Dnevne zakonodajne novosti / 24. december 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 26 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Kmalu spet prepoved prehajanja med občinami, nova izjema športna aktivnost
Tema dneva

Vlada je sinoči na dopisni seji sprejela spremembe odloka o omejitvi gibanja ljudi. Od petka zvečer bo gibanje med občinami znova prepovedano za vse regije, posledično odlok tudi ne določa več uporabe aplikacije #OstaniZdrav. Je pa med izjeme, ki dovoljujejo prehod občinskih meja, dodana individualna športna aktivnost ali gibanje v naravnem okolju izven naselij. Ostale izjeme ostajajo v veljavi z izpolnjeno izjavo ter ustreznimi dokazili. Do petka do 20. ure pa bo gibanje med občinami in regijami dovoljeno še za obiske.(več)

Vlada zmanjšala izjeme za vstop iz rdečih držav brez karantene
Vlada je tudi zmanjšala število izjem za vstop v Slovenijo iz držav na rdečem seznamu brez napotitve v karanteno ali brez predložitve negativnega izvida testa na novi koronavirus. Prav tako bo od petka pomemben le še rdeči seznam držav; za vse ostale bo veljalo, da v njih ni visokega tveganja za okužbo in karantena oz. negativni test ni potreben.(več)

Ustavno sodišče: Vlada mora omogočiti programe za otroke s posebnimi potrebami
Ustavno sodišče je zadržalo izvrševanje odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja za otroke s posebnimi potrebami. Vladi je naložilo, naj najpozneje 4. januarja omogoči začetek izvajanja programov za otroke s posebnimi potrebami. To pa ne pomeni, da morajo delati na enak način kot v normalnih razmerah.(več)

Vlada s predlogom novele za večje varstvo najranljivejših skupin pri izvršbah
Vlada je na včerajšnji redni seji potrdila predlog novele zakona o izvršbi in zavarovanju, ki prinaša vsebinske spremembe na več področjih, predvsem tistih, ki zadevajo najranljivejše skupine posameznikov. Predlog med drugim izloča hišne živali iz izvršbe, spremembe pa se nanašajo tudi na področje družinske izvršbe in preložitve odvzema doma.(več)

Vrtovec: Predlagane nižje kazni za prekoračitev hitrosti evropsko primerljive
Vlada je obravnavala tudi predlog zakona o pravilih cestnega prometa, ki občutno znižuje kazni za prekoračitev hitrosti. Po besedah infrastrukturnega ministra Jerneja Vrtovca so globe evropsko primerljive. Bodo pa globlje v žep segli tisti, ki med vožnjo uporabljajo telefon. Kot še enega od ukrepov za večjo varnost in red na avtocestah pa je minister izpostavil avtocestno policijo, ki bo predvidoma zaživela v prvih mesecih prihodnjega leta.(več)

Vlada večino ukrepov za pomoč gospodarstvu podaljšala do konca marca
Vlada je za tri mesece s sklepom podaljšala nekatere oblike pomoči podjetjem pri blažitvi posledic epidemije covida-19, pa tudi samozaposlenim, družbenikom, kmetom in zaposlenim. Ukrepi, ki bi se drugače iztekli s koncem letošnjega leta, naj bi veljali do konca marca 2021. Gospodarsko ministrstvo je sicer predvidelo podaljšanje za pol leta.(več)

Vlada podaljšala nekatere ukrepe na področju prestajanja zaporne kazni
Vlada je podaljšala tudi nekatere ukrepe s področja prestajanja zaporne kazni. Do konca marca so med drugim podaljšali tudi ukrepe, ki omogočajo premeščanje zapornikov, prekinitve prestajanja zaporne kazni in predčasnega odpusta. Podaljšali pa so tudi ukrep o neteku rokov za opravo dela v splošno korist.(več)

Prihodnje leto v veljavi novosti s področja družinske politike
S 1. januarjem bodo začele veljati nekatere novosti s področja družinske politike, ki jih je včeraj predstavil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Med drugim se bodo povišali enkratni prejemek ob rojstvu otroka, starševski dodatek in najnižje izplačilo materinskega, očetovskega in starševskega nadomestila.(več)

Državni svetniki soglasno izglasovali veto na novelo zakona o davku na tonažo
Državni svetniki so z 38 glasovi za in nobenim proti izglasovali odložilni veto na minuli teden sprejeto novelo zakona o davku na tonažo. DZ bo tako moral o zakonu znova glasovati, za sprejetje pa bo potrebnih 46 glasov. Svetniki so ob tem opozorili, da so zakon s skoraj identično vsebino enkrat že zavrnili, vmes pa ni bil spremenjen.(več)

Vlada o gospodarskih temah in evropskih uredbah
Vlada je včeraj na redni seji med drugim še podala soglasje k letnemu načrtu upravljanja kapitalskih naložb za leto 2021, ki ga je pripravil Slovenski državni holding. Seznanila se je z zimsko gospodarsko napovedjo Umarja in določila predlog zakona o ratifikaciji konvencije o delu na domu. Sprejela pa je tudi predloge stališč do več uredb EU s področja migracij in azila.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Obvestilo o začetku veljavnosti Pridružitvenega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Evropsko vesoljsko agencijo in prenehanju veljavnosti Pridružitvenega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Evropsko vesoljsko agencijo
Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2
Pravilnik o tržno informacijskem sistemu za trge prašičjega mesa, ovčjega mesa ter perutninskega mesa in jajc
Sklep o tarifi za zaračunavanje nadomestil za storitve Banke Slovenije
Sklep o ugotovitvi javne koristi za ustanovitev služnosti in obdobju obremenitve s služnostjo v javno korist zaradi opravljanja nalog nadzora državne meje
Uredba o izvajanju Uredbe (ES) o registraciji, evalvaciji, avtorizaciji in omejevanju kemikalij (REACH)
Uredba o varovalnih gozdovih in gozdovih s posebnim namenom
Odločbe sodišč
VSM Sklep III Cp 732/2020 - določitev stikov med staršem in otrokom - plačilo preživnine za otroka - postavitev začasnega zastopnika - nevročitev - kršitev pravice stranke do ...
VSC Sklep I Cp 391/2020 - umik tožbe - povrnitev pravdnih stroškov - izpolnitev zahtevka - absolutna bistvena kršitev določb pravdnega postopka - načelo kontradiktornosti - ...
VDSS Sklep Pdp 341/2020 - pogodba o izobraževanju - ustni dogovor
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o volitvah v državni zbor (ZVDZ-E), skrajšani postopek, EPA 1556-VIII
Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v Državni zbor (ZDVEDZ-B), skrajšani postopek, EPA 1558-VIII
Ostali dokumenti
Davek na rdeče meso
Hans Litten, odvetnik, ki je zaslišal Hitlerja