Dnevne zakonodajne novosti / 9. marec 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 12 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 33/2023 z dne 20.3.2023
TEMA DNEVA
Vsebine plačnega stebra za zdravstvo bodo urejene v kolektivnih pogodbah
Tema dneva

Vladna stran in predstavniki reprezentativnih sindikatov zdravstva in socialnega varstva bodo v prihodnjem tednu podpisali sporazum o obsegu pogajanj za plačni steber v zdravstvu. Na včerajšnjih pogajanjih so se namreč dogovorili, da bodo tako tarifni kot normativni del urejali v kolektivnih pogodbah. Minister Bešič Loredan je v izjavi za medije izpostavil še "izjemno dobro izhodišče", ki ga je predstavil zdravniški sindikat Fides. To po besedah ministra temelji na zmanjševanju števila nazivov delovnih mest.(več)

Vladna pogajalska skupina in predstavniki Sviza parafirali stavkovni sporazum
Vladna pogajalska skupina in predstavniki Sviza so na pogajanjih parafirali stavkovni sporazum, danes bo o njem odločal še glavni stavkovni odbor sindikata. Zadovoljstvo z doseženim sta po pogajanjih izrazila minister Igor Papič, ki je vodja vladne pogajalske skupine, in glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.(več)

Novela zakona o službi v SV kljub pomislekom skozi sito matičnega odbora DZ
Odbor DZ za obrambo je z osmimi glasovi za in dvema proti sprejel predlog novele zakona o službi v Slovenski vojski (SV), ki med drugim predvideva znižanje zahtevane stopnje izobrazbe za zaposlitev v vojski na osnovnošolsko in nato šolanje vojakov ob delu. Predlogu so nasprotovali v poslanskih skupinah Levica in SD, pomisleke so imeli v SDS in NSi.(več)

Poslanke s pobudo za uvedbo bolniških odsotnosti zaradi bolečih menstruacij
Tri koalicijske poslanke so ob mednarodnem dnevu žensk v DZ vložile poslansko pobudo za uvedbo bolniških odsotnosti za delavke, ki trpijo zaradi menstrualnih bolečin. Pozivajo tudi k sprejemu zdravstvene strategije, ki bo naslavljala zdravstveno varstvo žensk in poleg menstruacije detabuizirala tudi ženske v menopavzi, so sporočili iz Levice.(več)

Inštitut 8. marec: Vsi postopki, vezani na reproduktivne pravice, morajo biti kriti iz obveznega zavarovanja
V Inštitutu 8. marec zahtevajo, naj bodo vsi postopki, vezani na reproduktivne pravice, kriti iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Ugotovili so, da morajo trenutno vse osebe, ki ne plačujejo tudi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, opravljanje splava in oploditev z biomedicinsko pomočjo doplačati, so povedali v izjavi za medije.(več)

Ob 8. marcu poziv k zaščiti žrtev nasilja tudi s spremembami zakona o delovnih razmerjih
Društvo za nenasilno komunikacijo, Inštitut 8. marec in Delavska svetovalnica so ob 8. marcu spet pozvali k spremembam zakona o delovnih razmerjih, ki bi žrtvam nasilja nudile možnost krajšega delovnega časa, deset dodatnih delovnih dni plačane odsotnosti v koledarskem letu, posebno pravno varstvo in varstvo v zvezi z neugodnim delovnim časom.(več)

GZS: Dopolnilo k noveli zakona o evidencah neusklajeno in diskriminatorno
Potem ko je odbor DZ za delo minuli teden prižgal zeleno luč predlogu novele zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, pri tem pa sprejel dopolnilo, ki kot izjemo pri evidentiranju delovnega časa upošteva le visokošolske učitelje in raziskovalce, v GZS opozarjajo na diskriminacijo med zaposlenimi v javnem sektorju in gospodarstvu.(več)

Po mnenju višjega delovnega sodišča imenovanje Graha Whatmougha za generalnega direktorja RTVS januarja 2021 nezakonito
Po odločitvi Višjega delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani je bilo imenovanje Andreja Graha Whatmougha za generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS) januarja 2021 nezakonito. Sodišče je s tem ugodilo nekdanjemu generalnemu direktorju RTVS Igorju Kaduncu, ki se je pritožil na prvostopenjsko sodbo.(več)

Mediji: Vrhovno sodišče zavrnilo Vlaovićevo zahtevo za varstvo zakonitosti
Vrhovno sodišče RS je zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti zoper sodbo, s katero je sodišče 35-letnega Luko Vlaovića spoznalo krivega dveh poskusov umora. Vlaović bo tako za zapahi 23 let, poročajo mediji.(več)

Sodišče EU razveljavilo sankcije zoper Prigožinovo mater
Sodišče Evropske unije je razveljavilo sankcije, ki jih je EU uvedla proti Violeti Prigožini, materi vodje ruske najemniške skupine Wagner Jevgenija Prigožina. Gre za prvo sodbo v zvezi s sankcijami, ki so jih zoper številne posameznike in podjetja zaradi ruske agresije v Ukrajini sprejele države članice EU.(več)