Dnevne zakonodajne novosti / 1. junij 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 14 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 99/2023 z dne 22.9.2023
TEMA DNEVA
Vlada sprejela dopolnitve zakona o višjem strokovnem izobraževanju
Tema dneva

Vlada je sprejela dopolnitve zakona o višjem strokovnem izobraževanju, ki predvidevajo prenos višješolske prijave na spletni portal eVŠ. Tako bo poenotena prijava za vpis za celotno terciarno izobraževanje in bo prijavni postopek še bližji uporabnikom. Poleg tega je vlada na seji izdala spremembo uredbe o javnem financiranju visokošolskih zavodov in drugih zavodov ter  v okviru resolucije o znanstvenoraziskovalni in inovacijski strategiji sprejela akcijski načrt za odprto znanost.(več)

Z julijem šestmesečno spremljanje cen v prehranski verigi
Gospodarsko ministrstvo je izdalo odredbo o obveznem rednem pošiljanju podatkov o cenah kmetijskih pridelkov in živilskih proizvodov, s katero bo država od 1. julija šest mesecev spremljala cene pridelkov in izdelkov v prehranski verigi.(več)

Državni svet izglasoval veto na novelo zakona o izvrševanju proračunov
Državni svet je na izredni seji s 24 glasovi za in dvema glasovoma proti sprejel odložilni veto na novelo zakona o izvrševanju proračunov za leti 2023 in 2024. Državni svetniki se med drugim ne strinjajo z odločitvijo o znižanju proračunske rezerve. Novelo bo tako ob ponovnem glasovanju v DZ moralo podpreti 46 poslancev.(več)

Ustavna komisija DZ želi mnenje pravnikov tudi o možnosti sprememb ustave glede sodnega sveta
Ustavna komisija DZ je strokovni skupini za področje volitev sodnikov naložila, naj pripravi mnenje o možnosti sprememb 131. člena ustave, ki govori o sestavi sodnega sveta. Sprememb si želijo s ciljem okrepitve vloge sodnega sveta kot gradnika in varuha samostojnosti in neodvisnosti sodne veje oblasti.(več)

S spletnim vprašalnikom vlada začela posvetovanja z državljani na temo volilne zakonodaje
V okviru vladnega spletišča je včeraj zaživela spletna stran za posvetovanje z državljani o tem, kaj se jim zdi pomembno pri volitvah. Premier Robert Golob izpostavlja, da so spremembe volilne zakonodaje zaradi kalkulacij političnih strank težek izziv, zato si želi, da bi do konsenza prišli tudi skozi posvetovanje z ljudmi.(več)

Vlada na seji tudi o gospodarskih temah
Na včerajšnji redni seji je vlada med drugim imenovala Janeza Posedija za v. d. generalnega direktorja Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Jureta Griljca pa s 6. junijem za v. d. direktorja javne agencije za civilno letalstvo RS. Obravnavala pa je tudi problematiko indeksacije cen v večletnih pogodbah, ki jih sklepajo naročniki iz javnega sektorja.(več)

Vlada obravnavala letno poročilo o delu državnega odvetništva
Vlada je na seji obravnavala še letno poročilo o delu državnega odvetništva za leto 2022, ki je v tem letu prejelo skupno 43.277 zadev, kar je za 3,51 odstotka manjši pripad kot v letu 2021 (44.850), so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.(več)

CNVOS: Tudi Golobova vlada pri pripravi predpisov pogosto ne upošteva javnosti in stroke
Vlada Roberta Goloba je v prvem letu delovanja resolucijo o normativni dejavnosti, ki vladi nalaga, da v pripravo novih predpisov vključi javnost in stroko, kršila v 66 odstotkih primerov. Vlada Janeza Janše je resolucijo kršila v 70 odstotkih primerov, torej Golobova vlada pri tem ni bistveno boljša, je pokazala analiza mreže CNVOS.(več)

KPK se s primerom nekdanjega ministra Podgorška ne bo ukvarjala, ga je pa naznanila tožilstvu
Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v primeru domnevnih nepravilnosti pri sprejemanju daril nekdanjega ministra za kmetijstvo Jožeta Podgorška glede plačila nastanitve v Bohinju januarja 2022 ugotovila sume kaznivega dejanja. Primer je zato predala tožilstvu, prijave pa sama ni sprejela v obravnavo.(več)

Bruselj z novimi pravili za zaščito odraslih z zmanjšanimi sposobnostmi
Evropska komisija predlaga nova pravila za zaščito odraslih ljudi, ki zaradi zmanjšanih sposobnosti ne morejo poskrbeti za svoje lastne interese, v drugih članicah unije. Med drugim pravila predvidevajo določitev pristojnega sodišča in vzpostavitev evropskega potrdila za zastopnike teh odraslih.(več)