Dnevne zakonodajne novosti / 28. september 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 100/2021 z dne 24.6.2021
TEMA DNEVA
Karanteni se je odslej mogoče izogniti z negativnim testom
Tema dneva

Vlada je na sobotni dopisni seji spremenila pravila odrejanja karantene, in sicer je rumeni seznam tveganih držav nadomestila z oranžnim, še vedno pa za vstop v Slovenijo iz vseh držav z izjemo tistih na zelenem seznamu velja karantena. Tej se je od danes mogoče izogniti s predložitvijo negativnega testa na novi koronavirus. Italija, Avstrija in Madžarska s torkom zapuščajo zeleni seznam, hrvaške obmejne županije pa bodo na oranžnem, zato omejitev ob vstopu iz njih ne bo več.(več)

DZ ta teden o zaprtju trgovin in obrambnih zakonih
Poslanke in poslanci bodo jutri odločali o zaprtju trgovin ob nedeljah. Zadnji dan septembrskega zasedanja pa bo DZ namenil tudi obravnavi predlogov dveh obrambnih zakonov. V nadaljevanju tedna bodo poslanci delo nadaljevali v okviru parlamentarnih delovnih teles, med drugim se bodo na odboru za pravosodje opredelili do protikorupcijske novele.(več)

Poslanske skupine poudarile pomen obveznega cepljenja
S predlogom novele zakona o nalezljivih boleznih, ki ga je v petek obravnaval DZ, želi skupina poslancev iz SMC, SDS in DeSUS povečati precepljenost. Poleg omenjenih poslanskih skupin sopodporo izrecno napovedale poslanske skupine NSi, LMŠ in SNS. V SAB predlogu ne bodo nasprotovali, v SD pa ga ne morejo podpreti. Glasovanje o dopolnilih bo jutri.(več)

Ministrstvo umaknilo predlog novele zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah
Ministrstvo za kulturo je iz medresorskega usklajevanja umaknilo predlog novele zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah. Predlog, ki je med drugim predvideval povečan obseg oglaševanja na Radioteleviziji Slovenija, se tako vrača v ponovno strokovno pripravo in usklajevanje znotraj ministrstva, je razvidno iz objave na portalu e-demokracija.(več)

LGBTIQ+ skupnost opozarja na neenakopravnost v zdravstvu, pravu in socialni varnosti
Po 20 letih dela in boja za pravice ter enakopravnost LGBTIQ+ skupnosti so pripadniki bolj opolnomočeni, tako tudi pogosteje posežejo po pravnih sredstvih. A hkrati opozarjajo tudi na številna področja v zdravstvu, pravu in socialni varnosti, kjer jih še vedno obravnavajo neenakopravno.(več)

Višji sodniki razveljavili sodbo Bavčarju in Golubiću
Višje sodišče v Kopru je razveljavilo obsodilno sodbo nekdanjemu predsedniku uprave Istrabenza Igorju Bavčarju in nekdanjemu predsedniku uprave Maksime Holdinga Miroslavu Golubiću zaradi posla s prodajo delnic Intereurope, sta poročala portala Nove24 in Primorskih novic. V ponovljenem sodnem postopku bo v tej zadevi sodil povsem spremenjen senat.(več)

Na sodiščih: Prva etapa sojenja zaradi korupcije v zdravstvu proti koncu
Ta teden se bo nadaljevalo več odmevnih sodnih zadev, poleg sojenj zaradi korupcije v zdravstvu in zaradi preskakovanja čakalnih vrst v UKC Ljubljana tudi sojenje domnevnim tihotapcem heroina in hudodelski združbi, ki naj bi se ukvarjala s preprodajo orožja in streliva.(več)

Bruselj za dodatno omejitev izpostavljenosti rakotvornim kemikalijam pri delu
Evropska komisija je prejšnji teden predlagala dodatno omejitev izpostavljenosti rakotvornim kemikalijam pri delu. Po ocenah naj bi se z novimi pravili izboljšalo varovanje več kot 1,1 milijona delavcev in delavk v številnih sektorjih.(več)

Evropska komisija s pritožbo nad razsodbo Sodišča EU v primeru Appla
Evropska komisija se je pritožila na odločitev Splošnega sodišča EU, ki je razveljavilo bruseljski nalog ameriškemu Applu, da mora tehnološki velikan na Irskem plačati za 13 milijard evrov neplačanih davkov. Komisija meni, da je sodišče v sodbi naredilo številne pravne napake, je dejala pristojna komisarka Margrethe Vestager.(več)

EU in Združeno kraljestvo v odločilno fazo pogajanj
Ta teden se začne deveti krog pogajanj EU in Združenega kraljestva o sporazumu o odnosih po brexitu. Če ne bo napredka glede ključnih vprašanj in če ne bo London umaknil spornih določil načrtovanega zakona o notranjem trgu, je v EU pričakovati znatno okrepitev priprav na neurejen britanski izstop iz notranjega trga.(več)