Dnevne zakonodajne novosti / 13. januar 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Zakonodajni Supervizor: Mesečni pregled za december 2019
Tema dneva

V tokratni številki Zakonodajnega Supervizorja boste našli celoten pregled vseh sprememb zakonodaje v mesecu decembru 2019. V zadnjem mesecu lanskega leta je začelo veljati ali se uporabljati 141 predpisov, 25 predpisov je prenehalo veljati ali se uporabljati, spremenilo pa se je 40 predpisov. Tako je na zadnji dan leta veljalo 859 zakonov in 20.177 podzakonskih predpisov. Vsi podatki o spremembah v slovenski zakonodaji, tudi za pretekla obdobja, so sicer vedno na voljo v Zakonodajnem Supervizorju.

Na Fursu čakajo prve letošnje napovedi za odmero davkov
Z novim davčnim letom se začenja tudi sezona oddajanja napovedi za odmero davkov. Napovedi za odmero dohodnine zavezancem ni treba vlagati že več let, kar pa ne velja za vrsto drugih prihodkov. V prihodnjih tednih bo tako treba prijaviti prihodke od najemnin, prav tako lani prejete obresti in ustvarjene kapitalske dobičke.(več)

Letos dodaten plačan dan dopusta vsem staršem prvošolčkov
Veljati je začela novela zakona o delovnih razmerjih, ki vsem zaposlenim staršem, tudi v zasebnem sektorju, zagotavlja pravico do dodatnega plačanega dne dopusta v primeru spremstva prvošolca v šolo na prvi šolski dan. Gre za prvo spremembo ZDR doslej, ki ni bila usklajena s socialnimi partnerji. Nasprotovali so ji namreč delodajalci.(več)

Sprememba volilne zakonodaje v fazi zbiranja podpisov
Ta teden se začenja podpisovanje poslank in poslancev pod predlog sprememb zakona o volitvah v DZ. Kot je dejal minister za javno upravo Rudi Medved, je velik optimist, da bodo zbrali zadostno večino, torej podpise 60 poslank in poslancev in bodo šle spremembe zakona zelo hitro tudi v parlamentarni postopek.(več)

Zakon o izbrisih v bankah roma na ustavno sodišče
Banka Slovenije je v skladu z napovedmi vložila zahtevo za oceno ustavnosti zakona o postopku sodnega in izvensodnega varstva imetnikov kvalificiranih obveznosti bank. "Zakon je sporen predvsem z vidika monetarnega financiranja in finančne neodvisnosti centralne banke," so sporočili iz centralne banke.(več)

V parlamentu ta teden vnovič o davku na tonažo
Na parlamentarnih odborih bodo v tem tednu med drugim razpravljali o razmerah na Bližjem Vzhodu ter po vetu državnega sveta znova o noveli zakona o davku na tonažo. Preiskovalna komisija o otroški kardiologiji bo nadaljevala z zaslišanji prič. Po sprejetju vmesnega poročila pa bo komisija vzela pod drobnogled tudi nabavo medicinske opreme.(več)

Zaživel portal za bolj pregledno porabo denarja države
Finančno ministrstvo je vzpostavilo spletno mesto, ki omogoča dostop do ključnih podatkov državnega proračuna. Vsak, ki ga to zanima, lahko tako preveri, kako se steka denar v državni proračun in za katere namene se ga porablja, vpogleda pa tudi v projekte v posamezni regiji ali občini in dinamiko njihovega izvajanja.(več)

Ministrstvo dopolnilo osnutek energetskega in podnebnega načrta
Ministrstvo za infrastrukturo je nekoliko dopolnilo osnutek Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta in osnutek okoljskega poročila ter ju poslalo v presojo ministrstvu za okolje in prostor. Glavni in sektorski energetski in podnebni cilji so v dopolnjeni verziji še nadgrajeni in predstavljeni po posameznih razsežnostih, so pojasnili.(več)

Ustavno sodišče pritrdilo vrhovnemu glede odškodnine za SDS
Ustavno sodišče je zavrnilo ustavno pritožbo časopisne hiše Delo zoper sodbo vrhovnega sodišča v delu, v katerem ji je bilo naloženo plačilo odškodnine v višini 10.000 evrov zaradi okrnitve ugleda stranke SDS. Vrhovno sodišče je odškodnino SDS prisodilo zaradi objave članka, povezanega z zadevo Patria.(več)

Na zasedanju EP prvič Katalonca, Britanci se poslavljajo
V Strasbourgu bo ta teden potekalo prvo letošnje plenarno zasedanje Evropskega parlamenta in prvo, odkar je Hrvaška prevzela predsedovanje Svetu EU. Prvič bosta na tem zasedanju katalonska evroposlanca, predvidoma zadnjič pa bodo v Strasbourgu britanski poslanci. V ospredju zasedanja bodo sicer razmere v Iranu in Iraku ter zeleni dogovor.(več)