Dnevne zakonodajne novosti / 11. november 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Zakonodajni Supervizor: Mesečni pregled za oktober 2019
Tema dneva

V tokratni številki Zakonodajnega Supervizorja boste našli celoten pregled vseh sprememb zakonodaje v mesecu oktobru 2019. V preteklem mesecu je začelo veljati ali se uporabljati 113 predpisov, le 13 predpisov je prenehalo veljati ali se uporabljati, spremenilo pa se je 46 predpisov. Tako je na zadnji dan oktobra veljalo 855 zakonov in 20.159 podzakonskih predpisov. Vsi podatki o spremembah v slovenski zakonodaji, tudi za pretekla obdobja, so sicer vedno na voljo v Zakonodajnem Supervizorju.

Ta teden v DZ: Dodatek za delovno aktivnost in pomembne priče
Pred novembrsko redno sejo DZ se bodo delovna telesa znova lotila treh zakonskih besedil, na katera je državni svet izglasoval odložilni veto. Med drugim bo ta teden jasnejša usoda novele, ki ukinja dodatek za delovno aktivnost. Z delom bodo intenzivno nadaljevale tudi preiskovalne komisije, pred katerimi se bo zvrstilo več pomembnih prič.(več)

Knovs sprejel javni del poročila o zapletih v arbitraži
Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je sprejela javni del poročila o arbitraži, je v petek po seji komisije sporočil njen predsednik Matej Tonin (NSi). Javnost bo na ta način lahko izvedela "vsaj nekatere elemente" dogajanja, je dejal.(več)

Odbor DZ poziva k okrepitvi inšpektorata za delo
Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je vladi pred kratkim predlagal, naj Inšpektoratu RS za delo v prihodnjem letu omogoči zaposlitev najmanj 10 novih inšpektorjev ter tudi potrebno število strokovnih pomočnikov. Poleg tega je inšpektorat pozval, naj v letu 2020 izvede akcijo nadzora nad izvajanjem zakona o minimalni plači.(več)

Vrhovno sodišče ugodilo nekdanjemu notarju Sikošku
Vrhovno sodišče je ugodilo zahtevi za varstvo zakonitosti nekdanjega notarja Jožeta Sikoška. Kot je sporočil njegov odvetnik Boštjan Penko, tako pravne podlage za razrešitev notarja Sikoška ni več, do nje pa je tudi po ugotovitvi vrhovnega sodišča prišlo na nezakonit način.(več)

Jankoviću grozi plačilo 335.000 evrov dodatnega davka
Kot je v petek poročal portal Siol, ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću grozi plačilo nekaj več kot 335.000 evrov dodatne dohodnine, Finančna uprava RS (Furs) pa je na Jankovićevi družinski hiši na ljubljanskem Rudniku vpisala predzaznamovano hipoteko. Zaradi katerih poslov, uradno ni znano.(več)

LPP mora voznikom izplačati prispevke za poklicno zavarovanje
Vrhovno sodišče je pritrdilo prvostopenjskemu in drugostopenjskemu sodišču, da mora Ljubljanski potniški promet 53 voznikom izplačati prispevke za poklicno zavarovanje od leta 2013 naprej, so sporočili iz Sindikata delavcev prometa in zvez. Sodba jih navdaja z upanjem, da bodo do pravice zdaj prišli tudi vozniki avtobusov drugih podjetij.(več)

Na sodiščih: Odškodninska tožba Janše zaradi zadeve Patria
Ta teden je na Okrožnem sodišču v Ljubljani za četrtek razpisana obravnava v tožbi prvaka SDS Janeza Janše v zadevi Patria. Že danes je predvidena razglasitev sodbe za dvojni umor v Krkavčah, steklo pa bo tudi sojenje zaradi smrtne nesreče na Vranskem septembra 2014, ko je zaradi uničenega mostu v potok zapeljalo vozilo AMZS.(več)

Finančni ministri EU dosegli dogovor o nekaterih davčnih ukrepih
Finančni ministri EU so na petkovem zasedanju v Bruslju dosegli dogovor o nekaterih zakonodajnih ukrepih z davčnega področja. Med drugim so soglašali s prenovo direktive o splošnem režimu za trošarino in s svežnjem za izmenjavo informacij o plačilnih transakcijah. Slovenija potrditev ukrepov pozdravlja, so sporočili s finančnega ministrstva.(več)

Novi avtomobili v EU od sredine 2022 z obveznimi varnostnimi sistemi
Vsi novi avtomobili na trgu EU bodo morali biti od sredine leta 2022 opremljeni z naprednimi varnostnimi sistemi, določajo nova pravila o varnosti motornih vozil, ki jih je sprejel Svet EU. Cilj je zmanjšati število žrtev na cestah.(več)