nastanek obveznosti plačila stroškov ravnanja z odpadno embalažo. Na čelo agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja pa je imenovala Mirana Miheliča.(več)

Ministrstvo za zdravje v prihodnje s tremi državnimi sekretarji
Vlada je določila tudi besedilo predloga novele zakona o državni upravi, po katerem bodo v ministrstvu za zdravje lahko imenovali tri državne sekretarje, torej enega več kot doslej. Predlog novele predvideva tudi izločitev internega informacijskega sistema ministrstva za notranje zadeve iz centralizacije informatike v državni upravi.(več)

Kandidati za sodnika na Splošnem sodišču EU po mnenju vlade izpolnjujejo pogoje
Vlada je sprejela mnenje, da sedem kandidatov, ki so se prijavili na razpis za sodniško mesto na Splošnem sodišču Evropske unije, izpolnjuje formalne pogoje za opravljanje te funkcije. Mnenje je posredovala predsedniku republike Borutu Pahorju.(več)

Levica s poslansko pobudo glede odpuščanja po prejemu državne pomoči
Poslanska skupina Levice je vložila pobudo vladi glede ukrepanja v zvezi z odpuščanjem v podjetjih, ki so prejela državno pomoč. Predlagajo, da se takim podjetjem vsaj tri mesece po koncu prejemanja državne pomoči iz interventne zakonodaje prepreči začetek postopka odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga za zaposlene delavce.(več)

Ministrstvo zaradi pozebe v pripravo interventnega zakona
Pozeba je v zadnjih dneh po informacijah s terena poškodovala predvsem sadovnjake, najbolj prizadete naj bi bile najboljše sadjarske lege. Kmetijski minister Jože Podgoršek je zato imenoval interno skupino s ciljem najti ustrezne rešitve. Ena izmed njih je priprava interventnega zakona, so sporočili.(več)

ESČP: Obvezno cepljenje potrebno v demokratičnih družbah
Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) v Strasbourgu je odločilo, da se lahko obvezno cepljenje opredeli kot potrebno v demokratičnih družbah. S tem je potrdilo češki zdravstveni politiki, da je obvezno cepljenje otrok v njihovem najboljšem interesu, in zavrnilo pritožbo čeških družin.(več)

Slovenija v poročilu Sveta Evrope uvrščena med države z najbolj prenatrpanimi zapori
Svet Evrope je izdal poročilo o številu zaprtih v 52 državah članicah Sveta Evrope v letu 2020. Slovenija se s 109 zaporniki na 100 zaporniških mest uvršča med države, ki se soočajo z največjo prenatrpanostjo zaporov. Na pravosodnem ministrstvu se to več let trajajočo težavo trudijo odpravljati. Je pa Slovenija še vedno med državami z najmanj zaprtimi osebami na 100.000 prebivalcev.(več)