Dnevne zakonodajne novosti / 3. september 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 107/2022 z dne 9.8.2022
TEMA DNEVA
Vlada potrdila predlog sprememb pri koncesijah za igre na srečo
Tema dneva

Vlada je na včerajšnji redni seji sprejela predlog novele zakona o igrah na srečo, ki so jo na finančnem ministrstvu začeli pripravljati že leta 2015. Med najpomembnejšimi spremembami so odprava večine omejitev pri lastništvu igralnic ter dodeljevanje koncesij na podlagi javnega razpisa. Med drugim se odpravlja zahtevo, da ima družba, ki želi pridobiti koncesijo za prirejanje posebnih iger na srečo, sedež v Sloveniji. S tem pravno ureditev prirejanja iger na srečo usklajujejo s pravnim redom EU.(več)

Vlada predlaga tri stopnje dodatka za nevarnost v času epidemije
Vlada je določila izhodišča za pogajanja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja o drugačni ureditvi dodatka za nevarnost v času razglašene epidemije. Po predlogu bi se sedanji dodatek, ki je izražen v odstotku od urne postavke, izražal nominalno. Predlagane so tri stopnje v vrednosti do 400, 200 in 100 evrov bruto.(več)

Pripravljena podlaga za zamik celovite uvedbe elektronskega cestninjenja
Vlada je določila tudi besedilo predloga novele zakona o cestninjenju, ki nekoliko zamika celovito uvedbo elektronskega sistema cestninjenja. Ta naj bi po prvotnem predlogu zaživel s 1. decembrom, zdaj pa bodo takrat na voljo le letne elektronske vinjete za osebna vozila in polletne za motorna kolesa, tedenske in mesečne pa šele februarja 2022.(več)

Brez pogoja PCT in karantene čez mejo tudi zaradi nujnega zdravstvenega pregleda
Vlada je včeraj tudi spremenila odlok, ki določa pogoje vstopa v državo. Brez pogoja PCT (prebolel, cepljen, testiran) in karantene bo čez mejo možno prehajati tudi zaradi nujnega zdravstvenega pregleda.Takšen režim se bo uveljavil dan po objavi v uradnem listu, veljal pa bo do 12. septembra. Do takrat je vlada podaljšala tudi dosedanjo ureditev na področju zbiranja ljudi.(več)

Vlada tudi o kmetijstvu in drugih gospodarskih temah
Vlada je na redni seji med drugim še spremenila uredbo o izvajanju ukrepov iz operativnega programa za izvajanje evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo ter uredbo o izvajanju podukrepa ustanavljanje skupin in organizacij proizvajalcev v kmetijskem in gozdarskem sektorju. Izdala je odlok o začasnem ukrepu sofinanciranja stroškov izdelave reinjekcijskih vrtin.(več)

Novela zakona o RTVS brez zadostne podpore na matičnem odboru DZ
Odbor DZ za kulturo v drugi obravnavi ni podprl novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), s katero so v LMŠ predlagali zmanjšanje števila programskih svetnikov RTVS. Čeprav so tako vabljeni na včerajšnji seji kot nekateri poslanci poudarjali, da podpirajo namen zakona, pa s predlaganimi rešitvami večinsko niso bili zadovoljni.(več)

Del opozicije v tretji poskus razglasitve okoljske in podnebne krize
Štiri opozicijske stranke SD, LMŠ, Levica in SAB so že tretjič vložile resolucijo, s katero želijo, da bi DZ v Sloveniji razglasil okoljsko in podnebno krizo, je ob vložitvi dejal poslanec SD Dejan Židan. Najnovejši predlog vsebuje več predpisanih ukrepov ter način ravnanja in organiziranja.(več)

Banka Slovenije ne bo podaljšala omejitve za razdelitev dobičkov bank
Banka Slovenije ne bo podaljšala ukrepa omejitve za razdelitev dobičkov bank in hranilnic, ki se izteče konec meseca, enako priporočilo bo prenehalo veljati tudi za lizinške družbe. Kot so ob tem opozorili v Banki Slovenije, naj banke in hranilnice pri načrtovanju izplačila dobičkov ne podcenjujejo prihodnjih tveganj, ki ostajajo visoka.(več)

Pobudnik referenduma o preimenovanju Titove ceste neuspešen s pritožbo
Pobudnik referenduma o preimenovanju Titove ceste v Radencih Franc Vukajč ni uspel s pritožbo zoper obvestilo župana o nedopustnosti referenduma. Kot je razvidno iz sklepa Upravnega sodišča v Mariboru, objavljenega na portalu Siol, je sodišče tožbo zavrglo, ker je bila pobuda za referendum vložena prepozno in ni več izkazan pravni interes.(več)

Irski varuh osebnih podatkov oglobil WhatsApp
Irska je aplikaciji za pošiljanje sporočil WhatsApp, ki je v lasti Facebooka, naložila 225 milijonov evrov visoko kazen zaradi kršitve evropskih zakonov o varstvu osebnih podatkov. WhatsApp mora obenem izvesti vrsto popravnih ukrepov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.(več)