Dnevne zakonodajne novosti / 3. avgust 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Prenova gradbenega zakona v javni obravnavi
Tema dneva

Ministrstvo za okolje in prostor je v javno obravnavo dalo osnutek prenovljenega gradbenega zakona. Cilj je med drugim odpraviti ugotovljene pomanjkljivosti in dopolniti rešitve, da bo mogoče hitrejše in učinkovitejše izvajanje postopkov ob enakem varovanju javnih interesov in pravni varnosti. Med bistvenimi novostmi je, da plačilo komunalnega prispevka ne bo več pogoj za izdajo gradbenega dovoljenja. Ta dolžnost naj bi se izpolnila pred prijavo začetka gradnje. Pripombe na predlog ministrstvo zbira do 31. avgusta.(več)

Še nekaj časa za vložitev napovedi za odmero dohodnine
Finančna uprava RS (Furs) je letos pripravila več kot milijon in pol informativnih izračunov dohodnine za leto 2019, kljub temu pa jih nekaterim zavezancem ni poslala, ker morda zanje od izplačevalcev dohodkov ni prejela podatkov. Ti morajo napoved za odmero dohodnine vložiti sami, in sicer do konca tega meseca, opozarjajo na Fursu.(več)

KPK bo preverila tudi aktivnosti kmetijske ministrice ob obisku v Izoli
Protikorupcijska komisija bo aktivnosti ministrice Aleksandre Pivec na junijskem obisku v Izoli preverila v okviru zadeve, ki jo vodi o njenem obisku v podjetju Vinakras, kjer že opravlja predhodni preizkus. Okoliščine obiska v Izoli preverjajo, a še ne morejo govoriti o kršitvah določb protikorupcijskega zakona, so navedli.(več)

Skupnost socialnih zavodov danes o izstopu iz skupine za covid-19
Okužb z novim koronavirusom je v Sloveniji vse več. Ob tem je skupnost socialnih zavodov, ki je z avgustom zaradi nezadovoljstva z ukrepi resornih ministrstev napovedala izstop iz delovne skupine za covid-19, dokončno odločitev o tem prestavila na danes. Od ministrstva za delo so namreč dobili predlog za rešitev vprašanja.(več)

MNZ in policija: Postopki s prosilci za azil skladni z zakonodajo
Na notranjem ministrstvu in policiji po poročanju Mladine glede novega azilnega režima Slovenije poudarjajo, da vsi postopki s prosilci za mednarodno zaščito potekajo v skladu z nacionalno in evropsko zakonodajo ter mednarodnimi konvencijami. Ukrep o omejitvi gibanja je odrejen glede na okoliščine posameznega primera, so navedli za STA.(več)

Sloveniji ne bo uspelo nadoknaditi zaostanka glede obnovljivih virov energije
Leto 2020 je ciljno leto za doseganje zavez podnebno-energetskega svežnja EU, uveljavljenega leta 2009, katerega cilj je bilo povečanje deleža obnovljivih virov energije v končni porabi energije. Slovenija bi morala delež povečati na 25 odstotkov, vendar ji to ne bo uspelo, saj je lani znašal 21,85 odstotka, kaže poročilo Agencije za energijo.(več)

Podjetniški sklad s krediti od 5000 do 50.000 evrov na podjetje
Slovenski podjetniški sklad je v petkovem uradnem listu objavil javni razpis za novo linijo neposrednih kreditov od 5000 do 50.000 evrov na podjetje. Ti so namenjeni zagotavljanju ugodnih likvidnostnih virov financiranja mikro, malim in srednje velikim podjetjem, ki so utrpela gospodarsko škodo zaradi covida-19.(več)

V veljavi sporazum o prosti trgovini med EU in Vietnamom
V soboto je začel veljati sporazum o prosti trgovini med EU in Vietnamom, ki bo v prihodnjih 10 letih odpravil skorajda vse carine. Sporazum bo evropskim podjetjem zagotovil tudi boljši dostop na vietnamski trg bančnih, pomorskih, transportnih in drugih storitev ter omogočil sodelovanje na javnih razpisih vietnamske vlade in večjih mest.(več)

Ciper blokira sporazum Ceta zaradi sira halumi
Ciprski parlament je v petek zavrnil ratifikacijo prostotrgovinskega sporazuma med EU in Kanado, znanega tudi kot Ceta, ker naj ne bi v zadostni meri ščitil ciprskih izdelkov, kot je sir halumi, so poročali ciprski mediji.(več)