Dnevne zakonodajne novosti / 5. oktober 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Upravno sodišče ugodilo tožbi glede imenovanja delegiranih tožilcev
Tema dneva

Upravno sodišče je ugodilo tožbi dveh predlaganih kandidatov za evropska delegirana tožilca, Tanje Frank Eler in Mateja Oštirja, ter odpravilo sklep vlade o razveljavitvi postopka imenovanja. Upravno sodišče odločitve, ki jo je sprejelo v ponedeljek, sicer še ni objavilo na svoji spletni strani, a je njeno vsebino danes povzelo in pozdravilo Vrhovno državno tožilstvo (VDT). Upravno sodišče je ugotovilo, da izpodbijani sklep vlade ni obrazložen, s čimer je bilo kršeno ustavno načelo o enakem varstvu pravic.(več)

Sindikat policistov z zakonskim predlogom za omejitev možnosti izrekanja opozoril pred odpovedjo
Sindikat policistov Slovenije je v DZ vložil pobudo za zbiranje podpisov državljanov v podporo predlogu novele zakona o delovnih razmerjih, s katerim bi omejili možnost izrekanja opozoril pred odpovedjo delovnega razmerja. Kot opozarjajo, se namreč v zadnjem letu v policiji dogajajo očitne zlorabe tega instituta za discipliniranje zaposlenih.(več)

Računsko sodišče: Ministrstvo in zbornica ne vesta, koliko zdravnikov specialistov je treba dodatno zagotoviti
Računsko sodišče je ugotovilo, da ministrstvo za zdravje in zdravniška zbornica od začetka leta 2008 do konca septembra 2019 nista poskrbela za ugotavljanje dejanskih potreb po zdravnikih niti za ugotavljanje razlogov za pomanjkanje po posameznih specialnostih. Tako nista mogla poskrbeti za to, da bi se uspešno odpravljali razlogi za pomanjkanje.(več)

Državna revizijska komisija razveljavila tudi drugo skupno javno naročilo zdravil
Državna revizijska komisija je v celoti razveljavila postopek oddaje javnega naročila dobave zdravil za potrebe javnih zavodov za obdobje 48 mesecev, so sporočili iz Državne revizijske komisije. Naročilo je objavila Lekarniška zbornica Slovenije 10. maja v imenu in za račun 25 lekarn po Sloveniji.(več)

Vrhovno sodišče objavilo nov razpis za dve prosti mesti vrhovnih sodnikov
Vrhovno sodišče je objavilo razpis za dve prosti mesti vrhovnih sodnikov. Potem ko državni zbor julija ni potrdil kandidatov za člana vrhovnega sodišča Stanke Živič in Aleksandra Karakaša, se je namreč Sodni svet odločil, da razpis ponovi. Kandidati se lahko prijavijo do 9. oktobra.(več)

Pahor ne bo sledil pobudi Stevanovića glede poziva k odstopu vlade
Predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović, ki je vabil na sredine proteste, se je včeraj srečal s predsednikom republike Borutom Pahorjem. V uradu predsednika so pojasnili, da Pahor ni sprejel pobude Stevanovića, naj vlado pozove k odstopu. Ker zahteve Stevanovića niso bile upoštevane, je ta za danes napovedal nov shod.(več)

Vlada v omejitev gibanja v Ljubljani, na Bledu in okoli Brda pri Kranju
Vlada je v luči napovedi novega množičnega protesta in pred vrhom EU-Zahodni Balkan na dopisni seji včeraj sprejela sklep, s katerim je naložila policiji, da zaradi velike verjetnosti hujših kršitev javnega reda z odredbo omeji ali prepove gibanje na območjih ali javnih mestih v Ljubljani, na Bledu in Predosljah v okolici Brda pri Kranju.(več)

Na vrhovnem tožilstvu zanikajo očitke o pasivnosti ob grožnjah in protestih
Vrhovno državno tožilstvo je zanikalo navedbe nekaterih predstavnikov vlade, da tožilci ne naredijo ničesar ob napadih nanje. Do zdaj je bilo vloženih najmanj deset tožilskih aktov zoper osumljence kaznivih dejanj, storjenih zoper vladne predstavnike, ki v teh primerih nastopajo kot oškodovanci, pravijo. Zanikajo pasivnost ob nasilju na protestih.(več)

EU začenja posvetovanje glede pravnega nadlegovanja novinarjev
Evropska komisija je začela javno posvetovanje o ukrepih EU proti zlorabam pravdnih postopkov zoper novinarje in zagovornike človekovih pravic, je sporočila Evropska komisija. Javno posvetovanje bo izvedeno pred pobudo o t.i. strateških tožbah proti sodelovanju javnosti (SLAPP), ki naj bi jo Evropska komisija predstavila prihodnjo pomlad.(več)

Evropsko računsko sodišče pod drobnogled vzelo strategijo EU za gozdove
Evropsko računsko sodišče je v reviziji strategije EU za gozdove za obdobje 2014-2020 in ključnih politik EU na tem področju ugotovilo, da bi Evropska komisija lahko sprejela strožje ukrepe za zaščito gozdov na področjih, na katerih je EU v celoti pristojna za ukrepanje.(več)