Dnevne zakonodajne novosti / 13. februar 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Florjančič: Sodstvo je bilo lani uspešno
Tema dneva

Delo slovenskega sodstva v lanskem letu je bilo uspešno, nadaljevali so se pozitivni trendi preteklih let, je ob odprtju sodnega leta ocenil predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič. Izpostavil je, da so imeli ob koncu leta 2019 manj nerešenih zadev kot konec 1990, čeprav so se od tedaj pristojnosti slovenskega sodstva zelo razširile. Tudi trajanje postopkov se je v primerjavi z letom 2018 skrajšalo. Sodniške kolege pa je opozoril, da so ves čas pod lupo javnosti, zato je pomembno, da sodstvo deluje čim bolj odprto in transparentno.(več)

Sloveniji opomin na področju preprečevanja pranja denarja
Osem članic EU, med njimi Slovenija, je od Evropske komisije prejelo uradni opomin, ker je niso uradno obvestile o izvedbenih ukrepih za prenos pete direktive EU o preprečevanju pranja denarja. Če v dveh mesecih države ne bodo zadovoljivo odgovorile, jim iz Bruslja lahko pošljejo drugi opomin.(več)

Parlamentarni odbor prikimal resoluciji o programu varstva okolja
Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je brez glasu proti sprejel predlog resolucije o nacionalnem programu varstva okolja za obdobje 2020-2030. Poslanci so bili kritični do dejstva, da v resoluciji ni konkretnih ukrepov, državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Marko Maver pa je pojasnjeval, da gre za strateški dokument.(več)

Vlada zavrnila pritožbe bolnišnic glede vračanja sredstev
Vlada je zavrnila pritožbe splošnih bolnišnic Trbovlje, Slovenj Gradec, Celje ter Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj zoper odločbe urada za nadzor proračuna, ki je bolnišnicam naložil vračilo dela sanacijskih sredstev. Po ugotovitvah vlade so pritožbe bolnišnic neutemeljene in so izpodbijane odločbe pravilne ter utemeljene na zakonu.(več)

Reševanje problematike kreditov v frankih neuspešno
Ministrstvo za finance ne bo več mediator pri poskusu reševanja problematike posojil v švicarskih frankih, ki jo je prevzelo po zavrnitvi predloga zakona za konverzijo posojil v frankih v DZ. Kot so sporočili z ministrstva, sporazumne rešitve ni mogoče doseči. V primeru vnovične vložitve zakona pa bodo vladi predlagali, naj mu ne nasprotuje.(več)

OZS: požari in onesnažen zrak posledica neustrezne zakonodaje
Onesnažen zrak in številni dimniški požari so po mnenju sekcije dimnikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Sloveniji (OZS) med drugim posledica neustrezne dimnikarske zakonodaje. Država je v tržni ureditvi cene storitev omejila, nadzor dimnikarjev in dimnikarskih družb pa v celoti opustila, so prepričani.(več)

Podjetja lahko za okoljska dovoljenja zaprosijo elektronsko
Pravne osebe lahko po novem za nekatera naravovarstvena soglasja in dovoljenja zaprosijo po elektronski poti. Namen elektronskih vlog je skrajšati in olajšati poti poslovnim subjektom, ki se pri svojem delu srečujejo z omenjenimi soglasji in dovoljenji, so sporočili z ministrstva za javno upravo.(več)

Tožilstvo pričakuje razveljavitev oprostilne sodbe Noviču
Ljubljansko višje sodišče je na javni seji obravnavalo pritožbo zoper oprostilno sodbo Milku Noviču za očitke o umoru direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Tožilstvo je med drugim izpostavilo domnevne procesne kršitve pri sojenju, zaradi česar zahteva razveljavitev sodbe. Obramba pa je očitke zavrnila in predlaga njeno potrditev.(več)

Evropski parlament potrdil trgovinski sporazum z Vietnamom
Evropski parlament je potrdil trgovinski sporazum med EU in Vietnamom, ki bo v naslednjih 10 letih odpravil 99 odstotkov vseh carin, ter sporazum o zaščiti naložb, ki bo zagotovil sistem investicijskega sodišča za reševanje sporov med vlagatelji in državo, so sporočili iz parlamenta.(več)