Dnevne zakonodajne novosti / 2. november 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 6 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 153/2022 z dne 6.12.2022
TEMA DNEVA
DZ sprejel izhodni covidni zakon
Tema dneva

Poslanci DZ so v petek s 47 glasovi za in 21 proti sprejeli zakon o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic covida-19 na področju zdravstva, ki posega na vrsto področij. Ob tem so sprejeli vsa dopolnila, ki so jih predlagali v koaliciji, in zavrnili dopolnila opozicijske SDS. Po besedah ministra za zdravje je osnovni cilj zakona zajezitev širjenja in blaženje posledic covida-19 ter zagotavljanje prožnosti zdravstvenega sistema in njegova pripravljenost na odzive v zdravstvenih krizah.(več)

DZ sprejel novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja
Državni zbor je na izredni seji v petek s 56 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki uvaja nov naziv za strokovne delavce, in sicer višji svetnik, in rešuje tudi položaj vzgojitelja - pomočnika. Zakon bo začel veljati 1. septembra prihodnje leto.(več)

Referendum o spremembah družinskega zakonika po odločitvi DZ nedopusten
DZ je v petek izglasoval sklep, da je razpis zakonodajnega referenduma o spremembah družinskega zakonika, po katerih je istospolnim partnerjem omogočena posvojitev otrok, nedopusten. Za sklep je glasovalo 45 poslancev, proti pa 27.(več)

Kolegij DZ za sprejem novele zakona o preprečevanju pranja denarja po nujnem postopku
Kolegij predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič je sklenil, da bo DZ predlog novele zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranju terorizma obravnaval po nujnem postopku. V EU sprejem zakona pričakujejo od maja, je povedala generalna sekretarka vlade Barbara Kolenko Helbl.(več)

Ta teden v parlamentu: Odbora DZ o vplivu energetske draginje na delovanje javnih zavodov
V tednu po praznikih se v parlamentu obeta nekoliko bolj umirjeno delo. Zasedalo bo sicer nekaj delovnih teles, med drugim bosta odbora za izobraževanje in kulturo na skupni seji na predlog NSi razpravljala o vplivu energetske draginje na delovanje vzgojno izobraževalnih in kulturnih zavodov.(več)

Ta teden na sodiščih: Pričakovati je zaključek sojenja za poskus uboja v romskem naselju Stranska vas
Sodne dvorane slovenskih sodišč so zaradi praznikov ter krompirjevih počitnic v tem tednu skoraj prazne. Čeprav sodišča ne bodo počivala in je povsod razpisanih nekaj obravnav, med njimi ne bo odmevnejših zadev, se pa zaključuje sojenje za marčevski poskus uboja v romskem naselju Stranska vas.(več)

Danes prva izplačila energetskega dodatka
Država bo danes izplačala energetski dodatek večini upravičencev, to je prejemnikom denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka. Dodatek za gospodinjstva, ki se preživljajo z nizkimi dohodki, predvideva zakon o začasnih ukrepih za odpravo posledic draginje za najbolj ranljive skupine prebivalstva. Z njim se cilja na okoli 60.000 ljudi.(več)

Tudi v letu 2023 prilagoditve mature zaradi covida-19
Državni komisiji za poklicno in splošno maturo sta zaradi posledic epidemije covida-19 sprejeli nekatere prilagoditve maturitetnih izpitov v šolskem letu 2022/2023. Prilagoditve veljajo tako za predmaturitetni preizkus kot za spomladanski in jesenski izpitni rok obeh matur. Tako kot lani bo tematski sklop eden, in ne dva, kot je bilo običajno.(več)

Zaživel spletni kalkulator za izračun draginjskega dodatka za otroke
Vlada je na spletnem mestu gov.si vzpostavila spletni kalkulator, preko katerega si lahko družine, upravičene do otroškega dodatka, izračunajo, v kolikšni višini jim pripada draginjski dodatek za otroke. Slednjega je vlada skupaj z energetskim dodatkom sprejela z namenom, da bi v času draginje pomagala družinam, so sporočili z ministrstva za delo.(več)

Štetje glasovnic iz tujine po prvem krogu in konec prijave za glasovanje po pošti iz Slovenije pred drugim krogom predsedniških volitev
Pred drugim krogom predsedniških volitev, v katerem se bosta 13. novembra pomerila Anže Logar in Nataša Pirc Musar, se je še danes možno prijaviti za glasovanje po pošti iz Slovenije. Na tak način lahko glasujejo invalidi ter volivci v domovih starejših, bolnicah, izolaciji ali zaporu. To morajo sporočiti okrajni volilni komisiji.(več)