Dnevne zakonodajne novosti / 15. november 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Z letom 2022 višja starševska nadomestila
Tema dneva

Vlada je sprejela predlog novele zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Z novelo se med drugim podaljšujeta očetovski in starševski dopust, izboljšuje položaj družin, kjer je mati ob rojstvu nezaposlena, ter izboljšuje položaj študentskih družin, je vlada zapisala na Twitterju. Najnižje izplačilo materinskega, očetovskega in starševskega nadomestila ter starševski dodatek se izenačujejo z višino osnovnega zneska minimalnega dohodka. Nove višine bodo veljale za starše otrok, rojenih po 1. januarju 2022.(več)

Vlada sprejela novelo zakona o tajnih podatkih
Vlada je sprejela novelo zakona o tajnih podatkih. S tem želijo izboljšati učinkovitost sistema in zagotoviti večjo varnost teh podatkov. Z novelo zakona med drugim urejajo varovanje tajnih podatkov v komunikacijsko-informacijskih sistemih in eksplicitno določajo naloge urada vlade za varovanje tajnih podatkov.(več)

Doslej 53 prosilcev za repatriacijo iz Venezuele
Vlada je sprejela še akcijski načrt za izvedbo repatriacije prosilcev slovenskega rodu iz Venezuele. Dokončne ocene finančnih posledic ni, vlada pa ocenjuje, da naj bi do leta 2021 za to namenila slabih 1,2 milijona evrov. Doslej je urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu prejel 17 prošenj za 53 prosilcev.(več)

Vlada tudi o gospodarskih temah
Vlada je na včerajšnji seji med drugim tudi sklenila dokapitalizirati Stanovanjski sklad RS v višini 12,28 milijona evrov za gradnjo novih najemniških stanovanj. Prav tako je potrdila spremembe pravil o delovanju ESS in sprejela stališče o oceni fiskalnega sveta glede skladnosti predloga proračunov za leti 2020 in 2021 z zakonom o fiskalnem pravilu.(več)

Koalicija za izredno uskladitev pokojnin ob 2,5-odstotni rasti
Koalicijske stranke so se dogovorile glede izredne uskladitve pokojnin in z dopolnilom "posvojile" predlog DeSUS. Pokojnine se bodo leta 2020 v višini enega odstotka izredno uskladile, če bo gospodarska rast letos več kot 2,5-odstotna. SAB sicer išče podporo predlogu za zvišanje pokojnin v nominalnem znesku.(več)

Od danes naprej na vozilih obvezna zimska oprema
Od danes pa do 15. marca prihodnje leto morajo biti vsa vozila opremljena z obvezno zimsko opremo. Ta pozimi, ko so vremenske razmere nepredvidljive, predstavlja temeljni pogoj za varno udeležbo v prometu, so opozorili na ljubljanski policijski upravi.(več)

V DZ pozivi k odločnemu podnebnemu ukrepanju
V DZ so včeraj odmevali pozivi k resnemu in odločnemu naslavljanju problematike podnebnih sprememb. Predsednik DZ Dejan Židan pričakuje, da bo na pobudo udeležencev podnebnega posveta vlado pozval k razglasitvi podnebne krize.(več)

Vrednotenje kmetijskih in gozdnih zemljišč razburja kmete
Odbora DZ za okolje in prostor ter za finance sta na skupni seji pretresala načrte za množično vrednotenje kmetijskih in gozdnih zemljišč. Sejo je zahtevala NSi, ki deli mnenja interesnih združenj kmetov, da je povečanje vrednosti teh zemljišč po novem sistemu nerazumno in da bi se moralo ta zemljišča vrednotiti po dejanski rabi, ne namenski.(več)

OECD izpostavlja transparentnost slovenskega javnega naročanja
Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je v zadnjem poročilu z naslovom Government at a Glance izpostavila transparentnost sistema javnega naročanja v Sloveniji. Kot so navedli na ministrstvu za javno upravo, je bilo prav področje javnega naročanja prepoznano kot tisti del javnega sektorja, ki v Sloveniji pozitivno izstopa.(več)

Nov dogovor o označevanju avtomobilskih pnevmatik
Evropski parlament, Svet EU in Evropska komisija so v sredo dosegli politični dogovor o označevanju avtomobilskih pnevmatik. Nova pravila bodo potrošnikom omogočila lažje odločanje o nakupu pnevmatik, prihranki energije pa bodo takšni, kot da bi EU vsako leto s svojih cest umaknila štiri milijone avtomobilov, so sporočili iz Bruslja.(več)