Dnevne zakonodajne novosti / 10. junij 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
Trgovci napovedujejo tudi možnost ustavne presoje novele
Tema dneva

Novela zakona o trgovini bo, če bo določila izjeme glede obratovalnega časa ob nedeljah, zelo verjetno predmet ustavne presoje, pričakuje predsednica TZS Mariča Lah. "In to ne le zaradi svobodne gospodarske pobude, ampak tudi ker so vse arbitrarno določene izjeme neosnovane," je ocenila. Sindikatom so sicer predlagali dogovor, a ta zanje ni sprejemljiv. Med drugim naj bi bilo predlagano, da se dogovarjanje glede obratovalnega časa ob nedeljah prekine za šest mesecev, ko bi bili že znani učinki krize.(več)

Barbara Zobec je odstopila od kandidature za ustavno sodnico
Barbara Zobec je za STA potrdila, da je odstopila od kandidature za ustavno sodnico. Kot je zapisala v izjavi, ki jo je posredovala v DZ, dobro ve, da ne bo ustavna sodnica, saj te voli politika. Takih sodnikov si politika ne želi, "sama pa tudi nikoli, za nobeno, še tako visoko ceno nisem pripravljena odstopiti od svojih načel".(več)

V primeru goljufanja s turističnimi boni do 40.000 evrov kazni
Finančna uprava RS (Furs) si je v zvezi s turističnimi boni zadala dva glavna cilja. Prvi je enostavnost, hitrost in učinkovitost koriščenja, drugi pa onemogočanje zlorab, je včeraj poudaril namestnik generalnega direktorja Fursa Peter Grum. Nadzornih mehanizmov je več, pravnim osebam pa v primeru goljufanja z boni grozi do 40.000 evrov kazni.(več)

Opozicijske SD, LMŠ, Levica in SAB vložile interpelacijo ministra Hojsa
Opozicijske SD, LMŠ, Levica in SAB so vložile interpelacijo notranjega ministra Aleša Hojsa. Zaradi odločitve ministrstva, ki omogoča koncert hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona, so interpelacijo zasnovali v SD, po usklajevanju z drugimi strankami pa so jo dopolnili še z nekaterimi drugimi očitki, so potrdili v SD.(več)

Levica s predlogom za zagotovitev sistemskega financiranja javnega zdravstva
Poslanci Levice bodo v parlamentarno proceduro vložili predlog novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, po katerem bi manjkajoča sredstva Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zagotavljal državni proračun. Kot so sporočili iz stranke, gre za uvedbo varovalke po zgledu pokojninske blagajne.(več)

Iz opozicije načelna podpora ureditvi statusa vojakov, a pomisleki glede predloga
V opozicijskih poslanskih skupinah se zavedajo potrebe po ureditvi statusa vojakov po 45. letu. Je pa slišati več pomislekov o ustreznosti konkretnega predloga sprememb zakona o obrambi, ki so jih v ta namen pripravili na ministrstvu za obrambo in jih je minister Matej Tonin v minulih tednih predstavljal poslancem.(več)

Novinarka v primeru Janševega tvita vložila pritožbo na ustavno sodišče
Novinarka Mojca Šetinc Pašek je na ustavno sodišče vložila pritožbo zoper odločitev vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo na višjem sodišču dosojeno odškodnino zaradi tvita Janeza Janše, poroča Dnevnik. Po njihovih navedbah novinarka pri tožbi vztraja, ker meni, da gre za eklatantno žalitev ne samo nje kot novinarke, temveč tudi osebno.(več)

Upravno sodišče razveljavilo odločbo AVK o kršenju pravil konkurence
Upravno sodišče je razveljavilo odločbo Agencije za varstvo konkurence (AVK), ki je skupini UnitedGroup naložila, da zaradi kršenja pravil konkurence v Sloveniji proda svoje športne televizijske programe Sportklub. Kot so pojasnili na upravnem sodišču, mora AVK zaradi bistvenih kršitev postopek ponoviti in sprejeti novo odločitev.(več)

Prodaja tobačnih izdelkov mladoletnikom je upadla
Slovenski trgovci bolj dosledno izvajajo zakon na področju prodaje tobačnih izdelkov kot na področju prodaje alkoholnih pijač, je pokazala raziskava skritega nakupovanja tobaka in alkohola s strani mladoletnikov. Avtorji raziskave sklepajo, da je na upad prodaje tobačnih izdelkov mladoletnikom vplivala uvedba dovoljenj za prodajo.(več)