Dnevne zakonodajne novosti / 4. april 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 11/2021 z dne 22.1.2021
TEMA DNEVA
Dvomi o ustavnosti šolske novele
Tema dneva

Koalicijski partnerji so se uskladili glede rešitev, s katerimi bi uresničili ustavno odločbo o financiranju zasebnega šolstva, je pojasnil minister Jernej Pikalo. Po predlogu novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja bi bil za nove generacije obvezni program financiran 100-odstotno, razširjeni pa ne bo financiran. V opozicijskih vrstah se že pojavljajo opozorila, da je predlog protiustaven. V SDS opozarjajo, da odločba ustavnega sodišča določa 100-odstotno financiranje javno veljavnih programov, kamor sodijo tudi razširjeni programi.

Odprava administrativnih ovir gasilcem
Poslanci koalicije in opozicije s prvopodpisanim Borisom Doblekarjem (SDS) so v DZ vložili predlog novele zakona o voznikih, s katerim želijo gasilcem omogočiti večjo operativno pripravljenost. Predlog prostovoljnim gasilcem omogoča vožnjo manjših gasilskih vozil, katerih masa presega 3,5 tone, z izpitom kategorije B. Pogoj bo le ustrezno usposabljanje na upravi za zaščito in reševanje. Vseeno pa potrdilo o opravljenem usposabljanju nikakor ne bo nadomestilo za izpit kategorije C1, veljalo pa bo samo na območju Slovenije. Spremembe bodo sicer veljale tudi za voznike reševalnih, specialnih vozil za nujno medicinsko pomoč, ki prav tako presegajo maso 3,5 tone.

Zastaranje podkupnin v zdravstvu
Čeprav je obtožnica v največji korupcijski aferi v zdravstvu zaradi domnevnih podkupnin pri nakupu medicinske opreme pravnomočna in se bodo sredi maja začeli predobravnavni naroki, se najmanj štirim od skupno 15 obtoženih ni treba bati roke pravice. Najmanj štiri domnevna kazniva dejanja bodo namreč zastarala, je poročal Radio Slovenija. Specializirano državno tožilstvo je obtožnico zoper 15 fizičnih in eno pravno osebo na Okrožno sodišče v Ljubljani vložilo 6. avgusta 2018. Ključni očitek iz obtožnice je, da so zdravniki na svoje osebne račune doma in v tujini prejeli denar, kot protiuslugo pa še naprej naročali material pri določenem dobavitelju.

Poslančev mandat še vprašljiv
Delovna skupina za preučitev sprememb zakona o poslancih se je dogovorila, da bodo slednjega dopolnili tako, da ne bo več dvoma o nezdružljivosti funkcije poslancev z drugimi funkcijami. Zakonodajno-pravna služba pa je pojasnila, da mandatno-volilna komisija nima pristojnosti za sklic seje s predlogom za odvzem mandata poslancu Ferencu Horvathu. "Mandatno-volilna komisija je naredila vse, kar je morala, sedaj je na potezi Komisija za preprečevanje korupcije," je po srečanju delovne skupine pojasnil predsednik MVK Ivan Hršak in poudaril, da mora protikorupcijska komisija odigrati svojo vlogo.

Brexit brez dogovora – takojšnje carine
Evropska komisija je včeraj opozorila, da v primeru brexita brez dogovora začnejo takoj veljati carinske kontrole blaga iz Združenega kraljestva. Evropski carinski organi so pripravljeni, pripravljenost morajo zagotoviti tudi podjetja, je pozval evropski komisar za gospodarske in finančne zadeve, davke ter carine Pierre Moscovici. Trgovci, ki še ne vedo, kaj morajo v tem primeru storiti, naj takoj vzpostavijo stik z nacionalnimi oblastmi, da bodo zagotovili čim bolj nemoten tok blaga, poziva komisar. Na voljo je veliko gradiva, tako preprost seznam s petimi koraki kot vodnik o carinah, ki ponuja celovit pregled potrebnih korakov.

Bruselj začel postopek proti Poljski
Evropska komisija je včeraj sprožila postopek proti Poljski za zaščito sodnikov pred političnim nadzorom, je sporočil prvi podpredsednik Frans Timmermans. Razlog je nova disciplinska ureditev, ki po oceni komisije spodkopava neodvisnost poljskih sodnikov, ker ne zagotavlja varoval pred političnim nadzorom, kot terja Sodišče EU. Po sporni poljski zakonodaji se lahko za sodnike na splošnih sodiščih sprožijo disciplinske preiskave, postopki in sankcije zaradi vsebine njihovih sodniških odločitev. Poleg tega nova ureditev ne zagotavlja neodvisnosti in nepristranskosti disciplinske zbornice vrhovnega sodišča, izpostavljajo v Bruslju.(TFL)