Dnevne zakonodajne novosti / 19. december 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 6 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Vsem zaposlenim dan dopusta za spremstvo prvošolcev
Tema dneva

DZ je s 84 glasovi za in enim proti potrdil predlog Levice za dopolnitev zakona o delovnih razmerjih, s čimer so vsem zaposlenim staršem, tudi v zasebnem sektorju, zagotovili pravico do dodatnega prostega dne v primeru spremstva otroka prvošolca v šolo na prvi šolski dan. Kot je poslanec Matej T. Vatovec pojasnil v imenu predlagatelja, so si zaposleni v javnem sektorju že pridobili tako pravico, zaposleni v zasebnem sektorju pa je še nimajo, s čimer so ti starši in posledično njihovi otroci postavljeni v neenak položaj.(več)

DZ za poroštvo države in več denarja družinam
DZ je včeraj potrdil predlog vladnega zakona, ki predvideva poroštvo za projekta drugi tir in del tretje razvojne osi v skupni višini 777 milijonov evrov. Poleg tega je z 51 glasovi za in enim proti sprejel novelo zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Ta dviguje najnižje izplačilo materinskega, očetovskega in starševskega nadomestila ter starševski dodatek na 402 evra.(več)

Možnost uveljavljanja neizplačanih dodatkov za nego otroka
Starši slepih otrok bodo lahko po zakonu o izplačilu neizplačanega dodatka za nego otroka, ki je začel veljati danes, uveljavili neizplačane dodatke od leta 2003 dalje. Rešuje tudi problematiko dodatkov za nego otrok z zmerno, težjo ali težko motnjo v duševnem razvoju, ki so po polnoletnosti nadaljevali izobraževanje v posebnem programu.(več)

Nadaljevanje obravnave novele o orožju
DZ je s 44 glasovi za in 41 proti sklenil, da je predlog novele zakona o orožju primeren za nadaljnjo obravnavo. Številni poslanci so bili v razpravi kritični do rešitev v noveli, predvsem kar se tiče prekategorizacije orožja in pravil nošenja orožja, več poslancev je napovedalo, da bodo v drugem branju poskušali predlog dopolniti.(več)

Predlog za omejitev pirotehnike končal zakonodajno pot
Novela zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, s katero so v SDS predlagali omejitev in strožji nadzor nad prodajo in uporabo pirotehničnih izdelkov, je končala zakonodajno pot. Medtem ko so nekateri poslanci želeli doseči popolno prepoved pirotehnike, pa jih je večina dvomila, da bi spremembe pripomogle k povečanju varnosti.(več)

AVK Agrokorju začasno odvzela delnice Mercatorja
Javna agencija RS za varstvo konkurence je hrvaškemu Agrokorju začasno odvzela delnice Mercatorja. AVK je institut zavarovanja izvršitve odločbe o prekršku v zadevi Costella z zasegom delnic uporabila z namenom spoštovanja slovenskega prava o konkurenci, so pojasnili. Dodali so, da odločitev še ni pravnomočna, saj jo je mogoče izpodbujati s pritožbo.(več)

Pahor v pričakovanju okvirnih predlogov glede volilnega sistema
Predsednik republike Borut Pahor je pogajalcem parlamentarnih strank poslal pismo o nadaljevanju pogajanj o uveljavitvi ustavne odločbe glede volilnega sistema. Pahor pričakuje, da se bosta skupini, ki podpirata bodisi ukinitev bodisi spremembo volilnih okrajev, ločeno sestali in ga januarja seznanili s sklepi.(več)

Podpora Mlinarjevi na glasovanju v DZ negotova
Angelika Mlinar kljub nepodpori matičnih parlamentarnih odborov ostaja kandidatka za ministrico za kohezijo. Poslanci bodo o njeni kandidaturi odločali danes. In čeprav so v stranki SAB, katere v kvoto spada Mlinarjeva, prepričani, da lahko Mlinarjeva na plenarni seji DZ dobi podporo, pa je glede na napovedi strank njeno imenovanje negotovo.(več)

Evropski poslanci podprli boljšo zaščito čebel
Evropski parlament je na plenarnem zasedanju sprejel resolucijo o pobudi EU za opraševalce, s katero pozdravlja ukrepe za večjo zaščito čebel in drugih opraševalcev. Vendar pa so poslanci obenem opozorili, da pobuda preslabo naslavlja nekatere vzroke za upad populacije opraševalcev, kot je čezmerna uporaba pesticidov.(več)