Dnevne zakonodajne novosti / 23. avgust 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 17 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Množično testiranje odslej plačljivo, vlada določila izjeme
Tema dneva

Vlada je v okviru sprememb protikoronskih ukrepov spremenila tudi uredbo o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z novim koronavirusom. Državni proračun bo še naprej kril stroške hitrega testiranja za zaposlene v zdravstvu, socialnovarstvenih zavodih, dejavnosti vzgoje in izobraževanja, vključno z visokošolsko, osebe, ki izvajajo storitve ali prodajo blaga, organizirajo prireditve in izvajajo vzgojo in izobraževanje na področju verske svobode, in za katere je z odloki vlade določeno obvezno testiranje.(več)

Tranzitni potniki v Slovenijo brez karantene in pogoja PCT še do 29. avgusta
V skladu s petkovo odločitvijo vlade tranzitnim potnikom, ki potujejo prek Slovenije, še do 29. avgusta ob vstopu v državo ne bo treba predložiti dokazila o izpolnjevanju pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT). Vlada je namreč veljavnost odloka o določitvah pogojev vstopa v državo podaljšala brez vsebinskih sprememb.(več)

Za 1. september dodaten plačan dan dopusta vsem staršem prvošolčkov
Dodaten dan plačanega dopusta za spremstvo prvošolca v šolo na prvi šolski dan bo 1. septembra že drugo leto zapored pripadal vsem zaposlenim staršem, tudi tistim v zasebnem sektorju. Morajo pa starši za plačan dopust zaprositi delodajalca in predložiti dokazilo. To pravico odreja novela zakona o delovnih razmerjih, ki je v veljavi od leta 2020.(več)

Ta teden v DZ tudi o poteku novega šolskega leta v luči covida-19 in ukrepov
Poslanci bodo ta teden še pred formalnim iztekom parlamentarnih počitnic zagrizli v delo. Na nujnih sejah bo zasedalo nekaj delovnih teles DZ, na zahtevo dela opozicije tudi odbor za izobraževanje. Od premierja Janeza Janše pričakujejo odgovore, kako bo v luči covida-19 potekal vzgojno-izobraževalni proces v novem šolskem letu.(več)

Spet v šolo: V novo šolsko leto vsi v šole po modelu B
Ta teden bo znano, pod katerimi pogoji bo čez dober teden v šolo vstopilo 193.116 učencev in 76.000 dijakov, od tega 21.123 otrok sploh prvič. Za zdaj je jasno le, da se bo šolsko leto začelo po modelu B, tako kot se je lansko končalo. Veljalo bo prostovoljno samotestiranje učencev zadnjega triletja in dijakov, za učitelje pa pogoj PCT.(več)

Pahor išče novega prvega namestnika predsednika računskega sodišča
Predsednik republike Borut Pahor je podpisal poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za prvega namestnika predsednika računskega sodišča. Mesto se bo izpraznilo 3. februarja 2022, ko se izteče mandat zdajšnjemu prvemu namestniku predsednika računskega sodišča Jorgu Kristijanu Petroviču. Rok za prijavo je 4. oktober do 15. ure.(več)

V Novi Gorici s poslancema pretresali rešitve za igralniško zakonodajo
V Novi Gorici so se predstavniki občin ožje Goriške, igralniških podjetij in delavcev v igralništvu v petek sestali s poslancema Danijelom Krivcem in Eleno Zavadlav Ušaj. Predstavniki lokalnih skupnosti, podjetij in delavcev so podali pripombe na zadnji predlog novele zakona o igrah na srečo, poslanca pa sta ocenila, jih bo večino mogoče upoštevati.(več)

Janša v zadevi Trenta zahteva izločitev vrhovne sodnice in Florjančiča
Premier Janez Janša je v zadevi Trenta, v kateri čaka odločitev vrhovnega sodišča o krajevni pristojnosti ljubljanskega okrožnega sodišča, podal še zahtevo za izločitev ene izmed vrhovnih sodnic. Zahteva pa tudi izločitev predsednika sodišča Damijana Florjančiča, ki je pristojen, da odloči o zahtevi za izločitev vrhovne sodnice, je poročal Dnevnik.(več)

Delovno sodišče pritrdilo Muženiču
Odstavljeni direktor NPU Darko Muženič je uspel s tožbo na delovnem sodišču. Sodišče mu je priznalo vse pravice od maja lani, ko je bil nezakonito razrešen, pa do decembra lani, ko je policija naknadno razveljavila še njegovo imenovanje iz leta 2019, so poročali mediji.(več)

Nadaljevalo naj bi se sojenje zaradi oškodovanja upnikov Koloseja
Ta teden se na sodišča vračata dve starejši zadevi. Po enem letu od prvih poskusov je znova razpisan predobravnavni narok za četverico obtoženih kaznivega dejanja zlorabe položaja v primeru domnevno spornih poslov pri porabi državnega denarja za razvoj Pomurja, pa tudi narok za Sergeja Racmana zaradi oškodovanja upnikov družbe Kolosej.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Obvestilo o začetku veljavnosti Protokola št. 15 o spremembah Konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin za Republiko Slovenijo
Odločba – o ugotovitvi, da sta Zakon o parlamentarni preiskavi in Poslovnik o parlamentarni preiskavi v neskladju z Ustavo, in – o razveljavitvi Akta o odreditvi parlamentarne preiskave za ugotovitev politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij, ki naj bi sodelovali pri pripravi in izvedbi političnega in kazenskega pregona zoper nekdanjega župana Mestne občine Maribor in člana Državnega sveta Republike Slovenije Franca Kanglerja in drugih, zaradi suma, da so bile v postopkih zoper nekdanjega župana Mestne občine Maribor in člana Državnega sveta Republike Slovenije Franca Kanglerja in drugih huje kršene in nedopustno zlorabljene določbe Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, Ustave Republike Slovenije, Zakona o kazenskem postopku, Kazenskega zakonika ter Zakona o državnem svetu, in ugotovitev domnevnega nezakonitega upravljanja in vodenja določenih evidenc Policije, kolikor se nanaša na presojo pravilnosti konkretnih odločitev ali ravnanj državnih tožilcev, ki sodijo v okvir državnotožilske funkcije, in ugotavljanje odgovornosti državnih tožilcev za take odločitve ali ravnanja
Zakon o ratifikaciji spremenjenih in dopolnjenih aktov Svetovne poštne zveze (MASPZS-1)
Odločbe sodišč
VSRS Sklep VIII Ips 29/2021 - zamudna sodba - pravilna vročitev tožbe v odgovor - nepopolna in zmotna ugotovitev dejanskega stanja - vrnitev v prejšnje stanje
VSL sklep Cst 241/2021 - postopek prisilne poravnave - poenostavljena prisilna poravnava - prenos pooblastila za vodenje poslov dolžnika na upnike - zahteva upnika - zahtev...
VSM Sklep IV Kp 46444/2017 - vabilo na narok za glavno obravnavo - absolutna bistvena kršitev določb kazenskega postopka - elektronska pošta - narok za izrek kazenske sankcije ...