Dnevne zakonodajne novosti / 10. november 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 39 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 153/2022 z dne 6.12.2022
TEMA DNEVA
Najuglednejši 2022: Začenja se finalno glasovanje
Tema dneva

Začel se je drugi krog izbora najuglednejših strokovnjakov v letu 2022 po mnenju uporabnikov portala Tax-Fin-Lex, ki bo trajal do vključno 24. novembra. Na davčnem področju lahko glasujete za dr. Matejo Drobež Tomšič, Miro Roppa ali mag. Ivana Simiča. Predlagani finančno-računovodski strokovnjaki so mag. Saša Jerman, dr. Marjan Odar in mag. Andrej Šircelj. Na pravnem področju pa so bili največkrat predlagani dr. Sara Ahlin Doljak, dr. Matej Avbelj in dr. Andraž Teršek. Zmagovalci bodo znani 28. novembra.(več)

V veljavi novi zakon o elektronskih komunikacijah
Danes začenja veljati novi zakon o elektronskih komunikacijah, s katerim se nadomešča dosedanjega iz leta 2013. Z novim zakonom se v slovenski pravni red prenaša evropsko ureditev s tega področja ter med drugim za potrošnike predvideva brezplačno menjavo ponudnika storitev.(več)

Ustavno sodišče razveljavilo tri člene pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja
Ustavno sodišče je razveljavilo tri člene pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki urejajo pravice do obnovitvene rehabilitacije invalidov, do udeležbe v organiziranih skupinah za usposabljanje in do letovanja otrok in šolarjev. Členi so po odločitvi sodišča v nasprotju z ustavo, po kateri lahko le zakonodajalec določi navedene pravice.(več)

Odbor DZ za pomoč upokojencem z interventnim zakonom
Odbor DZ za delo je za obravnavo na seji DZ pripravil dopolnjeni predlog interventnega zakona, po katerem se bodo pokojnine novembra in decembra uskladile za 4,5 odstotka, za prav toliko pa se bo omejil tudi dvig oskrbnin v domovih za starejše.(več)

Komisija DZ potrdila zaključni račun državnega proračuna 2021
Komisija DZ za nadzor javnih financ je soglasno sklenila DZ predlagati, naj sprejme predlog zaključnega računa državnega proračuna za leto 2021. Medtem ko je zaključni račun dobil pozitivno mnenje računskega sodišča, je člane komisije zanimalo, zakaj se ne da odpraviti napak, zaradi katerih ima izvrševanje mnenje s pridržkom.(več)

Med kandidati za državni svet tudi 24 od skupno 40 sedanjih svetnikov
Čez dva tedna, 23. in 24. novembra, bodo na volilnih zborih odločali o sestavi državnega sveta za nov petletni mandat. Za 40 svetniških mest je skupno 98 kandidatov, med njimi je tudi kar nekaj svetnikov aktualnega sklica. Za nov mandat se jih med 22 predstavniki lokalnih interesov poteguje 14, med 18 predstavniki funkcionalnih interesov pa deset.(več)

Izhodišča za spremembe plačnega sistema v javnem sektorju na vladi predvidoma čez dva tedna
Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik bo izhodišča za spremembe plačnega sistema javnega sektorja na vladi predvidoma predstavila čez dva tedna. Predvideva, da bodo na vladi sprejeta še v novembru, takoj zatem pa načrtujejo tudi javne posvete na to temo, je ministrica pojasnila po včerajšnji seji sveta za sistem plač v javnem sektorju.(več)

Varuh: Premalo pozornosti namenjene usposabljanju javnih uslužbencev o človekovih pravicah
Varuh človekovih pravic RS glede na opravljeno analizo ugotavlja, da usposabljanju o človekovih pravicah za javne uslužbence ni namenjena ustrezna pozornost. Kot so zapisali, bi bilo treba usposabljanja okrepiti na več ravneh ter da so potrebne tako normativne kot dejanske vsebinske spremembe oziroma dopolnitve programov usposabljanj.(več)

V naslednjih dneh na zagovor pred poslanci dve ministrici Golobove vlade
Poslanci bodo v naslednjih dneh na izredni seji obravnavali prvi interpelaciji v tem mandatu. Danes se v DZ zagovarja zunanja ministrica Tanja Fajon, v ponedeljek pa bo na vrsti notranja ministrica Tatjana Bobnar. Za uspeh interpelacije je potrebnih 46 glasov, ki jih predlagateljica SDS nima, zato je uspeh katere od interpelacij malo verjeten.(več)

Lista Zavedno Koper in Patrik Greblo neuspešna s pritožbo na ustavno sodišče
Ustavno sodišče je zavrglo pritožbe Patrika Grebla in Liste Zavedno Koper na 13 sodb novogoriškega upravnega sodišča, ki je zavrnilo njihove kandidature. Pritožb, ki jih je kot vlagatelj kandidature liste Koper Zavedno vložil odvetnik Boštjan Bedene, ni sprejelo v obravnavo, saj je ocenilo, da niso izpolnjeni pogoji iz zakona o ustavnem sodišču.(več)