13. september 2013
Spremljajte nas na:
Facebook   Twitter
Lex-Novice

Spet milijarde za dokapitalizacijo bank

Slovenski bančni sistem je po oceni bonitetne agencije Standard & Poor's v podobno slabem položaju kot tisti v Kazahstanu. "Problem v Sloveniji so državne banke, ki predstavljajo približno polovico panoge," ocenjuje analitik pri S&P Pierre Gautier. Manj težavne se mu zdijo zasebne banke, izjema sta dve zelo majhni. Za dokapitalizacijo bank v lasti države bo Slovenija do konca prihodnjega leta potrebovala dve do tri milijarde evrov, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA včeraj na Dunaju dejal Gautier.

Vlada je včeraj za generalno direktorico Davčne uprave RS (Durs) imenovala Jano Ahčin, sicer sedanjo v.d. generalne direktorice. Imenovana je za petletni mandat z možnostjo ponovnega imenovanja, funkcijo pa bo nastopila danes, so po seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Predstavniki sindikatov so državnim predstavnikom včeraj predali več kot 21.000 podpisov, zbranih v okviru evropske pobude "Voda in komunalna ureditev sta človekova pravica! Voda je javna dobrina in ne blago!". V 28 državah članicah Evropske unije je bilo skupno zbranih skoraj dva milijona podpisov.

Vlada je potrdila besedilo predloga novele zakona o verski svobodi in ga predložila v državni zbor za obravnavo po skrajšanem postopku. Z novelo se po odločbi ustavnega sodišča iz leta 2010 spreminjajo pogoji za registracijo verske skupnosti - po predlogu bo lahko versko skupnost pri nas registriralo najmanj 10 polnoletnih članov.

Odbor DZ za finance in monetarno politiko je potrdil predlog vlade, da se ustavi zniževanje stopnje davka od dohodkov pravnih oseb, ki bi se moralo nadaljevati še dve leti. V danih makroekonomskih in javnofinančnih okoliščinah je rešitev razumna, gospodarstva pa ne obremenjuje prekomerno, pravijo na finančnem ministrstvu.

Del vladne ekipe je včeraj po seji vlade iskal za koalicijo sprejemljive rešitve glede novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Kot je pojasnil minister za zdravje Tomaž Gantar, so našli nekatere rešitve, ki pa jih morajo še preračunati in preveriti. T. i. interventni zakon bo vlada obravnavala predvidoma prihodnji teden.(TFL)

 

Seznam pravnih aktov*, ki začnejo/prenehajo veljati/se uporabljati oz. začnejo učinkovati njihove spremembe:

* V seznamu so navedeni akti, ki so objavljeni v uredbenem delu Uradnega lista (zakoni, podzakonski akti, odločbe in sklepi Ustavnega sodišča, kolektivne pogodbe, itd.) ter mednarodne pogodbe, katerih ključni datumi glede veljavnosti oz. uporabe akta so uredništvu znani do trenutka pošiljanja Lex-novic. V primeru, da Uradni list izide v popoldanskih urah in so med objavami akti, ki začnejo veljati oz. učinkovati z dnem objave, jih v tem seznamu seveda ne boste našli. Za vedno ažurne informacije glede veljavnosti/uporabe pravnih aktov spremljajte koledar veljavnosti na portalu Tax-Fin-Lex !

 

Zakonodajne novosti, objavljene praviloma prejšnji dan iz 6 pravnih virov in za 11 pravnih področij

  Lex-kliping, od 13.9.2013 - 13.9.2013 PRAVNI VIRI
  PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU     1 novost   5 novosti  
2. UPRAVNO PRAVO         1 novost 1 novost
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO         1 novost  
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV   3 novosti     4 novosti 3 novosti
5. JAVNE FINANCE   3 novosti     6 novosti 1 novost
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI   3 novosti     11 novosti  
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI         3 novosti  
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA     1 novost   1 novost 1 novost
9. ZDRAVSTVENI SISTEM            
10. MEDNARODNI ODNOSI         2 novosti  
11. OBČINE