Dnevne zakonodajne novosti / 1. april 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 35 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Levica v DZ še drugič vložila podpise pod pobudo za referendum o vojaških investicijah
Tema dneva

Predstavniki Levice so v DZ vložili 10.000 podpisov pod pobudo za referendum o noveli zakona o izvrševanju proračuna. Ta po njihovem mnenju predstavlja obvod ustavnega sodišča, ljudske volje in ustavne ureditve, da bi si vlada ustvarila novo podlago za orožarske nakupe. "Obramba domovine se začne pri obrambi njenega reda in demokracije v državi," je poudaril Luka Mesec. Ustavno sodišče medtem o dopustnosti referenduma o zakonu o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski še presoja.(več)

V Sloveniji 11-dnevna zapora javnega življenja
Danes so začeli veljati strogi omejitveni ukrepi, s katerimi želi vlada zajeziti nadaljnje širjenje novega koronavirusa. Ti bodo veljali do vključno 11. aprila, z izjemo zaostritev na meji s Slovenijo, ki velja že od ponedeljka in bo veljala do vključno 12. aprila. Nasprotovanje strogim protikoronskim ukrepom so sicer včeraj izrazili predstavniki več civilnih iniciativ.(več)

V času zaostritve koronskih omejitev dovoljen potniški letalski promet
Vlada je na včerajšnji dopisni seji za čas zaostritve ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa izdala še odlok o prepovedi letenja zrakoplovov in drugih letalnih naprav. Ta prepoveduje letenje, če sta vzlet ali pristanek v Sloveniji, pri čemer pa prepoved ne zaobjema npr. rednega ter posebnega prevoza potnikov in blaga.(več)

Mesečni temeljni dohodek verskim uslužbencem še do konca junija
Vlada je ukrep pomoči verskim uslužbencem v obliki mesečnega temeljnega dohodka, ki ga predvideva sedmi protikoronski zakon, podaljšala do konca junija, primerljivo podaljšanju tovrstnega ukrepa za samozaposlene, družbenike poslovodje in kmete, so sporočili po včerajšnji seji.(več)

SD za nujno sejo odbora za kmetijstvo o spremembi uredbe o varovalnih gozdovih
V SD zaradi predloga spremembe uredbe o varovalnih gozdovih in gozdovih s posebnim pomenom, ki ga namerava sprejeti vlada, zahtevajo izredno sejo odbora DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Prepričani so namreč, da bi sprejetje uredbe gozdovom povzročilo škodo. Vlado pozivajo, naj uredbo umakne in raje s stroko poišče neškodljive ukrepe.(več)

Vlada o gospodarskih temah
Vlada je na včerajšnji seji za državnega sekretarja na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano imenovala Antona Hareja. Med drugim je sprejela tudi sklep o izpolnitvi celoletne obveznosti ravnanja z odpadnimi nagrobnimi svečami in povečala namensko premoženje in kapital Javnega sklada RS za podjetništvo.(več)

GZS za razširitev izjem glede prehajanja meje in nujnega varstva otrok v času zaprtja
GZS je včeraj premierja in pristojne ministre pozvala, naj se veljavna odloka glede prehajanja mej in zagotovitve nujnega varstva vrtčevskih otrok in učencev prve triade osnovne šole razširita z dodatnimi izjemami. Gospodarstvo razume nujnost ukrepanja in se bo prilagodilo, velika težava pa je zagotovitev zadostnega števila ljudi na delovnih mestih.(več)

ZSSS za opustitev obdavčitve odpravnin v primeru likvidacije podjetja
Država naj za zaščito delovnih mest v Sloveniji opusti obdavčitev odpravnin v primeru likvidacije družbe, so DZ in vlado pozvali v ZSSS. Menijo namreč, da bo s tem na eni strani delavcem ob izgubi zaposlitve zagotovila višji prejemek, na drugi strani pa omogočila premislek, ali bo podjetje zapiralo vrata prav v Sloveniji.(več)

Gospodarski krog poziva k ambicioznejši debirokratizaciji
Gospodarske organizacije, združene v pobudi Gospodarskega kroga, so državo pozvale k ambicioznejši debirokratizaciji in uvedbi socialne kapice pri plači nekaj nad 4500 evrov bruto. Brez kakovostnih kadrov ne bo višje dodane vrednosti, brez višje dodane vrednosti pa so ukrepi, kot je višanje minimalne plače, nevzdržni, so opozorili.(več)

Evropska komisija začela javno posvetovanje o obdavčitvi tobačnih izdelkov
Evropska komisija je začela javno posvetovanje o obdavčitvi tobačnih izdelkov v EU. Kot so zapisali v Bruslju, obdavčitev tobaka velja za stroškovno najučinkovitejši instrument za zmanjšanje njegove porabe in razširjenosti. Veliko število kadilcev v EU je še vedno zaskrbljujoče, saj kadi 26 odstotkov odraslih in 29 odstotkov mladih, so dodali.(več)