Dnevne zakonodajne novosti / 8. julij 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
DZ potrdil več zakonov, tudi interventnega za pomoč gospodarstvu
Tema dneva

Državni zbor je včeraj med drugim s 47 glasovi za potrdil zakon o ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19. Skupaj 243,5 milijona evrov pomoči prinaša predvsem turizmu in povezanim panogam, ki jih je epidemija najbolj prizadela. Za celotno gospodarstvo se podaljšuje subvencioniranje skrajšanega delovnega časaše vsaj do konca septembra, vsi prebivalci pa bodo prejeli tudi nove bone. Tako kot turistični boni iz lanskega leta bodo tudi novi boni prenosljivi med najožjimi sorodniki.(več)

DZ sprejel zakon o nujnih ukrepih na področju zdravstva
DZ je s 47 glasovi za in 25 proti potrdil zakon o nujnih ukrepih v zdravstvu, ki med drugim prinaša finančno spodbudo za specializante družinske medicine. Opozicijske stranke pa so z dopolnilom uspele spremeniti način izvedbe razpisa za skrajševanje čakalnih dob, tako da bodo najprej zapolnili zmogljivosti izvajalcev v javni zdravstveni mreži.(več)

Tudi novela zakona o nalezljivih boleznih potrjena
S 44 glasovi za in 42 proti je DZ sprejel tudi novelo zakona o nalezljivih boleznih, ki po navedbah vlade uresničuje ustavno odločbo iz maja, po kateri so nekateri deli zakona neustavni. Dopolnila iz vrst dela opozicije, s katerimi bi denimo vladi zmanjšali možnost za prosto presojo, niso bila sprejeta.(več)

DZ podprl pomoč prizadetim kmetom v spomladanski pozebi
Soglasno pa je DZ potrdil zakon o ukrepih za odpravo posledic spomladanske pozebe v kmetijski proizvodnji. Ta daje podlago za izdelavo končne ocene škode in za nujne interventne ukrepe za odpravo njenih posledic. Pozeba je sicer najbolj prizadela sadno drevje in vinsko trto.(več)

Poslanci potrdili novelo zakona o revidiranju
DZ je potrdil še novelo zakona o revidiranju. Cilja novele sta natančnejši prenos evropske direktive o obveznih revizijah za letne in konsolidirane računovodske izkaze ter odprava ugotovljenih tehničnih nedoslednosti zakona.(več)

Sindikati kritični do poseganja v povračilo stroškov prevoza na delo
Sindikati so kritični do sprememb uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja. S spremembo je vlada "grobo posegla v pravice zaposlenih v zasebnem sektorju na področju povračila stroškov prevoza na delo in z dela", so prepričani. Marsikdo bo prejemal nižje povračilo, so opozorili v sporočilu za javnost.(več)

Avgusta se obeta podražitev cigaret za blizu pet odstotkov
Z avgustom se bodo cigarete po načrtih finančnega ministrstva podražile. Za zavojček 20 cigaret bo v povprečju treba odšteti približno pet odstotkov več kot zdaj, vzrok pa je predlagano zvišanje trošarin, ki so na zdajšnji ravni od oktobra lani.(več)

GZS: Zakon o varstvu okolja naj ne ruši delujočih delov sistema ravnanja z embalažo
Načrtovana sprememba sistema ravnanja z odpadno embalažo je po oceni GZS nepotrebna in škodljiva. Podjetja v obstoječem sistemu skrbno ravnajo z odpadno embalažo, ki pri njih nastaja, in si za to izbirajo izkušene, zaupanja vredne partnerje. Po novem pa bo o prevzemnikih odpadne embalaže odločala tretja, zunanja organizacija, so opozorili.(več)

Zahteva za splošno razpravo o predlogu novega gradbenega zakona
Skupina poslancev opozicije je v ponedeljek vložila zahtevo za splošno razpravo o predlogu gradbenega zakona. Splošno razpravo o zakonskem predlogu podpira Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije, saj da predstavlja dodatno varovalo pred sprejemanjem neprimernih zakonskih predlogov.(več)

Maja Brkan nastopila mandat sodnice na Splošnem sodišču EU
Maja Brkan je v torek nastopila mandat sodnice na Splošnem sodišču Evropske unije. Svojo novo funkcijo bo opravljala do 31. avgusta 2025. Pred tem je uspešno prestala vse potrditve tako v državnem zboru kot pred t. i. Odborom 255, ki presoja primernost kandidatov za opravljanje funkcij na Sodišču EU.(več)