Dnevne zakonodajne novosti / 25. november 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 34/2023 z dne 24.3.2023
TEMA DNEVA
V PKP6 do 100-odstotno nadomestilo za čakanje na delo
Tema dneva

DZ na današnji izredni seji potrjuje nov protikoronski zakon, ki ga je vlada pripravila za omilitev posledic drugega vala epidemije covida-19. V njem bo med drugim določilo, v skladu s katerim bo vlada podjetjem lahko vrnila do 100 odstotkov nadomestila v primeru začasnega čakanja na delo, je na novinarski konferenci včeraj napovedal finančni minister Andrej Šircelj. Skupni znesek državne pomoči bo sicer v tem primeru omejen na 800.000 evrov. V primeru 80-odstotnega povračila pa znesek navzgor ne bo omejen.(več)

Kritje fiksnih stroškov že pri 30-odstotnem padcu prihodkov
Država bo z delnim kritjem fiksnih stroškov priskočila na pomoč podjetjem že v primeru upada prihodkov za 30 odstotkov. Do pomoči bodo upravičene pravne in fizične osebe, ki so bile registrirane najkasneje do letošnjega 1. septembra in zaradi posledic epidemije ne morejo opravljati dejavnosti oz. jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu.(več)

Vlada ob popravkih šestega protikoronskega paketa v pripravah sedmega
Medtem ko je na matičnem delovnem telesu DZ predlog šestega protikoronskega zakona dobil številna dopolnila, vlada snuje že sedmi interventni zakon. Ukrepi bodo namenjeni pomoči gospodarstvu zaradi novega zaprtja države, paket pa bo posebej naslovil sektorje, ki so utrpeli največji padec prometa v celem letu.(več)

Pahor v novem postopku dobil pet predlogov kandidatov za ustavnega sodnika
Na podlagi ponovnega poziva predsednika republike Boruta Pahorja za zbiranje predlogov možnih kandidatov za prosto mesto ustavnega sodnika je urad dobil pet predlogov. Predlagani so Marjan Lekše, Marko Starman, Rok Svetlič, Andraž Teršek in Urban Vrtačnik.(več)

Predlog novele zakona o kmetijstvu znova v javni obravnavi
Ministrstvo za kmetijstvo je v javno obravnavo znova poslalo predloga novel zakonov o kmetijstvu in kmetijskih zemljiščih. Predlog novele zakona o kmetijstvu je letos že tretjič v javni obravnavi, vendar v zadnji različici ni več dela, ki je urejal definicijo kmeta in kmetije. S predlogoma se je na ponedeljkovi seji seznanil svet za kmetijstvo.(več)

AI Slovenija poziva DZ, naj ne podpre dviga glob za kršenje prepovedi zbiranja
V Amnesty International (AI) Slovenija pozivajo DZ, naj ne potrdi predlaganega dviga glob za kršenje prepovedi zbiranja ljudi na javnih krajih. Po njihovem mnenju to predstavlja nesorazmeren ukrep in ni v skladu z dokazano najboljšimi praksami s področja javnega zdravja.(več)

Ustavno sodišče zadržalo rehabilitacijo Leona Rupnika
Ustavno sodišče je v obravnavo sprejelo ustavno pritožbo, v kateri pravnik Rok Lampe izpodbija razveljavitev obsodbe domobranskega generala Leona Rupnika, poroča Dnevnik. Ustavni sodniki so zadržali tudi ponovljeni kazenski postopek o Rupnikovi krivdi, ki gre po poti njegove rehabilitacije, dodaja časnik.(več)

Evropski potrošniki bodo lahko pravice branili prek skupinskih tožb
Evropski parlament je potrdil pravni okvir, po katerem bodo potrošniki v EU lahko združili moči in svoje pravice branili preko skupinskih tožb. S tem je vzpostavljen harmoniziran model za skupinsko ukrepanje v vseh članicah, ki potrošnikom omogoča pravno zaščito in predvideva tudi ustrezne varovalke v izogib zlorabam sistema.(več)

Regulator EU bi cepivo proti covidu-19 lahko odobril konec leta ali v začetku 2021
Evropska agencija za zdravila (Ema) je sporočila, da bi lahko prvo cepivo proti covidu-19 odobrila konec letošnjega ali v začetku prihodnjega leta. Agencija trenutno preverja tri kandidate za cepiva.Več evropskih držav je že pripravilo strategije cepljenja velikega dela prebivalstva, takoj ko bo Ema odobrila cepivo.(več)