Dnevne zakonodajne novosti / 13. oktober 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Nepovezani poslanci vložili svoj predlog novele o medijskih storitvah
Tema dneva

Nepovezani poslanci so v DZ vložili svoj predlog novele zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah, s katerim želijo v slovenski pravni red vnesti evropsko direktivo s tega področja. DZ je namreč septembra pri ponovnem glasovanju po vetu DS zavrnil novelo, ki jo je predlagala vlada. Predlog nepovezanih poslancev ohranja obstoječo obveznost, da se zagotavlja svoboda sprejemanja avdiovizualnih medijskih storitev iz drugih članic EU. Določa pa med drugim tudi posebne omejitve televizijskega oglaševanja.(več)

Vlada potrdila javnofinančne načrte za leto 2022
Na seji vladnega odbora za gospodarstvo je vlada včeraj potrdila osnutek proračunskega načrta 2022, v katerem je začrtana smer javnofinančne politike v prihodnjem letu. Gre za dokument, ki ga morajo članice EU v sklopu usklajevanja javnofinančnih politik do sredine oktobra poslati Evropski komisiji.(več)

Opozicija z zahtevo po letnem obračunu življenjskih stroškov in dvigu minimalne plače
V opozicijskih SD in Levici so vložili zahtevo za sklic nujne seje odbora za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, na kateri bodo predlagali, da se izračun minimalnih življenjskih stroškov opravi letno, in ne na šest let, ter da se zviša minimalno plačo. Ob tem bodo opozorili na poglabljanje neenakosti.(več)

Začetek zbiranja podpisov za omejitev možnosti izrekanja opozoril pred odpovedjo
Danes se začenja 60-dnevni rok za zbiranje podpisov volivcev za podporo predlogu novele zakona o delovnih razmerjih, kot jo predlaga sindikat policistov. Zadnji dan za zbiranje potrebnih 5000 podpisov je 11. december. V sindikatu bi radi omejili možnost izrekanja opozoril pred odpovedjo delovnega razmerja.(več)

Sindikat vojakov tudi na drugi stopnji izgubil tožbo za polni dodatek za delo v epidemiji
Višje delovno in socialno sodišče je zavrnilo zahtevo Sindikata vojakov Slovenije, da se vojakom izplača dodatek v višini 65 odstotkov urne postavke osnovne plače za vse opravljene ure v času epidemije covida-19, z izjemo dela od doma. V sindikatu napovedujejo zahtevo za revizijo na vrhovno sodišče.(več)

V delu opozicije dvomijo v izvoljivost katerega koli kandidata za ustavnega sodnika
Vodje poslancev SDS, NSi, SD, SMC, Levice in LMŠ so se včeraj udeležili posveta pri predsedniku republike Borutu Pahorju o kandidatih za ustavnega sodnika. Vodje koalicijskih poslancev izjav niso dajali. V SD in Levici dvomijo v izvoljivost katerega koli kandidata, za LMŠ pa je prioriteta umiritev razmer v državi, in ne imenovanje ustavnega sodnika.(več)

O podaljšanju turističnih ali novih bonov ministrstvo ne razmišlja
Na ministrstvu za gospodarstvo ne razmišljajo o morebitnem vnovičnem podaljšanju veljavnosti lanskoletnih turističnih bonov ali o podaljšanju veljavnosti letošnjih t. i. bonov 21, je na novinarski konferenci včeraj dejal minister Zdravko Počivalšek. Prepričan je, da bo večina Slovencev bone do konca leta izkoristila.(več)

Inšpektorat med junijem in avgustom ujel skoraj 2000 oseb, ki niso upoštevale karantene
Zdravstveni inšpektorat je od junija do avgusta opravil 12.256 nadzorov nad spoštovanjem karantene oz. samoizolacije. Pri tem so ugotovili, da 1919 oseb ni bilo na mestu, kjer bi morale prestajati karanteno oziroma izolacijo. V povezavi s kršitvami karantene na domu in izolacije so bile izrečene globe v skupni vrednosti 6400 evrov.(več)

Slovenija po ugotovitvah SE dosegla napredek pri preprečevanju nasilja v družini
Slovenija je po ugotovitvah skupine strokovnjakov pri SE že pred ratifikacijo istanbulske konvencije dosegla napredek pri oblikovanju pravnih okvirjev na področju preprečevanja nasilja v družini. Manj pozornosti pa namenja drugim oblikam nasilja nad ženskami, hitreje bi se moralo odzivati tudi sodstvo, so navedli v poročilu.(več)