Dnevne zakonodajne novosti / 16. junij 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 17 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 122/2021 z dne 23.7.2021
TEMA DNEVA
Sodišče EU: Vse članice lahko sprožijo postopke proti Facebooku
Tema dneva

Vsaka država članica Evropske unije lahko proti družbenemu omrežju Facebook in drugim spletnim podjetjem uvede pravni postopek s področja varovanja osebnih podatkov, je včeraj odločilo Sodišče EU. Pogoj za sprožitev tovrstnega postopka torej ni, da mora biti podjetje registrirano v tej državi. Je pa sodišče opozorilo, da lahko države članice sprožijo postopke le pod določenimi pogoji, ko pride do čezmejne obdelave podatkov. Praviloma postopke še vedno vodi država oz. nadzorni organ, kjer je podjetje registrirano.(več)

DZ potrdil Marjana Dikaučiča za pravosodnega ministra, predaja poslov danes
Poslanci so s 44 glasovi za in 41 proti potrdili Marjana Dikaučiča za novega pravosodnega ministra, ki je že tudi zaprisegel. Po potrditvi je novi minister dejal, da se zaveda podeljene odgovornosti, pa tudi da je do konca mandata še manj kot eno leto in da je program dela v precejšnji meri že določen s predsedovanjem Slovenije Svetu EU.(več)

Poslanci na tajnem glasovanju za člana Sodnega sveta izglasovali Razdriha in Kežmah
Poslanci so na tajnem glasovanju za člana sodnega sveta izglasovali odvetnika Urško Kežmah in Andreja Razdriha, slednjega v drugem glasovanju, potem ko je na prvem prejel enako število glasov kot Viktorija Žnidaršič Skubic. Ni pa še znano, katere tri sodnike, ki jih sami volijo izmed svojih vrst, so izbrali sodniki.(več)

Tudi po koncu epidemije v veljavi ukrepi iz osmih protikoronskih zakonov
V Sloveniji od danes uradno ni več razglašena epidemija covida-19, še vedno pa je treba spoštovati zaščitne ukrepe in omejitve za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Vsaj še nekaj časa ostajajo v veljavi tudi ukrepi, ki jih je za blažitev posledic epidemije uveljavilo osem doslej sprejetih protikoronskih zakonov.(več)

Veljati je začela novela zakona o določitvi volilnih enot
Danes je začela veljati novela zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v DZ, ki odpravlja napako, zaradi katere je iz besedila zakona izpadlo sedem naselij. Napako so ugotovili ob pripravah na razpis referenduma o noveli zakona o vodah.(več)

Sodba za Šiška zaradi ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve potrjena
Vrhovno sodišče je zavrnilo zahtevi za varstvo zakonitosti in tako potrdilo sodbo za vodjo Gibanja Zedinjena Slovenija in Štajerske varde Andreja Šiška zaradi kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Med drugim je ocenilo, da je obsojenec nedvomno zapustil polje legitimnega in ustavno varovanega političnega govora.(več)

V Levici nasprotujejo dopolnilu predloga zakona o orožju
Na odboru DZ za notranje zadeve bodo danes nadaljevali razpravo o predlogu novele zakona o orožju, ki jo je leta 2019 pripravila še vlada Marjana Šarca. SDS in NSi sta k predlogu vložili dopolnila, ki po besedah Levice med drugim omogočajo lažji dostop do orožja, zato temu ostro nasprotujejo. Nasprotujejo pa tudi samemu predlogu zakona.(več)

Rotnik krivde v zadevi Teš 6 ni priznal
Prvoobtoženi domnevnih nepravilnosti pri gradnji Teša 6 Uroš Rotnik na današnjem predobravnavnem naroku na celjskem sodišču krivde ni priznal, zavrnil je tudi očitke iz obtožnice. Družba GE STEAM PowerSystems pa je s tožilstvom sklenila sporazum o priznanju krivde, po katerem bo plačala 23 milijonov evrov kazni. Sporazum mora potrditi še sodišče.(več)

Evropska kampanja za večjo ozaveščenost o sezonskih delavcih
Evropska agencija za delo (ELA) je zagnala ozaveščevalno kampanjo o sezonskem delu. Z njo želi ozavestiti oziroma opozoriti sezonske delavce, njihove delodajalce, nadzorne organe ter najširšo javnost o nujnosti poštenih in varnih delovnih pogojev za sezonske delavce v EU.(več)

EU in ZDA z dogovorom glede 17-letnega spora o Airbusu in Boeingu
EU in ZDA so dosegle dogovor glede 17-letnega spora v povezavi z državno pomočjo za letalska proizvajalca Airbus in Boeing, zaradi katerih sta strani vzajemno uvedli carine. Dogovor je simbol krepitve vezi ob srečanju EU z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom, prvem vrhu EU in ZDA po marcu 2014.(več)