Dnevne zakonodajne novosti / 21. maj 2018
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Do IP naslova le s sodno odredbo
Tema dneva

Po stališču ESČP, da je za pridobivanje podatkov o dinamičnem IP naslovu in njegovem uporabniku potrebna sodna odredba, bodo policijske enote prejele spremembo usmeritev, odredba pa utegne podaljšati preiskave. Interpretacijo morajo upoštevati tudi sodišča, sprememba zakonodaje pa je po padcu zaradi veta in v luči skorajšnjih volitev vprašljiva. V spornem primeru so do IP naslova prišli švicarski organi in s tem identificirali Slovenca, ki je prek omrežja delil otroško pornografijo in je bil pozneje v Sloveniji obsojen. ESČP je v nasprotju s stališčem slovenskega ustavnega sodišča ugotovilo, da je pritožnik utemeljeno pričakoval, da bodo njegove aktivnosti na spletu ostale anonimne.

Posojilo v frankih ni bilo oderuški posel
Vrhovno sodišče je razveljavilo sodbi sodišč prve in druge stopnje v zadevi glede ugotovitve ničnosti kreditne pogodbe v švicarskih frankih. Potrdilo je, da sklenitev pogodbe v tuji valuti ni nasprotovala prisilnim predpisom, da podlaga posla ni nedopustna in da ni šlo za oderuški posel. Tako kot v Združenju Frank so tudi v Združenju bank Slovenije to odločitev pozdravili. Po njihovih pojasnilih je vrhovno sodišče dodatno poudarilo, da je v primeru pristnega deviznega kredita svoboda potrošnika še večja. Se je pa vrhovno sodišče strinjalo s tožnikom, da je bila presoja izpolnitve pojasnilne dolžnosti banke s strani nižjih sodišč pomanjkljiva.

Pred volitvami še dve izredni seji DZ
V predzadnjem tednu pred parlamentarnimi volitvami se obetata dve izredni seji državnega zbora. V torek bodo na zahtevo SDS in NSi obravnavali predlog priporočil vladi glede razmer na področju zdravljenja otrok s srčnimi napakami. Matični odbor sicer na petkovi seji predlaganih priporočil ni sprejel. Če bo v torek kolegij predsednika DZ Milana Brgleza to potrdil, pa bo v četrtek še ena izredna seja DZ, na kateri bodo obravnavali končno poročilo preiskovalne komisije o sumih pranja denarja v bankah in po odložilnem vetu DS vnovič odločali o zakonu o nepremičninskem posredovanju.

Strah pred prikritimi donacijami strankam
Potem ko so morale politične stranke oddati poročila o poslovanju, bo računsko sodišče pri nekaterih od njih opravilo revizijo. Ob dosedanjih revizijah je računsko sodišče že odkrilo nekaj sistemskih težav pri financiranju strank ter opozorilo na tveganje, da lahko pravne osebe dajejo prikrite prispevke organizatorjem volilnih kampanj. Računsko sodišče opozarja, da v naši ureditvi donacije pravnih oseb zasebnega prava in samostojnih podjetnikov niso dovoljene, zato se vedno znova odpira, ali bi bilo to morda treba spremeniti in dopustiti donacije teh subjektov do določenega zneska.

Tax-Fin-Lex in okoljska odgovornost
V Ljubljani bo ta teden potekala mednarodna konferenca na temo okoljske odgovornosti. Gre za dogodek v okviru projekta EcoLex Life, na njem pa bodo številni deležniki razpravljali o odgovornosti za okoljsko škodo. Naš portal kot vodja projekta Ecolex Life v Sloveniji in soorganizatorji napovedujejo, da bodo na konferenci nagovorili strokovno javnost in ključne deležnike, ki so pomembni za izvajanje zakonodaje, povezane z odgovornostjo za okoljsko škodo. Na konferenci pričakujejo več kot 150 udeležencev iz podjetij, panožnih in podjetniških združenj, vladnih organizacij, nevladnih organizacij, odvetniških pisarn in zavarovalnic ter medijev.

Zapleten prevzem Pro Plusa
Ministrstvo za kulturo kljub mnenju Inštituta za javno upravo pri ljubljanski pravni fakulteti, da bi morala skladno z zakonom o medijih družba Slovenia Broadband za prevzem Pro Plusa, edinega lastnika izdajateljev televizijskih programov Pop TV in Kanal A, pridobiti predhodno soglasje ministrstva, vztraja pri tolmačenju, da to ni potrebno. Ministrstvo je vlogo za izdajo predhodnega soglasja lani jeseni zavrglo, ker da za to ni bilo pravne osnove. Odbor DZ za kulturo je nato na nujni seji ministrstvu naložil, naj odpravi dvome javnosti glede dosedanjega ravnanja v zvezi z napovedanim prevzemom medijske hiše.(TFL)