Dnevne zakonodajne novosti / 10. julij 2024
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 59/2024 z dne 16.7.2024
TEMA DNEVA
Zakonodajni Supervizor: Mesečni pregled za junij 2024
Tema dneva

V tokratni številki Zakonodajnega Supervizorja boste našli celoten pregled vseh sprememb zakonodaje v juniju 2024. V prvem poletnem mesecu je začelo veljati ali se uporabljati 128 aktov, 23 predpisov je prenehalo veljati ali se uporabljati, spremenilo pa se je 54 predpisov. Tako je na zadnji dan junija veljalo 760 zakonov in 21.891 podzakonskih predpisov. Vsi podatki o spremembah v slovenski zakonodaji, tudi za pretekla obdobja, so sicer vedno na voljo v Zakonodajnem Supervizorju.

Izredna seja o interventnih zakonih v ponedeljek
Kolegij predsednice DZ se je dogovoril o sklicu izredne seje DZ, na kateri bodo odločali o dveh vladnih interventnih zakonih, o ukrepih za odpravo posledic ujme in o ukrepih na upravnih enotah. DZ ju bo obravnaval po nujnem postopku. Seja je sklicana za ponedeljek ob 10. uri, še ta teden pa bosta zasedala pristojna parlamentarna odbora.(več)

Obrambno ministrstvo bo začasno vodil premier Golob
Obrambni minister Marjan Šarec bo z ustanovno sejo Evropskega parlamenta nastopil mandat evropskega poslanca, ministrska funkcija pa mu bo prenehala. Vodenje obrambnega resorja bo začasno prevzel premier Robert Golob, je razvidno iz Golobovega dopisa DZ. Novega ministra, ki bo na čelu ministrstva nasledil Šarca, pa je pričakovati jeseni.(več)

Zdravniška zbornica zbrala dovolj podpisov za vložitev predloga sprememb kazenskega zakonika
V ponedeljek se je zaključil 60-dnevni rok zbiranja podpisov za vložitev predloga zakona o spremembi kazenskega zakonika z vzpostavitvijo kaznivega dejanja napada na zdravstvenega delavca. Zdravniška zbornica Slovenije za vložitev pobude v DZ potrebuje 5000 podpisov, zbrali pa so 7490 overjenih podpisov, so zapisali v sporočilu za javnost.(več)

Koalicija podpira novelo stanovanjskega zakona, opozicija proti
Predlogu novele stanovanjskega zakona, ki naj bi uredila najem denacionaliziranih stanovanj, povečala kreditiranje gradnje javnih stanovanj in uvedla tričlansko upravo v SSRS, je napovedana podpora koalicije. Opozicija pa je proti, češ da bo zakon glede denacionaliziranih stanovanj še naprej neustaven, SSRS pa da ne potrebuje širitve uprave.(več)

Vlada z novimi projekti dopolnila načrt razvojnih programov
Vladni odbori so na dopisni seji v načrt razvojnih programov 2024-2027 uvrstili več novih projektov, med drugim prenovo evropskega sistema varovanja meja, prenovo štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada ter sofinanciranje priprave in izvedbe aktivnosti Evropskega tedna mobilnosti.(več)

KPK opozarja na korupcijska tveganja v procesih javnega naročanja v zdravstvu
Ob informacijah, da bo pomemben del nalog pri izvedbi večjega števila javnih naročil v največjem javnem zdravstvenem zavodu v državi prenesen na zunanje izvajalce, Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ponovno opozarja na korupcijska tveganja, ki se ob takšnem pristopu pojavljajo.(več)

Pozivi k odgovornemu nabiranju gozdnih sadežev
Poletni meseci so tudi čas nabiranja gozdnih sadežev. V tem obdobju je še zlasti pogosto nabiranje borovnic in gob, pri čemer inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo ter kmetijsko ministrstvo pozivata k odgovornemu in trajnemu nabiranju sadežev. Ob tem so napovedali okrepljen nadzor nad upoštevanjem predpisov.(več)

V zadevi Trenta bo o zahtevi za izločitev porotnikov odločalo vrhovno sodišče
Na celjskem sodišču bi se včeraj z branjem obtožnice moralo začeti sojenje prvaku SDS Janezu Janši ter soobtoženima, nekdanjemu direktorju Eurogradenj Klemnu Gantarju in nekdanjemu prvemu možu Imosa Branku Kastelicu za domnevno sporne posle z zemljišči v Trenti. Po peturni pravni telovadbi bo vrhovno sodišče odločalo o izločitvi sodnikov porotnikov.(več)

Poročilo Amnesty International: Slovenske oblasti v letih 2020-2022 diskriminatorne do protestnikov
Ravnanje slovenskih oblasti je bilo v letih 2020-2022 diskriminatorno do protestnikov, je v zadnjem poročilu o stanju pravice do protesta v Evropi ugotovila Amnesty International. Vlada je v tem obdobju z odloki omejila in tudi prepovedala shode, mirni protestniki pa so bili deležni številnih kazni in policijskega nasilja, ugotavljajo v poročilu.(več)