Dnevne zakonodajne novosti / 30. junij 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 8 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Dr. Andraž Teršek o prioritetah po koncu pandemije
Tema dneva

V času uradne pandemije covid-19, ko so veljali izredni ukrepi in splošna omejitev oziroma prepoved gibanja, so se dokaj hitro javno postavljala vprašanja, v kakšen svet bomo vstopili po uradnem koncu pandemije. Filozofsko oblikovana vprašanja so nas postavila pred miselni izziv, ali bomo po pandemiji (ki je bila dokaj hitro javno označena kot le prvi val) prebujeni ali nemara še bolj "zasanjani"? Tako posamezniki kot nacije in globalna družba. O tem v svojem prispevku za portal Tax-Fin-Lex razmišlja dr. Andraž Teršek.(več)

Od danes omejitev zbiranja do 50 ljudi, do 500 z dovoljenjem NIJZ
Vlada je včeraj na dopisni seji omejitev zbiranja s 500 znižala na 50 ljudi. Izjema so prireditve z dovoljenjem NIJZ, kjer bodo organizatorji lahko zagotovili upoštevanje varnostne razdalje med obiskovalci. Izvajanje odloka pa bo lahko nadzorovala tudi policija v okviru svojih pristojnosti.(več)

Slovenija Hrvaške ne bo umaknila s seznama varnih držav
Slovenija Hrvaške ne bo umaknila s seznama varnih držav, je danes na novinarski konferenci sporočil vladni govorec Jelko Kacin. V zadnjih dneh se je na Hrvaškem občutno povečalo število okuženih z novim koronavirusom in je že doseglo mejo deset okužb na 100.000 prebivalcev, a na podlagi ocen in odločitve Zagreba o zaprtju nočnih klubov in diskotek Slovenija meni, da bo Hrvaški uspelo ustaviti trend naraščanja okužb.(več)

Zadnjo besedo pri protikoronski aplikaciji bodo imeli poslanci
Slovenska aplikacija za opozarjanje na stike z okuženimi s koronavirusom bo najverjetneje narejena po vzoru italijanske ali nemške. Delovala bi na prostovoljni bazi, ne bo omogočala sledenja lokaciji, starejši podatki pa se bodo avtomatsko brisali. Pripravljati jo bodo začeli, ko bo DZ prižgal zeleno luč. Informacijska pooblaščenka je ob tem poudarila, da mora biti aplikacija prostovoljna, pravne podlage pa izrecno opredeljene.(več)

V DZ pohvale za odzive ob uvedbi šolanja od doma, a tudi pozivi k spremembam
Zavod za šolstvo bo raziskavo o šolanju na daljavo v času epidemije objavil v torek, 7. julija, je na seji odbora DZ za izobraževanje napovedal direktor zavoda Vinko Logaj. V razpravi je bilo slišati veliko pohval na račun učiteljev, staršev in učencev za njihov odziv na spremenjene razmere, a tudi pozivov k spremembam v šolstvu.(več)

Delovna skupina za finančno in birokratsko razbremenitev občin
Na pobudo ministra za javno upravo Boštjana Koritnika se je sestala delovna skupina za lokalno samoupravo. Tako minister kot predstavniki županov so ob tem poudarili pomen dialoga. Včeraj so se med drugim posvetili zakonu o finančni razbremenitvi občin in napovedali tudi druge ukrepe za finančno in birokratsko razbremenitev občin.(več)

Osrednja zveza pravnikov z novim vodstvom
Novi predsednik Zveze društev pravnikov Slovenije (ZDPS) je profesor na ljubljanski pravni fakulteti dr. Miha Juhart. Prejšnji teden je namreč potekala volilna skupščina ZDPS, na kateri so sprejeli tudi spremembo pravil. Podpredsednik je še naprej Franci Gerbec, generalni sekretar as. Boštjan Koritnik, namesto nedavno preminule Vide Šibenik pa je novi zakladnik Branka Neffat. Ob tem je ZDPS dosedanjemu predsedniku, ki je zvezo vodil kar 16 let, podelila naziv častni predsednik.

Odbor SE: Slovenija krši pravico do enakega plačila ne glede na spol
Odbor Sveta Evrope (SE) za socialne pravice 14 od 15 držav, ki so sprejele postopek kolektivnih pritožb po evropski socialni listini, očita kršitve pravic do enakega plačila in enakih možnosti na delovnem mestu brez razlikovanja po spolu. Med kršiteljicami je tudi Slovenija, kjer so se razlike v plačilu med spoloma bistveno povečale.(več)

Bruselj in London v intenzivne pogovore o odnosih po brexitu
EU in Združeno kraljestvo sta začela intenzivne pogovore o sporazumu o prihodnjih odnosih, ki naj bi do konca avgusta zagotovili znaten napredek. EU bo te pogovore čim bolje izkoristila ter ostaja mirna in enotna glede svojih načel in vrednot, je po Twitterju sporočil glavni pogajalec unije Michel Barnier.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Kazenski zakonik (KZ-1)
Končni izid nadomestnih volitev člana državnega sveta – predstavnika lokalnih interesov
Poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za eno prosto mesto člana Sveta Banke Slovenije – viceguvernerja
Poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za sodnika ustavnega sodišča
Sklep o registru osebnih računov in potrdilu o pravicah iz dodatnega pokojninskega zavarovanja
Sklep o višini penalov za vsako začeto tono ekvivalenta ogljikovega dioksida za leto 2020
Odločbe sodišč
VSM Sodba IV Kp 32143/2019 - kaznivo dejanje grožnje - sklep o sodnem opominu - izrek kazni - odločilna dejstva - načelo proste presoje dokazov
VSL Sklep Cst 159/2020 - stečajni postopek - ugotovitev obstoja prerekane terjatve v pravdi - neplačane davčne obveznosti
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog zakona o ratifikaciji Sprememb iz leta 2014 Konvencije o delu v pomorstvu, 2006, in Sprememb iz leta 2016 Konvencije o delu v pomorstvu, 2006 (MKDP-A), EPA 1221-VIII
Predlog zakona o ratifikaciji Sporazuma med Republiko Slovenijo ter Organizacijo združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) o preoblikovanju – IZUM Regionalnega centra za knjižnične informacijske sisteme in informacijske sisteme o raziskovalni dejavnosti v Mariboru, Slovenija, v center 2. kategorije pod pokroviteljstvom Unesca in o njegovem delovanju (MSIZUM), ratifikacija, EPA 1230-VIII
Ostali dokumenti
Davek na finančne storitve (Podrobnejši opis)