17. maj 2016
Spremljajte nas na:
Facebook   Twitter
Lex-Novice

Vsak dan naj bo srečen

S Tanjo Skaza, uspešno podjetnico in direktorico, solastnico podjetja Skaza, smo za današnji intervju v TFL Glasniku, ki bo objavljen popoldne, imeli priložnost govoriti o zadovoljstvu, ki ga prinaša uspeh. Tudi uspeh kolektiva. Tanja Skaza pravi, da »včasih rečejo, da se preveč hvalimo, jaz pa mislim, da smo Slovenci preveč skromni. Če si uspešen, je to treba povedati in pomagati drugim. Tega je v Sloveniji premalo. Sama z veseljem pomagam, delim svoje izkušnje in napake, da jih drugi ne bi delali. Pomembno pa je nekaj. Ko delaš z multinacionalkami, se z njimi razvijaš. Moraš rasti z njimi, sicer zaostaneš in jim težko slediš. Moraš hoditi z njimi in ne tekati za njimi.«

Zavezanci, ki uporabljajo davčne blagajne in ki so oddali obračun DDV, so brez upoštevanja učinka gospodarske rasti izkazali 299,9 milijona evrov neto vplačil DDV, kar je 19,8 milijona evrov ali 7,1 odstotka več kot tisti, ki so jih oddali za to obdobje lani, poroča FURSPozitivni učinki se kažejo tudi iz večjega števila prijav fizičnih oseb v zavarovanje, ocenjenih na 4,8 milijona evrov. Davčne blagajne niso prinesle le višjih plačil davka, temveč jih je moč prikazati tudi na osnovi povečanja prijav v zavarovanje za socialno varnost.

Vladni ukrepi na področju kmetijstva so po besedah premiera Mira Cerarja usmerjeni k ciljem ohranjanja in spodbujanja kmetijske dejavnosti, predvsem med mladimi. Z zakonom o ugotavljanju katastrskega dohodka, ki je v pripravi, pa vlada po njegovih besedah cilja na enakopravno obravnavo in pravičnost obdavčitve. V odgovoru na poslansko vprašanje je tudi zagotovil, da zakon pripravljajo skupaj s strokovnjaki s področja agrarne ekonomske stroke ter predstavniki kmetijsko gozdarske zbornice in sindikata kmetov.

Pravilnik o vrstah in stopnjah telesnih okvar bo po napovedi ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc pripravljen do 30. junija. Delovni osnutek pravilnika o seznamu poklicnih bolezni pa bo pred socialnimi partnerji še v maju, je ministrica dejala v odgovoru na poslansko vprašanje. Napovedala je, da ga bodo predstavili vsem deležnikom in socialnim partnerjem, saj želijo področje urediti celovito in narediti "velik korak naprej na področju varnosti in zdravja na delovnem mestu".

Komisija DZ za poslovnik se je dogovorila o načinu dela v zvezi s prejetimi predlogi za spremembe in dopolnitve poslovnika DZ. Do konca maja bo pripravila pregled odgovorov o podpori posameznim predlogom, poslanske skupine pa bodo predlagale tudi člane za delovno skupino, ki bo pripravila končno besedilo predloga sprememb poslovnika.

Odbor za kulturo je kandidaturo Toneta Peršaka za novega ministra za kulturo - z 10 glasovi za in enim proti - ocenil kot ustrezno. O imenovanju Peršaka bo DZ odločal na petkovi plenarni seji. Peršak je na seji odbora med drugim dejal, da si bo na področju medijev prizadeval za večjo finančno podporo s strani ministrstva za zahtevnejše vsebine ter za to, da bi v širšem medijskem prostoru pomembnejšo vlogo in avtoriteto pridobila kritika.

Čeprav Slovenija beleži gospodarsko rast, bi lahko bila ta višja in bolj vzdržna, ocenjuje odbor izvršnih direktorjev Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Izpostavili so več prioritet, med drugim reševanje problema slabih posojil in zadolženosti malih podjetij, strukturne reforme ter privatizacijo podjetij in državnih bank.(TFL)

 

Seznam pravnih aktov*, ki začnejo/prenehajo veljati/se uporabljati oz. začnejo učinkovati njihove spremembe:

Datum Predpis Status
Danes v tej rubriki ni novosti.

* V seznamu so navedeni akti, ki so objavljeni v uredbenem delu Uradnega lista (zakoni, podzakonski akti, odločbe in sklepi Ustavnega sodišča, kolektivne pogodbe, itd.) ter mednarodne pogodbe, katerih ključni datumi glede veljavnosti oz. uporabe akta so uredništvu znani do trenutka pošiljanja Lex-novic. V primeru, da Uradni list izide v popoldanskih urah in so med objavami akti, ki začnejo veljati oz. učinkovati z dnem objave, jih v tem seznamu seveda ne boste našli. Za vedno ažurne informacije glede veljavnosti/uporabe pravnih aktov spremljajte koledar veljavnosti na portalu Tax-Fin-Lex !

 

Zakonodajne novosti, objavljene praviloma prejšnji dan iz 6 pravnih virov in za 11 pravnih področij

  Lex-kliping, od 17.5.2016 - 17.5.2016 PRAVNI VIRI
  PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU     1 novost   2 novosti 4 novosti
2. UPRAVNO PRAVO            
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO            
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV     1 novost   1 novost 1 novost
5. JAVNE FINANCE       1 novost 4 novosti 1 novost
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI     1 novost 1 novost 1 novost 2 novosti
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI         1 novost  
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA           3 novosti
9. ZDRAVSTVENI SISTEM           1 novost
10. MEDNARODNI ODNOSI     1 novost   2 novosti  
11. OBČINE