Dnevne zakonodajne novosti / 1. september 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 33 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 33/2023 z dne 20.3.2023
TEMA DNEVA
Furs z novim predlogom obdavčitve kriptovalut
Tema dneva

Na podlagi odziva državljanov so na finančni upravi pripravili nov predlog obdavčitve dohodkov iz naslova virtualnih valut. Predlagali bodo, naj se obdavčitev začne pri doseženi meji 15.000 evrov unovčenega zneska ali od dobička, ustvarjenega s prodajo virtualnih valut. V slednjem primeru bi stopnja davka znašala 25 odstotkov. "Zavezanci bodo torej imeli na izbiro dve možnosti obdavčitve. Vsak se bo sam odločil, katero možnost bo izbral," so sporočili. Ob tem poudarjajo, da se ta predlog nanaša samo na fizične osebe.(več)

Novelo zakona o DDV bo DZ obravnaval po nujnem postopku
Kolegij predsednika DZ je včeraj odločil o postopku obravnave več zakonov. Med drugim bo DZ po nujnem postopku obravnaval predlog novele zakona o davku na dodano vrednost. Po besedah v. d. generalne sekretarke vlade Janje Garvas Hočevar je predlog vezan na prenos več direktiv EU, katerih rok za prenos in uveljavitev je potekel že 1. julija 2021.(več)

Po predlogu svetovalne skupine šole odprte, v kriznih fazah epidemije širjenje PCT pogojev
Svetovalna skupina za covid-19 je v ponedeljek pripravila predlog omejevalnih ukrepov glede na različne faze epidemije. Po neuradnih informacijah predlaga, da bi se v kriznih fazah širilo obvezno izpolnjevanje pogojev PCT. Medtem pa si prizadevajo, da bi bile šole ves čas epidemije odprte.(več)

V primeru nespoštovanja ukrepov bo inšpektorat šoli lahko odredil pouk na daljavo
Pristojni inšpektorat bo lahko skladno s sinoči sprejetim sklepom ministrstva za izobraževanje odredil izvajanje izobraževanja na daljavo za izobraževalni zavod, ki ne bi izpolnjeval predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19. Ministrstvo napoveduje ničelno toleranco do neupoštevanja predpisanih ukrepov.(več)

Javni lekarniški zavodi odgovorne pozivajo k ureditvi področja nabave zdravil
Javni lekarniški zavodi so v odprtem pismu predsedniku vlade, ministru za zdravje in ministru za javno upravo pozvali k ureditvi načina nabave zdravil. V pismu zahtevajo tudi takojšnje sistemske spremembe na področju nabave zdravil in ostalih izdelkov, ki bodo omogočile še naprej nemoteno in kakovostno preskrbo prebivalstva z zdravili.(več)

Furs odločil o blizu treh četrtinah ugovorov zoper dohodnino
Finančna uprava RS (Furs) je v teh dneh z osebno vročitvijo izdala 22.929 odločb o odmeri dohodnine tistim zavezancem, ki so vložili ugovor zoper informativni izračun dohodnine za leto 2020. S tem je odločila o 71 odstotkih vseh vloženih ugovorov. Za preostale zavezance se postopki nadaljujejo, so sporočili iz Fursa.(več)

Varuh v poročilu o stanju pravic migrantov opozarja na ugotovljene nepravilnosti
Poročilo varuha človekovih pravic o stanju človekovih pravic migrantov na mejah za zadnja tri leta ugotavlja, da je večina migrantov vrnjena v sosednje države, ne da bi jim slovenski organi izdali pisno odločbo. Zato nimajo dostopa do pravnega sredstva za izpodbijanje vrnitve ali predaje. Varuh se je v zvezi s tem že obrnil na ustavno sodišče.(več)

BDP v drugem četrtletju ob pospešeni rasti že blizu predkriznemu
Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) Slovenije se je v drugem letošnjem četrtletju povečal za 16,3 odstotka na letni ravni. Največ sta k tej rasti prispevala rast končne potrošnje gospodinjstev in bruto investicij. Raven gospodarske aktivnosti se je tako že močno približala predkrizni in jo utegne kmalu preseči, menijo analitiki. Statistični urad je medtem oceno lanskega padca BDP omilil na 4,2 odstotka.(več)

V Ljubljani in Mariboru za upokojence brezplačni prevozi z mestnimi avtobusi
Ministrstvo za infrastrukturo se je z mestnima občinama Ljubljana in Maribor dogovorilo o brezplačnem prevozu z mestnimi avtobusi za upokojenke in upokojence, starejše od 65 let. Po besedah ministra Jerneja Vrtovca s tem zasledujejo dva vidika: socialnega in okoljskega. "Javni potniški promet mora postati hrbtenica prevozov v Sloveniji," je dejal.(več)

Z novimi energijskimi nalepkami odslej opremljene tudi žarnice
Z novimi energijskimi nalepkami morajo biti odslej v trgovinah in na spletnih prodajnih mestih opremljene tudi žarnice in sijalke. Najpomembnejša novost je ponovna uvedba energijske lestvice od A do G, so sporočili z Evropske komisije.(več)