Dnevne zakonodajne novosti / 21. december 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 4 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Izšle so Posebne gradbene uzance 2020
Tema dneva

Izšle so nove Posebne gradbene uzance 2020, ki se začnejo uporabljati z današnjim dnem, 21. decembra 2020. Z dnem pričetka veljavnosti novih uzanc prenehajo veljati Posebne gradbene uzance, objavljene v Uradnem listu SFRJ iz leta 1977. Nove Posebne gradbene uzance 2020 niso objavljene v Uradnem listu RS zaradi določil uredbe, ki ne dovoljuje objave tovrstnih predpisov. Objavljene so na spletnih straneh Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala pri GZS in Sekcije gradbincev pri OZS.(več)

V sedmem protikoronskem zakonu vnovič dodatki za najbolj ranljive
Vlada je v soboto sprejela predlog sedmega protikoronskega zakona, ki ob dodatni pomoči za gospodarstvo vnovič prinaša enkratni krizni dodatek najbolj ranljivim skupinam prebivalstva - upokojencem, študentom, zaposlenim z najnižjimi plačami. Vrednost tokratnih ukrepov je 550 milijonov evrov, je povedal finančni minister Andrej Šircelj.(več)

CNVOS: Sedmi protikoronski zakon prinaša ukinitev sklada za NVO
V Centru nevladnih organizacij Slovenije (CNVOS) so opozorili, da je SDS v predlog sedmega protikoronskega zakona, ki ga je v soboto potrdila vlada, "podtaknila ukinitev" sklada za nevladne organizacije (NVO). "V preteklih mesecih je to poskušala že dvakrat, a brez uspeha. Tokrat ji je ukinitev uspelo izsiliti," so zapisali v sporočilu.(več)

Druženje čez praznike bo mogoče, a pod določenimi pogoji
Vlada je sprejela načrt ukrepov, ki bo veljal v času prihajajočih praznikov. V primeru stabilne epidemiološke slike omejitev gibanja na občino oz. regijo za božič ne bo veljala, dovoljeno bo druženje z osebami iz največ dveh gospodinjstev, družilo se bo lahko največ šest odraslih. Tak režim bi lahko ob stabilnih razmerah veljal tudi za silvestrovo.(več)

Ustavno sodišče razveljavilo dele zakona o javnih financah
Ustavno sodišče je razveljavilo več členov zakona o javnih financah, kolikor se nanašajo na državni svet, ustavno sodišče, varuha človekovih pravic in računsko sodišče. Pri oblikovanju državnega proračuna obseg sredstev za delo teh organov ne sme biti odvisen od vlade, je med drugim razsodilo sodišče.(več)

Ustavno sodišče v novo odločanje vrnilo primer odvzema vozila
Ustavno sodišče je razveljavilo sodbo, s katero je Okrajno sodišče v Mariboru s stransko sankcijo odvzelo osebno vozilo v lasti moškega, ki pa ni bil storilec prekrška. Z vozilom je namreč dva cestnoprometna prekrška storil drugi moški. Okrajno sodišče mora o odvzemu ponovno odločati. Policisti pri nas letno v povprečju zasežejo okoli 190 vozil.(več)

Ukinitev volilnih okrajev in uvedba preferenčnega glasu zopet brez zadostne podpore
Spremembe volilne zakonodaje z ukinitvijo okrajev in uvedbo preferenčnega glasu, ki so jih vložile poslanske skupine SAB, LMŠ, Levica in SD, tudi tokrat v državnem zboru niso dobile potrebne dvotretjinske večine. Za novelo zakona je v petek glasovalo 55 poslank in poslancev, proti 26, navzočih jih je bilo 84. Rok za uveljavitev odločbe ustavnega  sodišča se sicer z današnjim dnem izteka.(več)

Po izstopu DeSUS iz koalicije slovo Gantarja z vrha ministrstva za zdravje
DZ se je v petek seznanil z odstopom Tomaža Gantarja z mesta ministra za zdravje, s čimer mu je prenehala ministrska funkcija. Obvestilo o odstopu je predsedniku DZ Igorju Zorčiču posredoval premier Janez Janša in napovedal, da bo funkcijo ministra začasno opravljal sam.(več)

Še do konca leta čas za uveljavljanje nekaterih ukrepov
V kratkem se izteče rok za oddajo vloge za pridobitev pomoči po zadnjih protikoronskih zakonih. Še do konca decembra je čas za uveljavljanje mesečnega temeljnega dohodka, povračila izgubljenega dohodka zaradi karantene ali varstva otrok, povračila fiksnih stroškov ter poenostavljenega plačila davčnih obveznosti, so spomnili na Fursu.(več)

V EU dogovor o osrednjem delu sklada za okrevanje EU
Pogajalci Evropskega parlamenta in Sveta EU so v petek dosegli dogovor o instrumentu za okrevanje in odpornost v vrednosti 672,5 milijarde evrov, ki je osrednji del 750-milijardnega sklada za okrevanje Evrope po pandemiji covida-19. Evropski poslanci pa so podprli tudi krizni načrt EU glede brexita.(več)