Dnevne zakonodajne novosti / 9. avgust 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 9/2020 z dne 14.2.2020
TEMA DNEVA
Prelomna sodba razširila pojmovanje sovražnega govora
Tema dneva

Vrhovno sodišče je v primeru sovražnega govora proti Romom odločilo, da gre pri javnem spodbujanju sovraštva, nasilja ali nestrpnosti za kaznivo dejanje tako v primerih, ki lahko ogrozijo javni red in mir, kot tudi v primerih groženj, zmerjanja in žalitev. Sovražni spletni komentar, ki je eden od številnih zapisov, ki so v tistem času spodbujali k uporabi orožja proti Romom, "po vsebini pomeni grožnjo per se", so zapisali na vrhovnem sodišču. Gre za precedenčno stališče v razsojanju o sovražnem govoru.(več)

Pozitivni odzivi na odločitev vrhovnega sodišča
Na ministrstvu za pravosodje odločitev vrhovnega sodišča glede sovražnega govora pozdravljajo in poudarjajo pomembno vlogo sodišč pri razlagi zakonov. Tudi zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je prepričan, da sodba predstavlja pomemben preobrat. Na prijavni točki Spletno oko pa si želijo novih smernic za kazenski pregon.(več)

Poziv k strožjim omejitvam vožnje v naravnem okolju
Skupina podpisnikov je na poslance ter ministrstvo za okolje in prostor naslovila javni poziv k bolj korenitim zakonskim spremembam glede vožnje z vozili na motorni pogon v naravnem okolju. Kot so opozorili, se stanje z leti slabša in postaja nepregledno, zakonske določbe pa brez nadzora nimajo smisla.(več)

Predlogu zaključnega računa mnenje s pridržkom
Računsko sodišče je predlogu splošnega dela zaključnega računa državnega proračuna za lani in pravilnosti izvršitve tega proračuna izreklo mnenji s pridržkom, ker je, podobno kot prejšnja leta, ugotovilo napake pri plačah, izdatkih ter neskladja s predpisi. Zato računsko sodišče meni, da bi bilo treba spremeniti sistemske predpise.(več)

Akcija nadzora delovnega časa v gostinstvu in gradbeništvu
Inšpektorat RS za delo v teh dneh v usmerjeni akciji pri delodajalcih v gostinstvu in gradbeništvu nadzira vodenje evidenc o izrabi delovnega časa. Pod drobnogledom je tudi spoštovanje predpisov o delovnem času, predvsem o odmorih in počitkih ter odrejanju dela prek polnega delovnega časa.(več)

Notranje ministrstvo izrecno nasprotuje vaškim stražam
Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) je v odzivu na pismo Alternativne akademije glede vaških straž izrazilo izrecno nasprotovanje njihovemu ustanavljanju. MNZ in policija imata ničelno toleranco do pobud posameznikov, ki bi nase prevzemali naloge v pristojnosti države, so poudarili. Policija bo ob kaznivih dejanjih nemudoma ukrepala.(več)

Po oceni KZO aneks ne povečuje dostopnosti do zdravnikov
V koordinaciji zdravniških organizacij ocenjujejo, da aneks dve k splošnemu dogovoru, ki prinaša nagrajevanje bolj obremenjenih zdravstvenih timov, ne bo prispeval k večji dostopnosti do zdravnikov, ampak bo situacijo poslabšal. Opozarjajo še, da se zdravstveni sistem ne bo izboljšal, dokler zdravniki ne bodo imeli vpliva na njegovo organizacijo.(več)

Ali je upokojenec s plačo res upravičen do pokojnine?
Predlog pokojninske novele, ki je v javni razpravi, z dvigom odmernega odstotka in njegove izenačitve za oba spola prinaša dobrodošle spremembe, meni pravnik Luka Mišič. Kot nemalo njegovih kolegov pa je kritičen do predlagane ureditve dvojnega statusa. Če upokojenec nadaljuje s polnim delovnim časom, je izplačilo pokojnine neupravičeno, pravi.(več)

Evropski patentni urad za poenostavitev postopkov
Evropski patentni urad se bo v naslednjih štirih letih osredotočil na doseganje petih ciljev, med katerimi sta poenostavitev in posodobitev informacijskih sistemov. S tem bi med drugim poenostavili tudi patentne postopke. Ob tem želijo okrepiti sodelovanje tako z državami članicami kot s tujimi partnerji in širšo javnostjo.(več)