Dnevne zakonodajne novosti / 15. junij 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 10 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
Ozaveščanje o prevarah podpira tudi Tax-Fin-Lex
Tema dneva

Na Računskem sodišču RS se je prejšnji teden odvila podpisna slovesnost v okviru sodelovanja za skupen boj proti korupciji, prevaram in finančnemu kriminalu. V letošnjem letu je kar 18 partnerjev s podpisom sporazuma o sodelovanju javno izrazilo podporo iniciativi Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah 2020, med njimi pa je tudi podjetje Tax-Fin-Lex. Številni dogodki, konference in okrogle mize se bodo odvili jeseni, in sicer v tednu med 16. in 20. novembrom, vključno z letošnjo 4. Konferenco Poslovna forenzika.(več)

O odredbi skrajšanega delovnega časa je treba obvestiti ZRSZ
Delodajalci lahko odslej na zavodu za zaposlovanje oddajo vlogo za delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa po tretjem protikoronskem zakonu. Pred oddajo vloge morajo v treh dneh od takrat, ko so odredili takšno delo, zavod o tem obvestiti, vlogo pa je mogoče oddati na portalu za delodajalce v 15 dneh od odreditve.(več)

Poslanci se bodo sestali na seji, na kateri jih bo tudi nagovoril Pahor
Državni zbor se bo ta teden sestal na redni, junijski seji. Začeli jo bodo danes s poslanskimi vprašanji premierju in ministrom, zaključili pa v četrtek, ko bo poslance nagovoril tudi predsednik republike Borut Pahor. Pričakovati je, da jih bo opozoril, da se mudi z uresničitvijo odločbe ustavnega sodišča glede volilne zakonodaje.(več)

Vlada podaljšala ukrepe na področju zdravstvenega zavarovanja
Vlada je na petkovi dopisni seji podaljšala uporabo nekaterih začasnih ukrepov pri izvajanju obveznega zdravstvenega zavarovanja zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije covida-19, in sicer glede zdraviliškega zdravljenja, sanitetnih prevozov ter medicinskih pripomočkov. Izdaja zdravil za uporabo v humani medicini pa ni več omejena.(več)

Slovenija odpira mejo še z Italijo
Potem ko je Slovenija v soboto odpravila omejitve na meji z italijansko deželo Furlanija - Julijska krajina, jih danes odpravlja še s preostalo Italijo. Na meji s Hrvaško pa so od danes odprti tudi vsi maloobmejni prihodi. Omejitve sta sicer Slovenija in Hrvaška odpravili že konec maja. Takrat oziroma v začetku junija je Slovenija odprla tudi meje z Avstrijo in Madžarsko.(več)

ESS brez soglasja glede nedeljskega zaprtja trgovin
Člani Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) v petek niso dosegli soglasja glede predloga novele zakona, ki predvideva zaprtje trgovin ob nedeljah. Sindikati vztrajajo pri zaprtju, medtem ko delodajalci predlagajo, da se problematika uredi v dialogu med sindikati in delodajalci.(več)

Poravnava pred Sodiščem EU mogoča vse do izdaje sodbe
Državno odvetništvo RS, ki zastopa Slovenijo v tožbi Evropske komisije zaradi kršenja nedotakljivosti arhivov ECB, poudarja, da poskus rešitve spora s sporazumom med strankama ne predstavlja neobičajnega ravnanja tožene stranke. Sporazumna rešitev spora pred Sodiščem EU je po njihovih pojasnilih mogoča vse do izdaje sodbe.(več)

Sprejemu etičnega kodeksa za poslance bodo morala slediti dejanja
Kolegij predsednika DZ je v petek sprejel etični kodeks za poslance, ki predstavlja skupek načel in pravil, ki se jih morajo ti držati, da bi krepili ugled DZ. Protikorupcijska komisija in Transparency International Slovenia sta sprejetje dokumenta pozdravila, vendar bodo morala po mnenju TI Slovenia slediti tudi dejanja.(več)

Kljub avtentični razlagi bolnišnice primorane v upravni spor
Bolnišnice Celje, Trbovlje, Slovenj Gradec in kranjska porodnišnica so sprožile upravni spor zoper odločbo vlade, po kateri bi morale vrniti v proračun del sanacijskih sredstev, saj da so jih porabile prepozno. DZ je sicer marca sprejel avtentično razlago, v skladu s katero poraba ni časovno omejena, a se s tem odločba ni razveljavila.(več)

Nadaljuje se sojenje zdravnikom zaradi domnevnega prejemanja podkupnin
Na slovenskih sodiščih se bo ta teden nadaljevalo več odmevnih sojenj; v Ljubljani sta to med drugim sojenje zdravnikom iz več slovenskih bolnišnic zaradi domnevnega prejemanja podkupnin ter sojenje v t. i. aferi odrezana roka. Nadaljujejo se tudi mnoga sojenja zaradi bančnega in gospodarskega kriminala.(več)