Dnevne zakonodajne novosti / 8. november 2016
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 154/2021 z dne 24.9.2021
TEMA DNEVA
Dve prijavi za predsednika vrhovnega sodišča
Tema dneva

Razpis za predsednika vrhovnega sodišča se je opolnoči iztekel, do večera pa so na Sodnem svetu prejeli dve vlogi. Kot so potrdili za STA, so prejeli kandidaturi vrhovnega sodnika Damijana Florjančiča ter vrhovnega sodnika svetnika Rudija Štravsa. Predsednik Sodnega sveta Marko Novak je v začetku oktobra za Delo dejal, da iščejo "človeka z vizijo", ki ne bo usmerjen zgolj v delo vrhovnega sodišča. Novak je sicer menil, da bi določeno prednost pri izbiri imel kandidat s predsedniškimi izkušnjami na nižjih instancah. Predsednika vrhovnega sodišča imenuje državni zbor na predlog ministra za pravosodje po poprejšnjem mnenju Sodnega sveta in občne seje vrhovnega sodišča. Imenovan je za dobo šestih let z možnostjo ponovnega imenovanja.

Lažji pregon neplačnikov prispevkov

Društvo Svetovalnica za migrante ob podpori sindikatov ministrstvu za pravosodje predlaga spremembe kazenskega zakonika, s katerimi bi olajšali kazenski pregon v primerih, ko delavci ne dobijo plačanih plač ali prispevkov. "V Sloveniji imamo zelo veliko primerov, ko ima tožilstvo na mizi dokumentacijo glede teh kršitev, a ovadbo zavrže, ker ni uspela dokazati direktnega naklepa," je dejal Goran Lukić iz Svetovalnice za migrante. Predlagajo spremembe določb glede kaznivega dejanja kršitve temeljnih pravic delavcev in kršitve pravic iz socialnega zavarovanja, tako da bi zakon namesto direktnega opredeljeval eventualni naklep. Lukić je poudaril, da s tem ne bi šlo za splošno kriminalizacijo delodajalcev, ampak za pomoč tožilstvu pri pregonu teh kaznivih dejanj.

Prosto določanje cen goriva

Vlada je sklenila, da trgovcem prepusti določanje cen 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva ob avtocestah in hitrih cestah, kjer se proda slaba četrtina vseh goriv v Sloveniji. Drugod po državi bodo cene ostale regulirane. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek ne pričakuje bistvenih podražitev in je prepričan, da bo sprostitev kontrole cen naftnih derivatov na daljši rok prispevala k večji konkurenci, ki bo imela za potrošnike pozitivne učinke. Kdaj pa bi lahko prišlo do naslednjega koraka na poti do popolne liberalizacije cen goriv, ni želel ugibati.

Financiranje zasebnega šolstva

Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je prestala interpelacijo, ki jo je zoper njo vložila SDS zaradi neuresničene odločbe ustavnega sodišča, s katero je to že pred skoraj dvema letoma DZ naložilo, da je treba zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja spremeniti tako, da bodo javni programi v zasebnih osnovnih šolah financirani v celoti. Ministrstvo je novelo zakona pred kratkim poslalo v medresorsko usklajevanje, poleg financiranja pa ureja tudi druge elemente v zvezi z delovanjem novoustanovljenih zasebnih šol. Del koalicije sicer predlagane novele ne podpira, kar so že jasno povedali v SD.

Zdravniki začeli stavko

Zdravniki so začeli stavkati. Danes je pričakovati, da bodo po zdravstvenih zavodih potekali stavkovni zbori. V začetku bo stavka potekalo tako, da bodo zdravniki delali 40 ur na teden. Če s tem ne bodo dosegli svojih ciljev, pa nameravajo čez dva tedna opravljati le še tiste storitve, kot jih v času stavke opredeljuje zakon. Kdaj bodo zaradi stavke nastopile težave v bolnišnicah, je po besedah predsednika Fidesa Konrada Kuštrina odvisno od tega, kako so v posameznem zavodu zasedena zdravniška mesta oz. koliko zdravnikov v posameznih zavodih manjka. Zdravniki imajo dve stavkovni zahtevi, in sicer sprejem standardov in normativov za zdravnike, ki so že opredeljeni v modri knjižici, ter spremembo plačnega sistema v javnem sektorju.

DeSUS s pomisleki podpira protitobačno zakonodajo

V poslanski skupini DeSUS so po usklajevanju z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc napovedali podporo predlogu protitobačnega zakona ob prvi obravnavi v DZ. Glede predloga imajo sicer še nekaj pomislekov, predvsem glede nenatančnosti določb o uvedbi enotne embalaže. Zdi se jim smiselno, da bi to urejal poseben zakon. Tekom druge obravnave bodo od ministrstva poskušali dobiti še nekaj argumentov, predvsem glede priprave drugih držav, ki so bile tožene zaradi uvedbe enotne embalaže, je napovedal Tomaž Gantar. Opozoril je tudi, da je v predlogu protitobačnega zakona še veliko členov, ki predvidevajo rešitve s podzakonskimi akti.(TFL)